SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sos salsa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2093

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 52 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 762
Witam
Przepis na sos pożyczony z jednego bloga ( jeżeli można wkleić link to podam)

Myślę, że jest fajną alternatywą dla gotowych sosów ze sklepu.


Składniki (na 5-6 słoików):

2 cebule
3 papryki czerwone
3 małe papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 i 1/2 kg pomidorów lima
6 łyżek octu z czerwonego wina
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki soli


Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić.

W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za rzadki, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem.

Przygotować słoiki. Bardzo dokładnie wyparzyć słoiki oraz przykrywki. Wysuszyć. Do słoików nakładać gorący sos pozostawiając około 3 cm przestrzeni od pokrywki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odczekać aż sos się wystudzi, a wieczka będą wklęsłe.
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Super, a masz jakąś fotkę?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 52 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 762
Nie mam , jak go robiłem nie myślałem, że będą mi potrzebne zdjęcia sosu ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Nie ma sprawy, wrzuć fotkę jak zrobisz , ze zdjęciami przepisy są zawsze chętniej wypróbowywane

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4511 Napisanych postów 35789 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263106
Moze być spoko

5-6 słoików wychodzi z takie porcji? Wydawało by mi sie że troche mniej

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Może słoiczków,jak po przecierze
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 52 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 762
Powiem szczerze, że nie wiem bo ja na próbę zrobiłem z 1/3 tego i miałem słoik litrowy plus to co zjadłem od razu ;)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94300 Napisanych postów 364225 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668479
fajny na pewno spróbuję

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9910 Napisanych postów 5604 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18301
fajny przepis , ciekawe ile to może postać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 50 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1496
Aż się nie zepsuje


Zmieniony przez - radekcombo w dniu 2016-04-06 21:00:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 52 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 762
Myślę, że to podobnie jak z innymi przetworami przetworami... mój stał z miesiąc i był dobry ;) myślę że spokojnie wytrzymał by dłużej, jedno co to polecam zbierać sobie małe słoiki np po oliwkach. Bo taki litrowy na raz to ciężko zjeść a otwarty chyba za długo nie może stać.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bifteki wołowe by Malinowa

Następny temat

Dobry obiad

WHEY premium