Jeżeli do pracy zabierasz kurczaka z ryżem/makaronem, to zakładam, że możesz go odgrzać. A skoro tak, to możesz sobie usmażyć/zgrillować/upiec/ugotować na parze każde inne mięso: wołowinę, wieprzowinę, indyka czy ryby (ja np. biorę do pracy czasem łososia) + do tego kasza gryczana/jaglana/pęczak/ryż brązowy/ziemniaki/bataty + warzywa (można je skroić i poddusić razem z mięsem, a na koniec dodać kaszę/ryż/makaron robiąc danie jednogarnkowe).
Serio w dziale kuchnia nie możesz nic znaleźć? Tam są setki przepisów, ludzie prowadzą swoje blogi, w których dzielą się pomysłami, dają zdjęcia, często nawet wrzucają rozpisane makra - z reguły można ich też podpytać o ewentualne zamienniki. Ja np. bardzo lubię blog K_PSa i mogę go śmiało polecić:
https://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
Dodatkowo w temacie "zdjęcia naszej szamy" można podłapać sporo inspiracji. Podobnie jak w weekendowych konkursach kuchennych. No i sam dział kuchnia ma wyszukiwarkę - wpisz poszukiwany produkt, dostaniesz listę tematów z przepisami.
A poza tym zawsze w kwestii śniadań zamiast owsianki możesz zjeść np.
twaróg z owocami i awokado (lub orzechami jeżeli jakieś możesz jeść) czy wiórkami kokosowymi żeby było źródło tłuszczu, możesz sobie omlet na słodko albo na ostro - dodatki jakie tylko wymyślisz, ryż na słodko z owocami...
I są też dzienniki - nawet jak nie możesz jakiegoś dania skopiować w 100% potraktuj je jako inspirację - zamień składnik(i), zmień sposób przyrządzenia, dodaj przyprawy czy warzywa - to nie jest aż takie trudne.
Świat nie ogranicza się tylko do owsianki z owocami i kurzego cyca z ryżem i brokułem. Serio.
Zmieniony przez - Ghorta w dniu 2015-09-30 20:43:22