Składniki na 4 porcję:
"Gołąbki":
500 g mielonej łopatki wieprzowej
pół główki młodej kapusty
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
łyżeczka kminku, słodkiej papryki, suszonego tymianku
kilka ziaren ziela angielskiego
połówka wyciśniętego soku z cytryny
pół łyżeczki miodu
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
Puszka pomidorów
pół małej cebuli
łyżeczka zimnego masła
ząbek czosnku
200 ml wody
szczypta cukru
szczypta oregano
sól, pieprz
Pozostałe:
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cebule posiekać w drobna kostkę i przesmażyć na złoty kolor. Kapustę również drobno posiekać. Przyprawy utrzeć w moździerzu na proszek. Dodać wszystkie składniki "gołąbków" wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku do mielonego mięsa, wyrobić na jednolitą masę i dobrze doprawić(według smaku). Uformować "gołąbki", kształtem powinny przypominać tradycyjne gołąbki. Można je schłodzić w lodówce przez 10-15 minut a następnie smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumienią z każdej strony.
Sos: cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie tłuszczu, dodać pomidory, cukier, wodę i wstępnie doprawić. Dusić sos przez około 30 minut, aż wyraźnie zgęstnieje. Następnie zmiksować na gładka masę, dodać masło i finalnie doprawić. Gotowe Smacznego :).
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 25,5 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 15,5 g
Kcal: 303
Robiliście już kiedyś gołąbki, ale zamiast owijać kapustą mięso dać ją do środka :)? Polecam wypróbować :).Szybki pyszny i zdrowy obiad, a przede wszystkim naprawdę tani :).