Tradycyjnie na początek gromadzimy składniki. Jeżeli znowu dodamy czegoś mniej lub więcej ciasto i tak wyjdzie i nie ma na to bata.
-ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (później możemy dodać również żółtka)
-rozpuszczamy na patelni masło(można zastąpić każdym innym tłuszczem), zdejmujemy z palnika i dodajemy miód w celu rozpuszczenia.
Schłodzoną mixturę stopniowo wlewamy do białek ubijając je
- serek wiejski mixujemy z odżywką i mlekiem w proszku na papkę, po czym mieszamy delikatnie z masą białkową (mleko w prochu nieobowiązkowe, ja dodałem ponieważ stoi i stoi i trzeba je jakoś wykorzystać, c'nie? Ale dodam iż super wpływa na efekt smakowy)
-dodajemy stopniowo mąkę delikatnie mieszając
-orzechy miażdżymy i dodajemy ( polecam rozrzucić po blacie i potraktować je wałkiem)
-jabłka kroimy w malutką kosteczkę i również wrzucamy w masę i mieszamy
- ostatnim krokiem jest przelanie ciasta do formy i oprószenie płatkami owsianymi i gryczanymi.
Pieczemy ok 45-50 min w temp 170-180 stopni na środkowej wysokości piekarnika.
Efekt końcowy wizualno-smakowy jest warty poświęcenia czasu
Uwaga przy wlewaniu, ponieważ ciasto podczas pieczenia powiększa swoje rozmiary x3, a nawet 4 jak nie zniszczymy bąbelków w naszej masie białkowej
Do ciasta zamiast jabłka można śmiało dodać inny owoc o konsystencji podobnej, np gruszkę.
Jeżeli ktoś ma ochotę można dorzucić po pół łyżeczki sody i prochu do pieczenia, ale wychodzę z założenia, iż JBĆ ten syf.
Ciacho z góry jest pięknie przypieczone, a w środku bardzo, ale to bardzo wilgotne.
Życzę miłego dnia, a zarazem udanego kucharzenia
Ed1: moje Słonko spróbowało i stwierdziło z kłamstwem w oczach, że jest średnie , więc postanowiłem zanieść kawałek mamie do pracy, gdy wróciłem pół ciasta jak się okazało zjadły krasnoludki, więc jak chodujecie takie "stworzonko" w domu to polecam
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-10 11:09:00
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-10 11:09:48