Zamieszcze fragment Slawomira Abroziaka, moze sie komus przyda :)
"Zastosowanie prostych zwiazkow cynku i magnezu np. chlorkow lub tlenkow nic nie daje, bo znich pierwiastki te niemal w ogole nie wchlaniaja sie do wnetrze organizmu.
Kiedy proste nieorganiczne zwiazki chemiczne rozpuszczaja sie w wodzie, woda przemienia je w jony atomy obddarzone ladunkiem elektrycznym.
Wten sposob w tresci pokarmowej powstaja np. jony sodu, potasu, wapnia chloru, oraz oczywiscie
cynk , magnez i innych spozytych pierwiastkow.
Jednak blona komorek przewodu pokarmowego dziala selektywnie i nie wpuszczanie bezkrytycznie do orgaznimu wszystkiego, co tylko pojawi sie w swietle jelita.
Posiada ona specjalne pory - kanaly jonowe, wyspecjalizowane w przenoszeniu konkretnych jonow sodu, postasu, wapnia chloru.Na ogol sa one wysoce selektywne i przepuszczaja jedynie te konkretne jony.Istnieje takze niewielka liczbna kanalow nieselektywnych i prawdopodobnnie przez nie w niewielkim stopniu, przedostaja sie rowniez i inne jonny.Dla cynku i magnezu przenikanie to jest minimalne - kilkuprocentowe , niezdolne zabezpieczyc potrzeb rozwijajacej muskulatury.
Takie pokarmy jak mieso, nabial nasiona , magazynuja mineraly w formie chelatow.Chelaty w ukladach bilogicznych sa to aminokwasy, wzgkednie inne kwasy organaniczne , ktore wiaza pomiedzy atamomami metalu.Poniewaz chemicy
proponuja taki zwiazek jako jako drapieznego ptaka niosacego w szponach zdobycz (atomy aminiokwasu , zacisniete na jonie metalu) stad nazwa chelat od greckiego "chelos"- szpony.
W srodowisku wondnym przwodu pokarmowego chelaty rozpadaja sie na jony tak jak proste solenie nieorganiczne np. chlorek magnezu na anion chlorkowy i kation magnezowy , tylko pozostaja w calosci, otoczone czasteczkami wody.W tej sytuacji chelat niemal nie rozni sie od czasteczki zwyklego aminokwasu.
Roznica w postaci dodatku jednego atmu jest tak niewielka, ze nie dostzegana przez system transportu aminokwasow.Chelaty najprawdopodobniej wchlaniaja sie wiec na drodze mechanizmu zwanego symportem identyczanych jak zwykle aminokwasy."
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-01-26 19:38:22