Wiek : 35 lat
Waga : 111kg
Wzrost :170cm
Obwód w biuście(1) : 120cm
Obwód pod biustem :109cm
Obwód talii w najwęższym miejscu (2):106cm
Obwód na wysokości pępka :109cm
Obwód bioder (3):126cm
Obwód uda w najszerszym miejscu:76cm
Obwód łydki :45cm
W którym miejscu najszybciej tyjesz :brzuch, biodra, ramiona
W którym miejscu najszybciej chudniesz :twarz,ramiona
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: codzienny półgodzinny marsz do pracy i półgodzinny do domu, sporadycznie 20-30min na steperze
Co lubisz jeść na śniadanie:zimą ciepłe posiłki typu zupa warzywna z poprzedniego dnia, jajecznica z pieczywem, naleśnik. Latem najczęściej kanapka.
Co lubisz jeść na obiad : zupy, mięso pieczone, ziemniaki, kasza
Co jako przekąskę : jabłko, kanapka
Co jako deser :staram się nie jadać deserów przy posiłkach, jeśli już to galaretka wymieszana z jogurtem, pieczony owoc.
Ograniczenia żywieniowe :związane z insulinoopornością staram się ograniczać rzeczy o wysokim indeksie glikemicznym
Stan zdrowia: Ogólnie czuję się dobrze, mam lekko podwyższony poziom cukru i cholesterolu, inne wyniki w normie. Czasem boli mnie odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Mam problemy z zaparciami.
czy regularnie miesiączkujesz: tak
czy bierzesz tabletki hormonalne: tak biorę Madinette
czy przyjmujesz leki z przepisu lekarza:biorę 2x1000 Siofor (śniadanie, obiad)
czy rodziłaś:nie
Preferowane formy aktywności fizycznej: marsze, ćwiczenia w domu
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty :herbatki odchudzające - bez większych efektów, błonnik na zaparcia - bez większych efektów
Stosowane wcześniej diety : pod opieka lekarza była dieta 1000kcal przez kilka lat, potem pod opieką ginekologa polecona dieta proteinowa, potem próby współpracy z dietetyczkami (wyeliminowanie zup, tylko zimne mięsa i ryby,"w Oświęcimiu grubych nie było", ostatnio swoje własne pomysły na mało przetworzoną żywność.
Jadłospis:
Śniadanie koło 5-tej - latem kanapka z chleba żytniego z mięsem, zimą posiłek na gorąco, jajecznica, zupa, naleśnik
II śniadanie w pracy około 9-tej - kanapka z domowego mięsa i chleba żytniego,czasem mam w słoiku np rybę z warzywami w zalewie octowo-pomidorowej
Przekąska w pracy około 12-tej - kanapka jak na II śniadanie, czasem z własnoręcznie robioną pastą np z daktyli, lub domowym pieczonym pasztetem dorobiowo-wołowym
Obiad około 15-tej - zupa lub II danie, pierś kurczaka z ziemniakami i sałatką lub kiszoną kapustą.
Kolacja około 18-tej - kanapka z serem korycińskim lub twarogowym lub domową wędliną.
W dzień wypijam jedna kawę naturalną słodzoną łyżeczką cukru, do tego piję miętę, rumianek, pokrzywę,czarną herbatę (już bez cukru) w sumie około 6-7 szklanek ciepłych napojów, do tego popijam wodę gazowaną, tak z 0,5l.
Ogólnie staram się nie jeść wysokoprzetworzonej żywności, sama robię mielonki mięsne w słoikach, piekę pasztety, gotuję lub piekę mięso na kanapki, robię przetwory (np. kiszoną kapustę, ogórki), robię pasty do pieczywa.
To moja dzisiejsza "miska":