Szacuny
0
Napisanych postów
26
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
947
Witam.
Do uzupełnienia mojej diety w pełnowartościowe białko niezbędne jest spożywanie twarogu.
Nie ukrywam, lubie go jeść, czy to na słodko z bananami, czy w jakiejkolwiek innej postaci.
Pojawia się jednak problem z jego trwaieniem, twardy brzuch, wzdęcia, te sprawy.
Czy problem może załatwić jedzenie przed każdym posiłkiem 'twarogowym' laktazy?
Czy macie jakiś inny sposób na poradzenie sobie z tym.
Szacuny
1
Napisanych postów
137
Wiek
32 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1539
Ja twarogu w ogóle nie jem i nie narzekam na brak białka w diecie. Polecam mleczne przetwory fermentowane - dodatkowo dużo wapnia, sery podpuszczkowe (żółte, dużo więcej wapnia - ok. 800 mg na 100 g produktu).
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
34 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294222
Najpierw trzeba by było określić jakąś masz nietolerancja czy to hipolaktazja, czy może nietolerancja kazeiny. Spróbowałem bym też inne obróbki, jeśli tak bardzo Ci zależy np. zrobienie ciasta twarogowego Dodanie laktazy również mogłoby by pomóc, ale nie wiem czy się opłaca
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
34 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294222
no to co to za lekarz...
od tego są badania, na nietolerancje, alergie itp, na HP np. i dopiero wtedy określamy czy ktoś ma czy nie Znaczy najłatwiej jest coś wyeliminować, ale są też inne sposoby właśnie jak dodanie enzymów
Szacuny
0
Napisanych postów
26
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
947
Jasne że mogę 5 raz dziennie dorzucic jakies mięcho albo jaja. No ale k***a, ile mozna :D Dobra, trzeba bedzie zrobic badania. Jest to refundowane, czy tylko prywatnie się to odbywa? Orientuje sie ktos?