Składniki:
350g marchwi
pół szklanki orzechów włoskich lub pekan
5 jajek
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (można dać proszek do pieczenia, ale akurat mi się skończył)
250g zmielonych migdałów (u mnie blanszowane)
stewia (ilość wg uznania, ja dodałam też trochę ksylitolu)
1,5 łyżeczki cynamonu
łyżeczka imbiru
odrobina goździków
rodzynki (u mnie 60g)
Polewa/masa:
400ml śmietany 30%
stewia
starta skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
2. Ścieramy marchewkę, siekamy na drobno orzechy.
3. Zmielone migdały łączymy z jajkami, stewią, cynamonem, sodą, imbirem i goździkami. Miksujemy na gładką masę.
4. Dodajemy marchew, orzechy i rodzynki. Mieszamy.
5. Ciasto wylewamy po równo na dwie tortownice (u mnie o średnicy 23 cm, wcześniej wysmarowałam je olejem kokosowym). Pieczemy około 20 min. Po wyciągnięciu zostawiamy do ostudzenia.
6. Ubijamy śmietanę ze stewią i skórą pomarańczową. Masę nakładamy pomiędzy warstwami oraz na wierzchu ciasta. Dekorujemy skórą pomarańczową i chłodzimy w lodówce. Gotowe!
Zmieniony przez - Bleedingsun w dniu 2014-04-19 17:57:43