0,5 kg piersi z kurczaka
2 marchewki
pół pietruszki
po kawałku selera i pora
łyżka oleju lub oliwy
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 szklanki makaronu (muszelki albo kolanka)
koncentrat pomidorowy
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
chili (grys lub proszek)
ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, obrać i pokroić.
2. 1,5-1,75 litra wody wlać do garnka, dodać warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotować kilka minut.
3. Wyjąć selera i pora.
4. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w chili.
5. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smażyć 15 sekund i dodać kurczaka. Smażyć ok. 3-5 minut.
6. Do garnka dodać makaron, kurczaka, gotować ok. 5 minut.
7. Dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu.
8. Przyprawić do smaku.
Wychodzi 6 porcji
Rozkład BWT na porcję: 28/44/6
Smacznego :)