Pozdrawiam,
Fiery.
...
Napisał(a)
Noo, ja tylko kupuje tłoczone na zimno Zachowują wszystkie składniki. Miałem już ten olej i smażyłem mięso na nim.... może same mięso po upieczeniu w smaku jest jeszcze dobre to podczas samego pieczenia strasznie zalatuje tym kokosem hehe. Zapach mięsa i kokosa raczej nie tworzą dobrą pare z nich ;]
...
Napisał(a)
Generalnie nie jestem zwolennikiem smażenia na patelni mięsa, już lepiej wrzucić mięso na grilla z dwóch stron, obróbka termiczna przechodzi szybciej. Masz jeszcze parowanie, gotowanie, ew. duszenie, pieczenie, spróbuj innych form obróbki cieplnej Fiery :)
...
Napisał(a)
Akurat w tajskiej kuchni zapach kokosa mieli się z mięsem-częstym dodatkiem do potraw jest mleko kokosowe. :)
...
Napisał(a)
A czy można smażyć, gotować olej rzepakowy nie tracąc właściwości odżywczych ? Pytam, ponieważ na etykiecie tego oleju pisze ,że można, dlatego chciałbym się upewnić.
Zmieniony przez - Fiery w dniu 2013-10-20 17:03:26
Zmieniony przez - Fiery w dniu 2013-10-20 17:03:26
Pozdrawiam,
Fiery.
...
Napisał(a)
Olej rzepakowy owszem, ale w wyniku poddania go obróbce termicznej straci pewnie cześć wartości odżywczych. Ale to prawda można go poddawać obróbce termicznej.
...
Napisał(a)
Czyli nie zaszkodzi mi co do sylwetki jesli np. będe na nim smażył pierś z kurczaka ?
Pozdrawiam,
Fiery.
...
Napisał(a)
Ciężko mi powiedzieć tak po prostu. Jak walczysz z tkanką tłuszczową to generalnie nie smażyłbym potraw, gotowa na wodzie, na parze, dusił raczej. Ale jeżeli dieta jest dopięta na ostatni guzik, trenujesz regularnie to nie sądzę aby było to jakiś większy problem.
...
Napisał(a)
FieryWitam,
poniżej przedstawię listę olei, które posiadam i bardzo bym prosił o informacje jak w diecie je połączyć, stosować, kiedy jaki olej najlepiej mniej więcej spożyć. Zakładam temat, ponieważ akurat co do tłuszczy czy olejów to nie mam za dużych informacji :)
Olej Lniany
Olej sezamowy
Olej z pestek dyni
Olej słonecznikowy
Olej arganowy - najcenniejszy olej na świecie hehe :)
Olej rzepakowy
Olej z kiełków kukurydzy
Olej z wiesiołka
Olej z ostropestu
Wszystkie oleje tłoczone są na zimno. Olej rzepakowy, słonecznikowy, z kiełków kukurydzy oraz arganowy są ekologiczne (BIO).
Zapraszam do tematu :)
Zmieniony przez - Fiery w dniu 2013-10-03 00:37:55
Zmieniony przez - Fiery w dniu 2013-10-03 01:01:45
musisz mieć ustaloną proporcje tłuszczy 1;1;1 jednonienasycone/wielonienasycone/nasycone, nie potrzebujesz każdego oleju z tych które masz;
oliwa z oliwek i z pestek dyni zawierają jnn, reszty nie pamiętam na te chwile, lniany = omega 3 ale nie dawaj go dużo, słonecznikowy to nie najlepszy wybór
...
Napisał(a)
Witam
Dawid Ci już w sumie opisał jak powinna wyglądać proporcja tłuszczy, wystarczy teraz znaleźć info. na temat zawartości poszczególnych rodzajów tłuszczy w danym oleju i uzupełnić / dodać je do posiłków.
Dawid Ci już w sumie opisał jak powinna wyglądać proporcja tłuszczy, wystarczy teraz znaleźć info. na temat zawartości poszczególnych rodzajów tłuszczy w danym oleju i uzupełnić / dodać je do posiłków.
Polecane artykuły