Prosty, szybki przepis na włoski omlet
Składniki:
- 50g makaronu (najlepiej: pełne ziarno)
- 3 jajka
- 30g sera mozarella (najlepiej starty)(gouda i kazdy inny też ok)
- pomidor
- papryka
- cebula
- bazylia, oregano (lub inne ulubione przyprwy)
+ opcjonalnie: sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
1. Wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy jak podano na opakowaniu lub wg własnych upodobań (ja biorę 2 min).
2. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę, pomidor w plasterki, cebulkę i czosnek.
3. Makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy paprykę, pomidora, cebulę i czosnek. Trzymamy na małym ogniu.
4. Rozbijamy jajka. Dodajemy do nich oregano i bazylię. Całość mieszamy (widelcem lub trzepaczką). Następnie jaja wylewamy na patelnię.
5. Na górę dodajemy ser mozarella.
6. Całość trzymamy na małym ogniu 3-4 min.
7. (punkt opcjonalny) Omlet smażymy z drugiej strony, ale nie jest to konieczne. Ja brałem z obu stron, bo lubię bardziej przypieczony ser
B/T/W: 37/23/35
Smacznego!
Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2013-12-04 14:29:50
Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_kalik-t1087033.html