SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TWOJE ULUBIONE DANIE-KONKURS-ZGŁOSZENIA

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 38388

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 395 Napisanych postów 9627 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 133458
Naleśniki owsiane, twarogowo-jabłkowe z polewą kawową

Naleśniki owsiane

Skład:
-płatki owsiane: 200g
-białka jaj: 2 sztuki
-jajko całe: 1 sztuka
-mleko: ok 50g (można zastąpić wodą)
-sól

Przygotowanie:
Płatki zmielić na mąkę, dodać jajko, białka i mleko. Wymieszać całość na pulchną masę. Odrobinę posolić. Smażyć cienkie placki. Nałożyć nadzienie na połowę, drugą zagiąć na górę i całość polać masą kawową.

Nadzienie twarogowo-jabłkowe

Skład:
-twaróg chudy: 200g
-jedno kwaśne jabłko: ok 150g
-chude mleko: ok 50g (można zastąpić wodą)
-cynamon (ja dałem przyprawę do szarlotki)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miksera i zmiksować na gęstą masę.

Polewa kawowa

Skład:
-kawa rozpuszczalna: 2-3 łyżeczki (ok 6-8g)
-żółtka: 2 sztuki
-masło: 30g
-chude mleko: 120g
-słodzik: ok 10 pastylek

Przygotowanie:
Mleko zagrzać (nie gotować), wsypać kawę i słodzik. Żółtka utrzeć z masłem na pulchną masę i dodać do podgrzewanego mleka cały czas mieszając. Podtrzymywać temperaturę aż do zgęstnienia masy, mieszając co jakiś czas.

Wartości odżywcze naleśników bez polewy

kcal: 1114
B: 76g
W: 164g
T: 22g

Wartości odżywcze polewy

kcal: 351
B: 9g
W: 6g
T: 32g

SMACZNEGO!


Składniki naleśnika:




Masa naleśnikowa:




Składniki nadzienia:




Składniki polewy kawowej:




Nadzienie i polewa - gotowe masy:




Gotowe danie:





Zmieniony przez - KruQ w dniu 2013-12-02 00:28:10

Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia

ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html

Mój dziennik:

http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 122 Wiek 36 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16686
PIERŚ Z KACZKI z KASZĄ PĘCZAK I SAŁATKĄ Z BURAKA I MARCHEWKI


Składniki

250 gram piersi z kaczki ze skórą
100 gram buraków
170 gram marchewki
40 gram dyni
papryka zielona
50 gram kaszy jęczmiennej pęczak
10 gram oliwy
kilka listków sałaty
ocet balsamiczny
sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka pietruszki

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Marchewkę, buraka, dynię i paprykę siekamy w kostkę, solimy, pieprzymy. Marchewkę i buraka pieczemy w oddzielnym naczyniu co paprykę i dynię, czas pieczenia około 50 min. Marchew z burakiem najlepiej wystudzić.
2. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją.
3. Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę, solimy, przypieprzmy i nacieramy majerankiem.
4. Patelnię nagrzewamy, kładziemy pierś skórą do dołu i na średnim ogniu smażymy aż wytopi się tłuszcz. U mnie to zajęło około 10 min ale powinnam ją jeszcze dłużej trzymać. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy 5 min. Mięso powinno odpocząć 15 min na desce przed podaniem.
5. Do ugotowanej kaszy dodajemy paprykę, dynię i posiekaną pietruszkę.
6. Rwiemy sałatę i wrzucamy do miski razem z marchewką, burakiem. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę i łyżkę octu balsamicznego.
7. Danie wykładamy na talerz, smacznego!




BTW

831 kcal
69 B
48 W
39 T





Stop saying I WISH
and
start saying I DID

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Kosowo-gruszkowy deser LC

Prosty, szybki (max 15 min) przepis.

W tytule jest gruszka, ale równie dobrze może być inny owoc np. jabłko. Jak całkowicie eliminujemy węgle na LC to bez owoców też jest ok. Zaznaczam też, że jest to wersja podstawowa - równie dobrze można dodać migdałów, orzechów, a jeżeli nie boimy się węglowodanów to rodzynki i miód.

Składniki:
- 40g wiórek kokosowych
- 2 jajka
- mała/średnia gruszka (równie dobrze może być inny owoc np. jabłko)
- przyprawa do sernika (ale równie dobrze może być przyprawa do szarlotki, cynamon, imbir - ile głów tyle pomysłów)
- słodzik (nie piszę "ile", bo każdy ma inne preferencje co do słodkości)



Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy przyprawę do sernika, słodzik, jajka. Całość mieszamy. Następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ważne, żeby był to mały ogień. Formujemy kółko/placek. Całość zostawiamy na 4-5 min na małym ogniu.



W międzyczasie kroimy gruszkę w plasterki. Następnie ją układamy na masie na patelni.



Po 4-5 minutach placek odwracamy (tak, aby smażyła się gruszka).
Jak odwrócić placek? Proponuję lekko podważyć łopatką, zsunąć na talerz, a potem tylko położyć na patelni "mokrą stroną".



Tą stronę smażymy również 4-5 min na małym ogniu. Następnie zsuwamy na talerz. Jemy jak nam wygodniej - gruszki mogą być na wierzchu, mogą też być na spodzie.





Smacznego

Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2013-12-02 17:18:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Naleśniki + kurczak&szpinak

Przedstawiam Wam b.smaczny przepis na naleśniki, który odkryłem jakoś z 2 miesiące temu i od tamtej pory zagościł w mojej diecie. Robię je co 2/3 tygodnie O ile farsz robi się w trymiga, o tyle musimy czekać na wszystkie naleśniki

SKŁADNIKI:
A ] NA CIASTO NALEŚNIKOWE :
->MĄKA- pełnoziarnista, orkiszowa, 2,5 szklanki
->MLEKO- 1 szklanka
->WODA- 1 szklanka gazowanej mineralnej
->JAJKA- 2 sztuki
->SÓL- pół łyżeczki

B ] NA FARSZ:
~>SZPINAK - paczka mrożonego
~>KURCZAK - 1 duży, podwójny filet
~>przyprawa do kurczaka
~>CZOSNEK - 5 ząbków (wedle upodobań)
~>CEBULA - 2 sztuki
~>ŚMIETANA - duża, do zup i sosów / ZDROWSZE ROZWIĄZANIE aczkolwiek mniej smaczne: JOGURT NATURALNY, typ grecki
~>SÓL, PIEPRZ- do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Kroimy w kostkę kurczaka, doprawiamy i do lodówki by przeszło smakiem. Następnie smażymy, odstawiamy by ostygł i drobno kroimy.
2. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i smażymy naleśniki. Powinny być cienkie.
3. Cebule kroimy w kostkę ipodsmażamy na patelni (najsmaczniej na maśle
4. Dodajemy szpinak, mrożony puści wodę i czekamy aż wyparuje.
5. Następnie wrzucamy kurczaka + przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i śmietanę/jogurt. Dajemy temu dosłownie sekundę i gotowe!

SMACZNEGO
Danie lepiej jeść póki ciepłe.

KCAL~ 1929
BIAŁKO~ 186
WW~ 182,41
TŁ~ 49,23


Chyba nie muszę wspominać, że WW w tym przepisie to tylko i wyłącznie mąka. Na zdjęciach farsz z jogurtem, jednak warto zgrzeszyć ze śmietaną, bo są lepsze...
Ze składników wyszło mi 15 naleśników.















1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 64 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3756
SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE CEBULOWO- SEROWYM.

Składniki:

- szynka wieprzowa 1 kg
- oliwa z oliwek
- czosnek
- śmietana 12 %
- cytryna
- jogurt naturalny
- serek topiony 100 g
- cebula biała i czerwona
- przyprawy: pieprz, sól, lubczyk, cebula suszona


Jak przygotować?

1. Pokrój szynkę na 1 cm- 1,5 cm plastry, a następnie przypraw solą, pieprzem czarnym. Odstaw do lodówki, aby przeszła przyprawami.

2. Smaż szynkę po 1,5 min z każdej ze stron.

3. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dwa ząbki czosnku, przypraw pieprzem, lubczykiem, suszoną cebulą, dodaj kilka kropli soku z cytryny.

4. Lekko podsmażone warzywa zmiksuj blenderem wraz ze 100 g serka topionego, dodaj 200 ml wody, 20 g jogurtu naturalnego i 20 g śmietany 12 %.

5. Przełóż sos do garnka, dodaj kilka kawałków niezmiksowanej cebuli, dodaj mięso, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 min.

6. Jeżeli chcesz w trybie natychmiastowym uzyskać gęstszy sos, to podnieś przykrywkę zredukuj go, ewentualnie odstaw potrawę do lodówki jak wystygnie, to wtedy sos sam się zsiądzie.



CAŁA PORCJA: 2220 kcal, B 180 g, T 136 g, W 70 g

Możemy to spokojnie podzielić na 5. porcji, jedna porcja zatem:

444 kcal, B 36 g, T 27, 2 g, W 14 g




Smacznego!




















Zmieniony przez - koralina945 w dniu 2013-12-02 21:12:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zdrowa, smaczna przekąska, bogata w witaminy i minerały. Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna!

Składniki na naleśniki:
2 jajka
5 łyżek mąki typ 650 (może być wieloziarnista)
125 ml wody
125 ml odtłuszczonego mleka
szczypta soli
opcjonalnie: łyżeczka oleju słonecznikowego

Składniki na farsz:
200 g świeżego szpinaku w liściach (może być mrożony, ale nie polecam – gorsze walory smakowe)
1 pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
przyprawa do kurczaraka
sól, oregano, pieprz
opcjonalnie: 50 g serka naturalnego serka topionego, ser żółty

Przygotowanie ciasta:
Mąkę, jajka, wodę i mleko wsypać do jednego naczynia i miksować ok. 2 minut aż znikną grudki. Dodać łyżeczkę oleju słonecznikowego i szczyptę soli.

Na rozgrzaną patelnię teflonową (bez oleju) wylać porcję ciasta i „smażyć” każdą stronę ok. 2 minut. Gotowe naleśniki odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie farszu:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka, zgrillować w piekarniku. W trakcie grillowania, na patelnie wrzucić liście szpinaku i zalać odrobiną wody. Gdy liście zaczną się próżyć i staną się miękkie, odsączyć nieco wody, dodać dwie łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego); wymieszać. Dodać wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dodać kurczaka i mieszać wszystko aż do zgęstnienia.

Gotowy farsz nałożyć na naleśniki i pozawijać. Ułożyć w formie do pieczenia, (można posypać odrobiną startego żółtego sera) i piec w temp. 180 stopni przez ok. 5-10 minut.

Opcjonalnie: 2 łyżki śmietany można rozrobić z 50 g naturalnego serka topionego i dodać do farszu. Będzie wtedy bardziej kaloryczne, co na pewno wpłynie na budowanie masy ;)

Smacznego!














...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11768
Pad thai wywodzi się z kuchni tajskiej. Jest jednym z moich ulubionych dań, dlatego chciałem się podzielić z Wami przepisem.

Do przygotowania dosyć dużej porcji będziemy potrzebować:
- 350g piersi z kurczaka (opcjonalnie krewetki),
- 200g makaronu ryżowego( można zastąpić makaronem z brązowego ryżu),
- 100g kiełków fasoli mung
- 100g tofu,
- 3 jajka
- 150g zielonej fasolki szparagowej
- orzeszki ziemne niesolone
-limonkę lub cytrynę

Dodatkowo do sosu potrzebujemy:
- poł szklanki wody
-kilka tabletek słodzika
-120g ketchupu (można zastąpić własnoręcznie robionym sosem z pomidorów)
-50 ml sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego.





Zaczynamy od przygotowania sosu. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, a po jej zagotowaniu dodajemy ketchup i kilka(6-8) tabletek słodzika. Zmiejszamy ogień pod garnkiem na minimum i co jakiś czas mieszamy, czekając aż sos się zredukuje i stanie się ciemniejszy. Gdy nasz sos będzie już bardziej gęsty dodajemy sos sojowy, mieszamy i również chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Nasz sos jest już gotowy
Podaczas gotowania sosu przygotowujemy makaronu zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Kurczaka i tofu kroimy w kostkę, orzeszki ziemne blendujemy lub siekamy nożem, a jajka roztrzepujemy w misce.




Patelnię stawiamy na duży ogień, spryskujemy PAM-em, kurczaka delikatnie solimy i podsmażamy. Gdy kurczak będzie już obsmażony dorzucamy na patelnię tofu i smażymy dalej do momentu zarumienienia się. Następnie wlewamy na patelnię roztrzepane jajka i energicznie mieszamy do momentu ich ścięcia.Zmniejszamy ogień i dokładamy na patelnię gotowy makaron, a następnie dolewamy nasz ugotowany sos i sos ostrygowy. Wszystko dokładnie mieszamy i dorzucamy kiełki fasoli mung i fasolkę szparagową ( ja użyłem mrożonej i przed dodaniem wrzuciłem na 4 min do mikrofali). Na małym ogniu smażymy jeszcze 3-5 min co chwilę mieszając.
Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanymi orzeszkami i na wszystko wyciskamy sok z limonki/cytryny.
Na zdjęciu ze świeżą kolendrą.



SMACZNEGO! :)


A tak wyglądają wartości całej porcji (bez uwzględnienia orzeszków) :



Zmieniony przez - karmazzz w dniu 2013-12-03 09:39:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 64 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3756
ZUPA PIZZA

Składniki:

- pomidory w puszce
- czosnek, 4 ząbki
- cebula czerwona i biała, 3 szt.
- 300 g pieczarek
- dwa serki topione z szynką ( 2 x 100 g)
- oliwki 70 g lub wedle uznania
- mięso mielone z indyka 500 g (lub inny typ mięsa)
- woda
- oliwa z oliwek
- przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, pieprz, papryka ostra

1. Pokrój czosnek i cebulę (połowa porcji cebuli), a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek.
2. Dodaj do czosnku i cebuli mięso i lekko podsmaż, przypraw tymiankiem i oregano.
3. Na drugiej patelni podsmaż drugą połowę cebuli i dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż będą lekko miękkie.
4. Do garnka przełóż podsmażone mięso, pieczarki, cebulę i czosnek (cała zawartość patelni). Dodaj całą puszkę pomidorów, pokrojone oliwki, 700 ml wody i dwa serki topione. Mieszaj i gotuj, aż serki rozpuszczą się.
5. Dopraw zupę oregano, tymiankiem, ostrą papryką i bazylią, gotuj na wolnym ogniu ok. 35- 40 min.



Cała porcja: 1375 kcal B 108 g, T 95 g, W 22 g

Możemy spokojnie podzielić na 5. porcji, w jednej porcji zatem:

275 kcal, B 21,6, T 19 g, B 4,4 g




Smacznego!




















Zmieniony przez - koralina945 w dniu 2013-12-03 18:43:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Tortilla

SKŁADNIKI:
A ] FARSZ:
->KURCZAK - 1 filet
->PAPRYKA - 1 żółta, 1 czerwona
->CEBULA - 1 sztuka
->SOK Z CYTRYNY - 1 łyżeczka soku
->FASOLA - czerwona (wedle uznania)
->SAŁATA - lodowa, kilka liści
->przyprawa kebab
->1 ząbek czosnku

PLACKI:
3 jajka (zawsze mam wiejskie, więc sklepowych ze 4)
szczypta soli
2 łyżki płatków owsianych (z lidla)- dla wzmocnienia konstrukcji, jak macie wyśmienitą patelnie i placek Wam się nie rozleci- możecie to pominąć

SOS:
1 Jogurt naturalny
50 g odżywki proteinowej (jeśli chcecie wysokobiałkową)

JA STOSOWAŁEM SOS TZATZIKIZ TEGO PRZEPISU

PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka kroimy w paski, dodajemy czosnek, przyprawę gyros, sól oraz łyżkę soku z cytryny. Mieszamy i do lodówki aż przejdzie smakiem.
2. W tym czasie kroimy paprykę w paski, cebulę w piórka.
3. Smażymy kurczaka na patelni, w końcowej fazie dodajemy cebulę i paprykę.
4. Roztrzepujemy 3 jajka w misce ze szczyptą soli oraz płatkami owsianymi. Podsmażamy z obu stron do ścięcia.
5. Przepis na sos podałem w drugim linku, ewentualnie jeśli chcecie mieć danie wysokobiałkowe to zmieszajcie odżywkę z jogurtem.
6. Na folie aluminiową wrzucacie placka, sałatę, sos, farsz, czerwoną fasolę sos, zawijacie no i może jeszcze odrobina sosu na górę

Równie dobrze możecie wrzucić jakieś dodatki od siebie, np. starkowany ser co dodatkowo podbije białko, ale i tł. :)

SMACZNEGO
Jemy zarówno na zimno jak i na ciepło.

KCAL~ 957,3
BIAŁKO~ 106,795
WW~ 49,385
TŁ~ 33,88


Ważne sprawy:
~> Jeśli do sosu dorzucicie odżywkę to białko w daniu mocno skoczy.
~> Usmażysz 2 średnie placki z podanych składników.
~> Jeśli wyeliminujesz płatki owsiane z placków- uzyskasz danie Low carb.












Po takiej jednej tortilli i tej kanapce z tatarem(w tle) najadłem się opór.

Zmieniony przez - eOK1 w dniu 2013-12-03 20:11:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 64 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3756
BABECZKI CZEKOLADOWO- KORZENNE Z SOSEM WANILIOWO- ANYŻOWYM

Składniki na babeczki:

- puszka fasoli czerwonej (200 g fasoli)
- kakao naturalne 2 łyżki
- 3. jajka
- proszek do pieczenia 1, 5 łyżeczki
- twaróg chudy 120 g
- słodzik, 12-14 tabletek /wedle uznania/
- przyprawa korzenna 1,5 łyżeczki

Sos:

- 3. żółtka
- mleko 0,5 % 100 ml
- słodzik 4-5 tabletek /wedle uznania/
- woda
- laska wanilii 1/2
- anyż 1 szt.


Jak przygotować?

1. Fasole blenderujemy z 3. żółtkami, 2. łyżkami kakao, 1,5. łyżeczki proszku do pieczenia, 120 g twarogu, przyprawą korzenną i tabletkami słodziku rozpuszczonymi w niewielkiej ilości cieplej wody.

2. Ubijamy białka z 3. jajek.

3. Mieszamy powoli zblenderowaną mieszaninę z ubitymi białkami.

4. Nasmarowujemy oliwą foremkę do pieczenia i nalewamy do foremek.

Pieczemy 30-35 min. w 170- 180 *C z termoobiegiem.

Sos

1. W garczek, który stawiamy na bardzo małym ogniu dajemy 100 ml mleka, rozpuszczone tabletki słodziku w niewielkiej ilości wody, 1/2 laski wanilii i gwiazdkę anyżu. Gotujemy i cały czas mieszamy aby wydobyć smak, ok. 3-5 min.

2. Powoli dodajemy 3. zółtka intensywnie mieszając, co chwilę zestawiając z palnika, aby nie przegrzać sosu, ewentualnie żeby było bezpiecznej możemy zrobić to w kąpieli wodnej, sos powoli zgęstnieje.



Z tej ilości ,,ciasta" wyszło mi 6. babeczek i jedno duże w kształcie serca

BTW dla całości ,,ciasta":

522 kcal, 57 g B, 18 g T, 33 g WW

Sos

189 kcal, 13 g B, 13 g T, 5 WW

Razem: 711 kcal, 70 g B, 31 T, 38 WW


Smacznego!
















Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"TWOJE ULUBIONE DANIE"-KONKURS

Następny temat

PLACEK ZIEMNIACZANY PO MEKSYKAŃSKU

WHEY premium