SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TWOJE ULUBIONE DANIE-KONKURS-ZGŁOSZENIA

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 38338

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Cameloni grate

SKŁADNIKI:
-> RYŻ - 100g
-> PIECZARKI - 500g
-> CEBULA - 1szt. (nie za mała, nie za duża)
-> KONCENTRAT POMIDOROWY - 2 łyżki
-> SER - 400g. (w kostce) - najlepszy gouda/morski bo reszta śmierdzi przy pieczeniu
-> SZYNKA - np. wieprzowa, duże plastry, ok.10/15.

PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie i dajemy mu chwilę by ostygł.
2. Obrane i pokrojone pieczarki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Następnie odsączamy je przez sitko.
3. Pokrojoną cebulę podsmażamy wraz z pieczarkami.
4. Do miski wrzucamy wcześniej przygotowane składniki:
-ugotowany ryż
-podsmażone pieczarki z cebulą
-ok. 100g potarkowanego sera
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz, vegeta do smaku

Wszystko razem mieszamy. Tak oto powstał nasz farsz.
5. Bierzemy plastry szynki, nakładamy farsz wedle uznania i zwijamy w ruloniki. Po zwinięciu możemy dodatkowo dopełnić farszem boczki. Następnie układamy ściśle na blasze. I tak w kółko aż do wyczerpania zapasów
6. Po wypełnieniu się blaszki naszymi rulonikami, posypujemy wierzch starkowaną resztą sera, która nam została.
7. Piekarnik 180 stopni, góra/dół, ok.20/25minut lub ewentualnie do zarumienienia się sera.

SMACZNEGO!
Danie smaczne na zimno jak i na gorąco.


KCAL~ 2276,5
BIAŁKO~ 147,01
WW~ 99,12
TŁ~ 143,06











...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Gravlax- marynowany łosoś

SKŁADNIKI:
-> FILET Z ŁOSOSIA - 1 cały, ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g)
-> CHRZAN - starty świeży/ze słoiczka (kilka łyżek)
-> SKÓRKA Z CYTRYNY - otarta
-> SÓL MORSKA - 3 łyżki
-> BRĄZOWY CUKIER - 1-2 łyżki
-> WÓDKA CZYSTA - 50-75 ml
-> KOPEREK - duży pęczek, posiekany
-> BIAŁY PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE:
1. Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu.
2. Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając.
3. Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.
4. Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (np. kilka pełnych słoików) na minimum 3-4 dni, dla niecierpliwych można jeść już po 48 godzinach.
5. Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym.

PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY:
~> JOGURT NATURALNY - użyłem sokólskiego, 180g
~> OGÓREK WĘŻOWY - 15cm. wystarczy
~> CZOSNEK - 3 ząbki (im więcej tym mocniejszy)
~> PRZYPRAWA TZATZIKI- 2 łyżeczki
~> KOPEREK - drobno posiekany
~> SÓL, PIEPRZ - szczypta

Do miski wrzucamy jogurt. Dodajemy pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatziki oraz posiekany koperek. Tarkujemy ogórka wężowego i wyciskamy nadmiar wody po czym dodajemy go do miski. Mieszamy, miskę owijamy folią i stawiamy w lodówce "by smaki się przegryzły".

SPOSÓB SERWOWANIA:
-Przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego.
-Tutaj użyłem pieczywa, ułożyłem kromki na blasze i podpiekłem w piekarniku po 5 minut każdą stronę.
-Na talerzu wyłożyłem przypieczone kromki, na nich plasterki łososia, skropiłem wszystkie kanapki limonką, posypałem cienko pokrojoną papryką oraz starkowanym serem.

SMACZNEGO!

Łosoś smakuje niesamowicie. Wódka nadaje mu ten inny smak. Również sól morska i biały pieprz jest ważny.

Nie będę się rozwodził nad b/t/w, ponieważ każdy widzi co tu zostało użyte i zna to na pamięć, natomiast gorąco zachęcam do przygotowania i odczekania tych 3/4 dni, smak mistrz.









źródło przepisu: kuchniaprezydentowej.blogspot.com

Zmieniony przez - eOK1 w dniu 2013-11-25 13:06:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
SOS DO SŁOIKÓW. Przepis dla LENIWYCH.

Jest to wręcz idealny przepis dla wszechobecnych leniuchów jak i tych bardzo zapracowanych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pracę w kuchni w środku tygodnia. Proszę przygotować dość spory gar, ponieważ jedzenia wyjdzie opór

Jakby ktoś pytał: ile porcji?
N I E W I E M D O K Ł A D N I E, ponieważ jak to ugotuję to każdy bierze i korzysta, jeden więcej drugi mniej, jak nie patrzę to podkradają...

SKŁADNIKI:
-> PIERŚ KURCZAKA - 2 duże, podwójne, dorodne filety, 1kg.
-> CEBULA - 5 szt. (nie za duże, nie za małe)
-> ANANAS - 1 puszka
-> KUKURYDZA - 1 puszka
-> FASOLA CZERWONA - 1 puszka
-> OGÓRKI KORNISZONE - 1 słoik
-> PAPRYKA - 1 słoik
-> KECZUP - 1 duży, pikantny (750g.)
-> PAPRYKA SŁODKA - 1 łyżeczka
-> KURKUMA -> 1/2 łyżeczki
-> SOS SOJOWY -> 5 łyżek

PRZYGOTOWANIE:
1. 2 piersi pokroić w kostkę, dodać 1/2 łyżeczki kurkumy oraz 5 łyżek sosu sojowego. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1h do lodówki, następnie usmażyć.
2. Obrać 5 cebul i podsmażyć na oleju.
3. Wziąć WIELKI GAR i postawić na małym ogniu, a następnie wrzucamy do środka:
-usmażone mięso wraz z cebulą
-pokrojone w kostkę ananasy z puszki
-kukurydzę z puszki
-czerwoną fasolę z puszki
-pokrojone w kostkę ogórki korniszone
-pokrojona w kostkę papryka ze słoika
-duży keczup pikantny
-1 łyżeczkę papryki słodkiej.
4.GOTUJĄCE SIĘ PRZEKŁADAMY DO SŁOIKÓW IWEKUJEMY.

SMACZNEGO
Danie lepiej jeść na ciepło.

KCAL~ 3197,4
BIAŁKO~ 286,1
WW~ 353,8
TŁ~ 55,34












...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 646 Wiek 35 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 15613
Pyszne Chili Con Carne

Składniki:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 torebki ryżu
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne ja lubię z indyka)
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- puszka czerwonej fasoli odsączonej
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- pół puszki kukurydzy odsączonej
- papryczki chilli (według uznania, ja dałem dwie, czerwoną i zieloną i wyszło lekko pikantne) pokrojone w drobną kosteczkę
- papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 3 łyżki koncentratu
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka Kminu rzymskiego (kumin) nie mylić z kminkiem
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czerwoną cebulę, jak cebulka się lekko zeszkli dorzucamy po trochę mielonego mięsa sos sojowy i ładnie mieszamy. Jak mięso będzie już z grubsza ścięte dodać czosnek, paprykę czerwoną, pomieszać przez około 30 sekund następnie dodać puszkę pomidorów krojonych, łyżkę cukru, chili oraz kukurydzę. Teraz mieszamy od 2 do 3 minut i dodajemy fasolkę czerwoną, koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, curry ( jedną łyżeczkę) i dalej mieszamy ok 1 min. Jak już wymieszamy pozostawiamy pod przykryciem żeby się dusiło około 10 min. Między czasie gotujemy w garnku ryż według zaleceń na opakowaniu z tym że do wody dodajemy 2 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę curry. Gdy nam się na patelnie ładnie poddusi i ryż ugotuję możemy nakładać ryż, nasze chili i bazylię na środek :)

B 145 / W 225 / T 42
Smacznego :)



















Zmieniony przez - buchu_88 w dniu 2013-11-25 23:20:24

Zmieniony przez - buchu_88 w dniu 2013-11-25 23:25:08

ch*j wie wszystko :D

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Szybki, 15 minutowy tuńczyk

Szybkie danie, które właśnie jem

SKŁADNIKI:
-> TUŃCZYK - 2 puszki (ja użyłem rozdrobnionego, w sosie własnym- KAUF 2,90zł
-> RYŻ - 1 woreczek, 100g
-> JAJKA - 5 sztuk (ja miałem 4 wieelkie od babci ze wsi)
-> SER - 100g, np. gouda
-> OGÓREK KISZONY - 6 średnich sztuk
-> KUKURYDZA - 1 puszka
-> CEBULA - 1 sztuka
-> MAJONEZ - 3 łyżki, light
-> SÓL, PIEPRZ - do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1.Gotujemy ryż oraz jajka.
2.W tym samym czasie:
-tuńczyka odsączamy,
-kroimy ogórki w kostkę,
-kroimy cebulę w kostkę,
-tarkujemy ser,
Wszystko wrzucamy do większej miseczki i dodajemy kukurydzę.
3.Wyjmujemy ryż, przesypujemy na talerz i dajemy za okno. Po wystygnięciu wrzucamy do miski.
4.Wyjmujemy jajka, obieramy, kroimy i do miski.
5. Dodajemy majonezu wedle uznania, sól, pieprz do smaku.

SMACZNEGO!
Danie smaczne na zimno.

Przepis dupy nie urywa, ale jest szybki, łatwy i przede wszystkim- SMACZNY!

KCAL~ 2084,2
BIAŁKO~ 155,56
WW~ 123,01
TŁ~ 123,22


BEZ RYŻU:
KCAL~ 1727,2
BIAŁKO~ 147,66
WW~ 44,01
TŁ~ 122,32

POLECAM








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Panga ze szpinakiem

SKŁADNIKI:
->PANGA - 3 filety
->SZPINAK - 450g, liście
->CYTRYNA - 1 sztuka
->CZOSNEK - 3 ząbki
->SER - 150g
->SÓL, PIEPRZ, - szczypta, do smaku
->OLIWA- kilka kropel
->FOLIA ALUMINIOWA

PRZYGOTOWANIE:
~~~ NASZĄ PANGĘ ZOSTAWIAMY NA NOC W CYTRYNIE, SOLI I PIEPRZU ~~~

1.Na patelni przesmażamy szpinak, jak się lekko rozmrozi dodajemy 3 ząbki czosnku i sól.
2.Każdy filet dzielimy na 2 porcje.
3.Kawałek folii aluminiowej smarujemy dosłownie odrobiną oliwy(by nie przywarło), kładziemy porcję pangi, na nią porcję szpinaku oraz starkowany wcześniej ser tak by zakrył rybę. Całość zawijamy tak jak na zdjęciu Powtarzamy czynność do wyczerpania zapasów
4.Piec 180 stopni, góra/dół, ok. 45minut.

SMACZNEGO
Danie smaczne na gorąco jak i na zimno.
Przed podaniem polecam skropić dodatkowo cytryną. Smak- mega

KCAL~ 1055,5
BIAŁKO~ 105,81g
WW~ 8,43g
TŁ~ 53,46g















...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 4345 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 31239
Sernik na LC ;]

Składniki:
330g białek jaj
4 żółtka
40g budyń
50g wheya
ser twarogowy 1kg (u mnie łowicki)
słodzik wedle uznania

Sposób przygotowania:
Ubijamy białka na sztywną piane.Po ubiciu dodajemy 2 żółtka budyń i słodzik mieszając na wolnych obrotach.

Do osobnej miski wrzucamy twaróg dodajemy, odżywkę, 2 żółtka i słodzik.Miszamy całą masę;]

Na blachę wlewamy na dno,białka (NIE CAŁE!).Gdy wywaliśmy już białka dajemy na nie, naszą masę twarogową, a następnie "przykrywamy całość resztą białek"

WAŻNE!!
pieczemy w 180 stopni przez 50min
większość białek dajemy na dół!
czekamy aż wystygnie bo sie rozleci jak na zdjęciach
JEMY

Makro:1756kcl btw 194/81/49
Wiadomo makro będzie się różniło w zależności od twarogu itd






Smacznego ;]

Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2013-11-28 13:00:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 4345 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 31239
Zayebista pizza
Składniki (na 2 średnie pizze)
Na ciasto:
500g mąki razowej żytniej
50g drożdży
10g oliwy
5g cukier
1/2 przyprawy do pizzy
200ml mleka
sok z cytryny
łyżeczka przecieru pomidorowego

Farsz:
600g piersi z kurczaka
300g pieczarek
150g papryki
przyprawa do pizzy (według uznania) curry ;]

sos czosnkowy
4 główki czosnku
pieprz,sól
mały jogurt naturalny
(tarkujemy czosnek, wszystko mieszamy gotowe)

Przygotowanie:
DO miski kruszymy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy.Gdy mamy wymieszane drożdże dodajemy cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniącia^^.
Po wyrośnięciu dodajemy mąke przyprawe do pizzy i energicznie mieszamy,gdy wyrobimy ciasto dodajemy oliwe i troche soku z cytryny,po czym znowu mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.Rozkładamy pizze na blache robimy dziurki widelcem i smarujemy przecierem żeby ciasto nie było suche ;] po czym sypiemy przyprawe do pizzy.Na góre dodajemy nasz farsz

Do nagrzanego piekarnika wkładamy pizze pieczemy w 200 stopni przez 20min, wyciągamy dajemy ser i znowu na pare minutek aż ser sie rozpuści ;]

MAKRO 2293kcal btw 157/23/350 (bez seraa^^)



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 395 Napisanych postów 9627 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 133458
Sernik z masą orzechową

Danie dobre przy dietach niskowęglowodanowych

Sernik

Skład:
-twaróg chudy: 200g
-5 białek jaj
-żółtka jaj: 2-3 sztuki
-odżywka białkowa (ja dałem SFD WPC Protein Econo v2 migdałowe)
-mleko: 50g
-słodzik: 4-5 tabletek

Przygotowanie:
Twaróg pokruszyć i wrzucić do miksera. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z WPC, mlekiem i słodzikiem, dodać do twarogu i zmiksować. Do powstałej masy dodać ubite białka, całość wymieszać a następnie wylać do formy i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni na ok 30 minut. Po ostudzeniu posmarować masą orzechową.

Masa orzechowa

Skład:
-orzechy laskowe: 200g
-masło: ok 60g
-żółtka: 1-2 sztuki
-mleko: ok 200g
-słodzik: 10 pastylek

Przygotowanie:
Orzechy zmielić, wsypać do garnka, zalać mlekiem i podgrzać (nie gotować), dodać słodzik. Żółtka utrzeć z masłem na pulchną masę i dodać do podgrzewanego mleka z orzechami, cały czas mieszając. Całość jeszcze chwilę podgrzewać a następnie odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.


Wartości odżywcze na 100g sernika

kcal: 340
B: 19g
W: 4g
T: 27g

SMACZNEGO!

Składniki na masę orzechową:




Gotowa masa orzechowa:




Składniki na sernik:




Połączenie wszystkich składników sernika:




Gotowe danie:





Zmieniony przez - KruQ w dniu 2013-11-29 21:29:48

Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia

ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html

Mój dziennik:

http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 71 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 969
Dietetyczne mini serniczki - rumowe

Przepis znalazłam na odwrocie opakowania Mokate Cappuccino, ale bardzo go zmodyfikowałam bo tamten nie miał nic wspólnego z dietą ;D i tak wyszło przepysznie! :)

przepis:
1. na czerwoną galaretkę możecie użyć gotowej, kupnej lub tak jak ja zrobić galaretkę łącząc zaparzoną herbatę malinową (2torebki na 500ml gorącej wody) z żelatyną (2łyżki) i dosładzając (miodem, cukrem brązowym, stevią; wg uznania). Potrzebujemy 500 ml galaretki i wlewamy ją do foremek (kokilek) do 1/3 ich wysokości. Czekamy aż wystygną i wkładamy do lodówki aby stężały.
2. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Potrzebujemy serek homogenizowany 400ml (u mnie milk land - tesco), jogurt naturalny 150-165ml, kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego (nie cała łyżeczka), 50g startej czekolady, 2 łyżki cappuccino rumowego, 2-3 łyżeczki cukru (u mnie demerara, ale możecie użyć tego co lubicie). Te składniki wszystkie razem ze sobą miksujemy. Następnie w odrobinie wody gorącej rozpuszczamy żelatynę - 2 łyżki (ok. 10 g) i delikatnie miksujemy z wcześniej przygotowaną masą. Możemy spróbować czy nie brakuje nam niczego i ewentualnie doprawić. Kiedy masa już jest dokładnie połączona z żelatyną, a czerwona galaretka stężała już w lodówce, wypełniamy foremki masą serową do samego końca. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje.
3. Czas na przygotowanie spodu. Z nim miałam największy problem, ponieważ powinien on być z kruchego ciasta na bazie masła, a ja chciałam koniecznie je czymś zastąpić :) znalazłam przepis gdzie zostało zastąpione jogurtem naturalnym i tak też zrobiłam. Zmieszałam razem 150g mąki pszennej pełnoziarnistej z ok. 100ml jogurtu naturalnego, 3,5 łyżeczki cukru brązowego, 1 całym jajkiem i szczyptą soli. Wyrabiałam chwilę ciasto, schowałam je na 30 minut do lodówki, następnie musiałam podsypywać je mąką pszenną aby udało mi się je rozwałkować. Wycinałam krążki i piekłam je w 180 stopniach przez 10 minut. Jednak polecam zrobić kruche ciasto z tego przepisu: 100g mąki pszennej razowej, 60g zimnego masła, 1 żółtko, szczypta soli, i 3,5 łyżeczki cukru brązowego. Również je zagnieść, schować do lodówki, powinno być po wyjęciu jak plastelina. Rozwałkować je, wycinać krążki wielkości kokilek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
4. Po wyjęciu krążków z piekarnika, ostudzić je. Przygotować garnek z gorącą wodą, wyjąć kokilki z lodówki, można nożem każdą galaretkę odcinać od krawędzi i zamaczać na chwilkę (10 sek) w gorącej wodzie, aby galaretka odczepiła się od dna. Nie można trzymać zbyt długo bo się rozpuści. Podawać na upieczonych krążkach :)

Wartości odżywcze na jedną kokilkę
białko 12,5 g
węgle 24,12 g
tłuszcze 8,12 g













Zmieniony przez - Nexi90 w dniu 2013-12-01 15:15:10
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"TWOJE ULUBIONE DANIE"-KONKURS

Następny temat

PLACEK ZIEMNIACZANY PO MEKSYKAŃSKU

WHEY premium