Jestem już dość długo na forum lecz pierwszy raz zadaje pytanie w tym dziale. Należę do amatorów kulturystyki oraz innych sportów... Jeżeli chodzi o kulturystykę to od dwóch lat przestałem być "sezonowcem". Aktualnie skupiam się prawie w 100% na kulturystyce. Ćwiczę intensywnie przez cały rok, mianowicie - aktualnie od 4tyg przygotowuję "formę letnią" - trening siłowy 4 x w tygodniu (pn, wt, czw, pt) po treningu siłowym 40min aero (rower stacjonarny) a w nietreningowe środa - rower 40min i czasami sobota 40min, niedziela wolna. Suple to BCAA, kreatyna, spalacze.
Dieta jest i zawsze była, nie jadam śmieci, nielubię słodyczy nie smażę... W miesiącach sierpień-styczeń nabrałem ładnie masy mięśniowej teraz chcę to utrzymać w jak największym stopniu. Postępy po 5tyg już są widoczne fat leci ale jak zawsze czegoś brakuje jest obawa, że coś może robi się źle a chce się robić dobrze... Na ten sezon chcę przygotować formę na 100% czyli ok 5/7% bf. Zacząłem dość wcześnie i czasu jest b.dużo. Nie chcę popełniać niepotrzebnych błędów.
Dlatego zwracam się o pomoc żebyście zerknęli w moją dietę i udzielili niezbędnych wskazówek eliminując błędy:
Waga - 85kg
Wzrost - 178cm
Wiek - 28lat
Wymiary - pas 87cm, klata 118cm, biceps 43cm, udo 44cm
Bf - między 15 a 13% może aktualnie jest niżej
Dieta:
W dni treningowe (pn, wt, czw, pt)
1. Posiłek
- 5 całych jaj L
- 50g owsianych na mleku
- pół banana, pół jabłka, pół pomarańcza
2. Posiłek przed treningowy
- 200g gotowanej piersi z kurczaka
- 50g makaronu pełnoziarnistego/ryżu brązowego
- troszeczkę warzyw gotowanych
3. Posiłek po treningowy
- 220/250g gotowanej piersi z kurczaka
- 50g makaronu pełnoziarnistego/ryżu brązowego
- 100/150g warzyw gotowanych
4. Posiłek
- 200/250g wędzonej makreli + jedno całe jajko + trochę cebuli
5. Posiłek
- 200/250g twarogu chudego
- 10g olivy z olivek
W dni nietreningowe (śr, sob, nie)
1. Posiłek
- 5 całych jaj L
- 50g owsianych na mleku
- pół banana, pół jabłka, pół pomarańcza
2. Posiłek
- 200g pieczonej/duszonej piersi z kurczaka
- ok 300g pieczonych/duszonych warzyw kupnych świerzych (brokuły, groszek,
marchew, seler, por, czosnek, papryka, fasolka zielona...)
- 10g olivy z olivek
3. Posiłek
- 200g pieczonej/duszonej piersi z kurczaka
- ok 300g pieczonych/duszonych warzyw kupnych świerzych (brokuły, groszek,
marchew, seler, por, czosnek, papryka, fasolka zielona...)
- 10g olivy z olivek
4. Posiłek
- 200/250g wędzonej makreli + jedno całe jajko + trochę cebuli
5. Posiłek
- 200/250g twarogu chudego
- 10g olivy z olivek
Suple:
BCAA - tylko w dni treningowe oraz w nietreningowe przed i po aero - 10g przed treningiem siłowym, 10g przed treningiem aerobowym, 10g po treningu aerobowym
KREATYNA - w treningowe 5g przed i 5g po treningu w nie treningowe 5g przed śniadaniem
SPALACZ - przed śniadaniem i przed treningiem głównie aero
Czuję ostatnio po tej diecie mniej energii jestem nieco bardziej wycięczony oraz mam wyschnięte na około ust jak i same usta oraz suchość w gardle i jamie ustnej.
CZY ROBIĆ ŁADOWANIE WĘGLAMI - JAK TAK TO KIEDY I W JAKIM STOPNIU/JAK DŁUGO I CZYM NAJLEPIEJ?
Zmieniony przez - MikX w dniu 2013-03-30 15:14:03