Tołpyga w sosie pomidorowo serowym z ziemniakami faszerowanymi camembertem
Stek z tołpygi -150 g , w przypadku zwykłego kawałka ryby nacinamy tak by ryba była w miarę płaska ,cienka .
Koncentrat pomidorowy - 3 czubate łyżki
Szklanka sera żółtego startego -80 g
Camembert -100 g (3/4 krążka )
3 Ziemniaczki
Przyprawa do ryb
Przyprawa do kurczaka złocistego
Pieprz ziołowy
Przyprawa Grill klasyczny lub pikantny
Mleko 1,5% 1 i 1/2 szklanki
Oregano (opcjonalnie )
2 jajka i odrobina bółki tartej
Oliwa z oliwek ,lub masło klarowane .
Szczypta magi (łyżka )
Przygotowanie około 30 minut
Zaczynamy od ziemniaczków które myjemy ze skórką dość dokładnie aby pozybć się kamienia następnie gotujemy również se skórką .
Camembert natomiast trzeba pokroić na trójkąty i odstawiamy gdzieś na bok.
Zabieramy się za rybke , nacinamy ją w paski jak kiełbaskę na grillu ,posypujemy przyprawami na końcu oregano oczywiście odrobina .
Zamaczamy delikatnie w jajkach i posypujemy odrobiną bułki tartej .
Oczywiście teraz smażymy ją przez chwile tak by ją delikatnie przyrumienić ,gdy ryba przestaje być surowa zmniejszamy znacznie ogień zalewamy szklanką wody i dodajemy sos ( Mleko wlewamy do miski następnie dodajemy koncentrat i mieszamy dodajemy pieprzu ziołowego jeśli ktoś lubi można dodać wcześniej przysmażone pieczarki i cebulę , dodajemy szczyptę magi .Możemy dodać jakiejś ostrej przyprawy byle nie papryki ostre ponieważ sos będzie gorzki !
Wlewamy zawartość zaraz gdy wlaliśmy miskę wody i stopniowo dodajemy sera jeśli sos nie robi się ani troszkę gęsty możemy dodać odrobinę mąki lub sera . Całość mieszamy dusimy przez jakiś czas aż stwierdzimy że sos gęstnieje .
2 częścią są ziemniaczki wyjmujemy i teraz jeśli ktoś nie lubi zdejmujemy skórkę , można ją też przysmażyć ale to dopiero po następuących czynościach : Przekrajamy ziemniaka na pół robimy małą dziurkę i wkładamy camemberta kawałek . Teraz możemy zawinąć w woreczek i do mikrofali (Dzięki woreczkowi mniej składników odżywczych nam zginie ; ) ) lub przysmażyć na patelni .
Całość na prawdę smacznie i dość ładnie się prezentuje ; )
A w jednej porcji bo na jedną porcję oczywiście jest ten przepis znajduje się :
930 kcal - 78 gram białka - 37 gram tłuszczu - 38,5 gram węgli ,2 gram błonnika ,
Osobiście polecam tą rybkę na redukcje powiedzmy gotowaną lub smażoną ponieważ jest małokaloryczna i ma dużo białka ; )