Zoe23Nie jest prawdą, że twaróg chudy jest bardziej przetworzony niż wersja pół- czy pełnotłusta. Wszystkie one są poddawane identycznemu procesowi technologicznemu - i wszystkie zaczynają jako... mleko 0%. Dzieje się tak dlatego, że do mleczarni dociera przecież mleko od różnych dostawców, różniące się pod względem ilości tłuszczu i zawartości białek i węglowodanów. Dlatego we wstępnej fazie obróbki mleko jest całkowicie odtłuszczane i dopiero póxniej w zaleznosci od przeznaczenia i efektu końcowego poddawane standaryzacji czyli dodaniu odpowiedniej ilości tłuszczu i pozostałych składników. Zatem każdy produkt nabiałowy, który kupujemy w sklepie jest przetworzony - co bynajmniej nie oznacza, że jest niezdrowy; w tym akurat przypadku nie można stawiać znaku równości między tymi określeniami.
P.S. Tak, wiem już jaki padnie zaraz argument forumowego guru - że najlepiej sprawić sobie krowę, mieć babcię na wsi, ostatecznie - kupować od "baby na targu"
Sam już nie wiem co o tym myśleć. Ma ktoś jakieś wiarygodne informacje na ten temat?
Zmieniony przez - fanatyk77 w dniu 2012-09-08 22:49:08