SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zakwaszenie organizmu; ciche niebezpieczeństwo

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 7463

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1167 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 18151
Witam,znalazłem kila ciekawych informacji o zakwaszeniu organizmu wiele osób pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy ,że może mieć zakwaszony organizm, więc zachęcam do przeczytania.


Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból.


Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Działające zakwaszająco produkty zbożowe, sery i żywność przetworzona zawierająca dużo soli, powodują, że organizm chcąc poradzić sobie z nadmiarem kwasów, zaczyna rozkładać tkankę mięśniową. Ale zakwaszenie organizmu może dodatkowo wzrosnąć albo spaść wskutek spożycia określonych produktów. Tym razem przedstawiamy listę produktów, które działają zakwaszająco na nasz organizm.

Oto lista przykładowych produktów o silnych właściwościach zakwaszających:

BORÓWKI
ŻURAWINA
SUSZONE ŚLIWKI
SŁODZONE SOKI OWOCOWE
PSZENICA
BIAŁY CHLEB
WYROBY CUKIERNICZE
MAKARONY
WOŁOWINA
WIEPRZOWINA
OWOCE MORZA
SER
MLEKO PASTERYZOWANE
LODY
BUDYŃ
ORZESZKI ZIEMNE

Słabsze, ale zakwaszające właściwości mają:

ZIEMNIAKI BEZ SKÓRKI
BIAŁA FASOLA
WIŚNIE
RABARBAR
OWOCE Z PUSZKI
BIAŁY RYŻ
KUKURYDZA
KASZA GRYCZANA
OWIES
ŻYTO
DRÓB
BARANINA
ORZECHY NERKOWCA
PISTACJE
KAWA
WINO
CUKIER BIAŁY I BRĄZOWY
MELASA
DŻEMY
KECZUP
MAJONEZ
MUSZTARDA
OCET

Jedną z trosk biegaczy jest zakwaszenie organizmu po szybkim, ciężkim treningu. Najlepszym sposobem na przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni jest lekki, kilkunastominutowy trucht. Ale zakwaszenie organizmu może wzrosnąć albo spaść wskutek spożycia określonych produktów. Gdybyście mieli obstawiać czy sok z cytryny jest "zakwaszaczem" czy "odkwaszaczem" - co byście powiedzieli? Zaczynamy od produktów alkalizujących.

Oto lista przykładowych produktów o silnych właściwościach alkalizujących:

SZPARAGI
CEBULA
PIETRUSZKA
ŚWIEŻY SZPINAK
BROKUŁY
CZOSNEK
CYTRYNA
ARBUZ
LIMONKA
GRAPEFRUIT
MANGO
PAPAJA SOKI OWOCOWE
OLIWA Z OLIWEK
HERBATA ZIOŁOWA
SOK CYTRYNOWY
STEWIA

Słabsze, ale nadal alkalizujące właściwości mają:

KABACZEK
BURAK
SELER
SAŁATA
CUKINIA
DAKTYLE
FIGA
MELON
KIWI
WINOGRONA
JABŁKA
GRUSZKI
RODZYNKI
SŁODKIE ZIEMNIAKI
MIGDAŁY
OLEJ Z SIEMIENIA LNIANEGO
HERBATA ZIELONA
SYROP KLONOWY


Źródło:
http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105611,10594486,Co_zakwasza_a_co_odkwasza_organizm__Lista_produktow.html

http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105611,10584175,Co_zakwasza_a_co_odkwasza_organizm_.html

http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188

Pozdrawiam i miłej lektury. :)

Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36
Interesujący temat, a co sądzicie o ksylitolu? Tu tabela porównawcza: http://www.ksylitol.com/o-ksylitolu/ksylitol-a-cukier.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
Doceniam starania,ale proponuję korzystać z rzetelniejszych źródeł,albowiem pierwsze 3 produkty,które podałeś jako "silnie zakwaszające" tj.borówki,żurawina i suszone śliwki mają właściwości odkwaszające

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2479 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 36531
Poza tym wrzuciłeś prawie taki sam artykuł, który na forum jest ładnych parę lat.

' Nie jesteśmy aniołami '

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 484 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11333
Szprota94
Doceniam starania,ale proponuję korzystać z rzetelniejszych źródeł,albowiem pierwsze 3 produkty,które podałeś jako "silnie zakwaszające" tj.borówki,żurawina i suszone śliwki mają właściwości odkwaszające


A więc miło jakby to zostało zmienione :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
Daneku

A więc miło jakby to zostało zmienione :D


Nie mam jeszcze takich mocy

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 484 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11333
Ale autor i mody mają, także edytować jak bzdury są wypisane które wprowadzają w błąd tych którzy tego nie wiedzą.

pzdr!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
Tylko mody,chyba,że mod jest autorem

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 40 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5183
te borowki i zurawina to jednak beda zakwaszajace.. zawieraja kwas benzoesowy, ktory dziala zakwaszajaco
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17109
Kasza gryczana jest zasadotwórcza.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
lids
te borowki i zurawina to jednak beda zakwaszajace.. zawieraja kwas benzoesowy, ktory dziala zakwaszajaco

To,że zawierą kwas benzoesowy nie znaczy,że są zakwaszające-cytryna zawiera kwas cytrynowy,a i tak jest zasadotwórcza-dopiero kiedy policzysz PRAL tych produktów dowiesz się,jaki mają potencjał

krystian43
Kasza gryczana jest zasadotwórcza.

Kasza gryczana jest kwasotwórcza -po policzeniu wskaźnika PRAL wychodzi:
0,49*12+0,037*319-0,021*320-0,026*221-0,013*17=5,88+11,803-6,72-5,746-0,221=4,996 -zatem potencjał kwasotwórczy

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta + obliczenie zapotrzebowania do oceny

Następny temat

gubienie tłuszczu z brzucha a kilogramy

WHEY premium