Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból.
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Działające zakwaszająco produkty zbożowe, sery i żywność przetworzona zawierająca dużo soli, powodują, że organizm chcąc poradzić sobie z nadmiarem kwasów, zaczyna rozkładać tkankę mięśniową. Ale zakwaszenie organizmu może dodatkowo wzrosnąć albo spaść wskutek spożycia określonych produktów. Tym razem przedstawiamy listę produktów, które działają zakwaszająco na nasz organizm.
Oto lista przykładowych produktów o silnych właściwościach zakwaszających:
BORÓWKI
ŻURAWINA
SUSZONE ŚLIWKI
SŁODZONE SOKI OWOCOWE
PSZENICA
BIAŁY CHLEB
WYROBY CUKIERNICZE
MAKARONY
WOŁOWINA
WIEPRZOWINA
OWOCE MORZA
SER
MLEKO PASTERYZOWANE
LODY
BUDYŃ
ORZESZKI ZIEMNE
Słabsze, ale zakwaszające właściwości mają:
ZIEMNIAKI BEZ SKÓRKI
BIAŁA FASOLA
WIŚNIE
RABARBAR
OWOCE Z PUSZKI
BIAŁY RYŻ
KUKURYDZA
KASZA GRYCZANA
OWIES
ŻYTO
DRÓB
BARANINA
ORZECHY NERKOWCA
PISTACJE
KAWA
WINO
CUKIER BIAŁY I BRĄZOWY
MELASA
DŻEMY
KECZUP
MAJONEZ
MUSZTARDA
OCET
Jedną z trosk biegaczy jest zakwaszenie organizmu po szybkim, ciężkim treningu. Najlepszym sposobem na przyspieszenie procesu usuwania kwasu mlekowego z mięśni jest lekki, kilkunastominutowy trucht. Ale zakwaszenie organizmu może wzrosnąć albo spaść wskutek spożycia określonych produktów. Gdybyście mieli obstawiać czy sok z cytryny jest "zakwaszaczem" czy "odkwaszaczem" - co byście powiedzieli? Zaczynamy od produktów alkalizujących.
Oto lista przykładowych produktów o silnych właściwościach alkalizujących:
SZPARAGI
CEBULA
PIETRUSZKA
ŚWIEŻY SZPINAK
BROKUŁY
CZOSNEK
CYTRYNA
ARBUZ
LIMONKA
GRAPEFRUIT
MANGO
PAPAJA SOKI OWOCOWE
OLIWA Z OLIWEK
HERBATA ZIOŁOWA
SOK CYTRYNOWY
STEWIA
Słabsze, ale nadal alkalizujące właściwości mają:
KABACZEK
BURAK
SELER
SAŁATA
CUKINIA
DAKTYLE
FIGA
MELON
KIWI
WINOGRONA
JABŁKA
GRUSZKI
RODZYNKI
SŁODKIE ZIEMNIAKI
MIGDAŁY
OLEJ Z SIEMIENIA LNIANEGO
HERBATA ZIELONA
SYROP KLONOWY
Źródło:
http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105611,10594486,Co_zakwasza_a_co_odkwasza_organizm__Lista_produktow.html
http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105611,10584175,Co_zakwasza_a_co_odkwasza_organizm_.html
http://www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188
Pozdrawiam i miłej lektury. :)
Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !