SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dżem wersja bez cukru - robił ktos ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5464

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 580 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14495
robił ktoś może z was dżem wersja kulturysty czyli same owoce + zelfix bez cukru ? albo z dodatkiem slodzika ?

jak wiadomo na 1 zelfix dodajemy 1kg owoców i 0,35kg cukru a jak by tego cukru nie dac ?> co sie stanie he
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
ale raczej długo tego nie przechowasz cukier konserwuje

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 580 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14495
aha . dzieki wielkie.,

a cos innego zamiast cukru co konserwuje a sie nadaje ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
raczej nie

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 580 Wiek 30 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14495
kupilem stevie zobacze jak mi wyjdzie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
MARIAN 17 IFBB PRO
Ekspert
Szacuny 10651 Napisanych postów 30008 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 609939
sorry że odświeżam, ale może jednak ktoś próbował robic ten dżem ze słodzikiem? i czy dało rade przechowac te kilka miechów do zimy;d
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1450 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21491
Ja robilem, ze slodzikiem i niecaly tydzien wytrzymal.

Znowu do przodu.... Chyba:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 136 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1748
Sezon na jabłka się zbliża dużymi krokami, przynajmniej na te późniejsze odmiany. Z tych wczesnych narobiłem sobie musu jabłkowego. Starte jabłka bez skóry i środka poddusić/przysmażyć w garku/patelni aż puszcza soki i odparuje większość wody, ewentualnie jak ktoś lubi az się nie zrobi ciapa ( zalezy tez od odmiany jabłek), dodać słodzika do smaku, cynamonu i jakiegoś aromatu, ja daję waniliowy, albo migdałowy.. tak ważyłem z ciekawości ile by to wychodziło kalorii na 100g takiego musu, przyjmując że 100 g jabłka ma ok 50 kalorii ( też zależy od odmiany ale tak mniej więcej) to po odparowaniu wyszło mi 55 kalorii na 100g gotowego produktu. Jak ktoś potrzebuje bardziej wartościowy musik może dodac oczywiście np. wiórek kokosowych co podbije nieco tłuszcze na 100g, tak to same węgle ;p Jeszcze ciepły mus pakuje do słoików zakręcam szczelnie odstawiam do góry nogami aż do wystygnięcia ( z tego co zauważyłem nie trzeba pasteryzować jeżeli daje się jeszcze goracy ) Trzymam gotowy w lodówce w słoikach, dodaje albo do twarogu, albo na placki, albo upiec można sobie ciasto :P Jak przyjdzie sezon na jakieś gruszki, spróbuje zrobić gruszkowy, może będzie spoko. Na takiej samej zasadzie można zrobić z każdego innego owocu, robiłem z porzeczki czerwonej, jest natomiast jeden szkopuł, otworzysz słoik to trzeba go zjeść jak najszybciej się da, a ciągu klilku dni, bo nawet w lodówe trzymanyw końcu spleśnieje bo nie ma tam żadnych konserwantów ani środków antygrzybicznych/bakteryjnych. Robiłem je około miesiac temu, tegulranie otwieram i zjadam i jak narazie wszystkie są idealnie zakręcon( słychać strzał przy otwieraniu) więc coś czuje że moga przetrzymać spokojnie do zimy/ przyszłej wiosny

No i cały pic polega na tym aby w miarę możliwości gotowac bez pokrywki, aby odparowała woda z owoców, i powstała nam w miare gęsta masa, jak dżem ( dotyczy się to kazdego rodzaju owoców) Bo wiadomo nie robimy soku tylko konfiture.

Zmieniony przez - Kealn w dniu 2012-08-19 22:49:56
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1450 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21491
Dobre, napewno sie przyda. Sog.

Znowu do przodu.... Chyba:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 99 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12849
wczoraj babcia znalazła 21 letnie powidło śliwkowe bez dodatku cukru robione starodawną metodą i jest zaj**iste
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czereśnie fakty i mity.

Następny temat

Pytanie co do odżywiania

WHEY premium