tym razem mam pytanie odnośnie różnicy w wartościach odżywczych przed i po ugotowaniu produktu.
Powiem szczerze, że dosyć mnie zszokowało, gdy na stronie www.ilewazy.pl porównałem ryż brązowy przed i po ugotowaniu...
100g ryżu brązowego:
przed ugotowaniem - e: 322kcal b: 7,1g t: 1,9g w: 76,8g
po ugotowaniu - e: 129kcal b: 2,8g t: 0,8g w: 30,7g
Słyszałem nieraz, że podczas przyrządzania posiłków poszczególne ich składniki mogą tracić wartości odżywcze, ale zawsze myślałem, że gotowanie jest optymalnym sposobem przyrządzania i jednak trochę zapobiega utracie. A wg tej strony ryż po ugotowaniu traci ponad 50% swoich wartości. Jest to dość istotne, ponieważ powiedzmy, że ktoś je ryż dwa razy dziennie, łącznie 150-200g, to licząc wg danych na opakowaniu przyjmuje około 483-644kcal, a jeśli liczyć jak jest po ugotowaniu to zostaje ledwie 195-358kcal.
Pytania teraz mam dwa:
1) czy naprawdę gotowany ryż traci aż tak na swoich wartościach odżywczych i czy jest tak np. z kurczakiem?
2) jeśli to prawda to wg których danych układać swoją dietę? Wg tych widniejących na pudełku, czyli "przed ugotowaniem" czy korzystać z danych dla "po ugotowaniu" ze stron takich jak wyżej wymieniona?
a to linki:
http://www.ilewazy.pl/szklanka-ryzu-brazowego
http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-ryzu-brazowego
Pozdrawiam.
Zmieniony przez - manthor89 w dniu 2012-04-02 22:17:48
'Live for nothing or die for something'