Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
casa de azeite z biedry jest extra virgin- przynajmniej tak głosi szumnie napis na butelce, smak jest ohydny. Takie popłuczyny jak ze zgnitych oliwek, gorzka niesamowicie. slowem- syf. raz u kumpeli piłam i po jednej łyżce stwierdzilam, że to jest niejadalne. Szkoda sobie nią głowy zawracać. Nawet tych 9zl jest niewarta. totalnie odradzam
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
ja juz na początku napisalam, że kupuje tylko dobre oliwy: carapelli nobile, basso, bulerias. ostatnio kupilam dwie portuglaskie Gallo Reserva, ale jeszcze nie próbowałam, bo mam carapelli otwartą
Szacuny
0
Napisanych postów
296
Wiek
39 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
857
Zauwazyłem ze po posilkach do ktorych dodaje 1-2 łyżki oliwy/oleju zaczynam miec sensacje żołądkowe , lekkie bóle , bardzo duzo gazów ...czy faktycznie olej może byc tego przyczyna ? - tak jest to możliwe. Może to być wina zarówno spożywania tłuszczu niezemulgowanego w skondensowanej formie jak i wynikać z nietolerancji niektórych związków drażniących z oliwy. Generalnie nie powinno się jadać wiecej niezemulgowanych tłuszczy niż 10g/godzinę. Inaczej mogą pojawić się problemy (wynikające z niedostatecznej ilości żółci).
Picie dużych ilości oliwy jest niezdrowe i zaburza proporcję o3 do o6 w diecie. Poza tym tanie oliwy są zazwyczaj słabej jakości.