SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kombiwar kontra parowar - posiadacze, doradźcie :)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8608

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1919
Witam wszystkich,

Jak to na masie, ciągle trzeba przygotowywać mięso.
Smażenie codziennie / co dwa dni mi nie w smak, bo mam dużo innych zajęć.

W związku z tym zastanawiałem się nad kupnem czegoś, w czym na jeden-dwa obroty byłbym w stanie zrobić sobie zapas mięcha na tydzień (około 3 kg).

Z jednej strony słyszę dobre rzeczy o parowarach; z tego, co czytałem zaletą jest większa od kombiwara pojemność (w przypadku dużego modelu z kilkoma pojemnikami), wadą jest to, że mięso jest na parze (podejrzewam, że też wolicie smażone/pieczone).

Kombiwary zaś wyglądają mi na taki po prostu duży rożen (co bardziej do mnie trafia), ale wygląda też na to, że mniej mógłbym do nich zmieścić.

Czy posiadacze i stronnicy jednej drugiej opcji mogliby mi doradzić:
* parowar czy kombiwar?
* jaki?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Bo gdy w systemie nie ma miejsca dla takich, jak my
Trzeba je sobie wyrąbać w białych rękawiczkach.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
ja próbowałem parowarów kombiwarów i innych cudów zostałem przy pieraniku i garnku do gotowania czas nie pozwolił

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
jeśli do gotowania na parze to zwykły garnek i spoko
kombiwaru nie mam po prostu piekę jest tradycyjnie zdrowo i wygodnie. Garnka też mało używam nie ma czasu piekarnik i gra.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
powiem Ci tak. posiadam zarówno kombiwar jak i parowar i miałam na nie "faze" zaraz po zakupie, która z biegiem czasu malała :)
oba urzadzenia są fajne, ale...nie chce mi sie ich za kazdym razem czyścić, przygotowanie tez troche trwa, żarcie z kombiwara jest dosc mocno spieczone i pamiętam, ze mięso na kolejny dzien juz bylo średnio zjadliwe i twarde, a kazde ponowne podgrzanie powodowało, że robilo sie jak skwarek :/
parowar z kolei jest o tyle lepszy, że mięsa i ryby są dość miękkie, mozna w tym samym czasie zrobic kasze/ryz, warzywa.
generalnie u mnie najlepiej sie sprawdza dobrze znana patelnia teflonowa. mięso mi sie na niej robi doslownie pare minut- nawet wołowina, bo kroje je zawsze nozyczkami na małe kawałki, dosypuje przyprawy i 3-4 minuty i mam gotowe żarcie, a mycie patelni to chwila :)
jakbym miala ci polecic koniecznie jedno z tych urzadzen- parowar zdecydowanie lepszy

edit: parowar mam Tefal VS 4003

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-08-09 06:46:30

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-08-09 06:49:57

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6309 Napisanych postów 76275 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756261
Ja uzywam kombiwar codziennie. 5-10min i mieso jest upieczone. Zamiast parowaru mam garnek do gotowania na parze, ale uzywan glownie do warzyw. Polecam zdecydowanie kombiwar, ograniczysz smazenie i stracisz mniej czasu na pieczenie w piekarniku. Cenowo spokojnie do 150zl kupisz.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1919
Dziękuję za wypowiedzi, SOGi poleciały.

@s.m.p.a.:
Chcę to robić jednym rzutem, 3 kilo mięcha do żadnego posiadanego garnka nie zmieszczę.
Musiałbym kupić, ale wolę spróbować jakiejś nowej (dla mnie) technologii.
Pierkarnik byłby dobrą opcją, jeśli by mi nie gasł i ciepło by nie uciekało (stara kuchenka i ponoć kosztowna w naprawie).

@kocio2009:
Mam kumpla z parowarem - poproszę go, żeby mi jakieś mięcho przygotował.
Jeśli będzie się rożniło na plus smakiem od zwykłego parowanego i pieczonego/smażonego, zdecyduję się na parowar.
Jeśli nie, wygrywa opcja domera.

@domer:
Większa oszczędność czasu + waga Twojego głosu = mielibyśmy zwycięzcę, jeśli by nie głos kocio2009 o smaku mięsa.
Dlatego najpierw spróbuję takiego z parowaru, a jeśli różnica smakowa od zwykłego parowanego będzie pomijalna, zdecydowanie skłonię się ku Twojej rekomendacji.

Dzięki jeszcze raz i miłego dnia.

Bo gdy w systemie nie ma miejsca dla takich, jak my
Trzeba je sobie wyrąbać w białych rękawiczkach.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Zdecydowanie jak p[arowar to duży garnek nie ma sensu przepłacać. Kombiwar nie wypowiadam się :)

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6309 Napisanych postów 76275 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756261
Mieso bedzie suche jezeli piecze sie zbyt dlugo. Krotsze pieczenie spowoduje, ze bedzie bardziej soczyste. Innym wyjsciem jest kupienie garnka do gotowania na parze, cena do 30-40zl, oraz grilla elektrycznego, cena ok 50-80zl. Masz to i to

Zmieniony przez - domer w dniu 2011-08-10 19:41:56

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 484 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11333
odświeżę :)


Właśnie kupiłem z Narzeczoną Kombiwar MPM MKO-01 za 269zł. W tej chwili robimy w nim mięsko, Domer o jakim mięsie była mowa w Twoim poście ? Bo napisałeś że robisz 5-10min, My nastawiliśmy temperaturę na 200stopni czas pół godziny, nasze udka i skrzydełka nie wyglądają jeszcze na zjadliwe :)

Pozdrawiam!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6309 Napisanych postów 76275 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756261
Rozbita piers z kurczaka lub filet ryby. Nigdy nie pieklem udek czy skrzydelek.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 484 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11333
Ok, a jaką temperaturę ustawiasz ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6309 Napisanych postów 76275 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 756261
Zalezy co pieke. OK 200 stopni. Powinienies dostac tam jakas ksiazeczke, w ktorej bedzie napisane ile stopni ustawic na dane mieso.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co zjeść przed treningiem HIIT/ Aeroby

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 75kg

forma lato