Szacuny
29
Napisanych postów
8365
Wiek
38 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
19959
Jak wspomniał Wojtek wynik badania nie jest podany w suchej masie a taki zapis mamy zawarty w umowie z producentem. Certyfikaty jakie producent otrzymuje podczas zakupu surowca odnoszą się również do zawartości białka w suche masie.
Z informacji jakie uzyskałem z laboratorium średnia wilgotność w tego typu produktach to 3,5-6% . Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na margines błędu badania, który w tego typu umowach jest zawsze liczony na korzyść producenta a nie na jego nie korzyść.
Kolejne próbki będą badane w suchej masie.
Zmieniony przez - OS Kogut w dniu 2012-01-26 12:09:15
Szacuny
29
Napisanych postów
8365
Wiek
38 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
19959
Pierwsze próbki zostały wysłane do badania prawie miesiąc wcześniej ( Nuscana ) . W związku z bardzo długim okresem oczekiwania na wyniki zdecydowaliśmy się nawiązać współpracę z innym laboratorium. Zważywszy, że wszytskie wyniki posiadają akredytację nie powinno to mieć większego znaczenia. Badania nie zostały przeprowadzone w suchej masie ponieważ zapomnieliśmy dopisać tego na zleceniu. Wilgotność można było oczywiście później oznaczyć dla tej samej próbki ale wydłużyłoby to publikacje wyników o co najmniej kolejne 7 dni czego nie chcieliśmy.
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
abstrah**ąc od badań, liczyć się trzeba z tym, że wiele firm zamieszcza informację na etykiecie dotyczącą zawartość białka w suchej masie produktu, na co większość konsumentów uwagi nie zwraca. W praktyce oznacza to, że tak naprawdę na 100g produktu jest przeciętnie 4 - 6% białka mniej.
Można się spotkać z odżywkami 90%, które zawierają (realnie) 85g białka w 100g produktu. Owe 5g które niby gdzieś zniknęło spowodowane było wilgotnością produktu. Przykład: poprzednia wersja provitu olimpu: