Adramel
Rozumiem, że w sytuacji gdy około 1h po treningu leci normalny węglowo-białkowy posiłek(a wcześniej były 3-4 posiłki z pełnym BTW), bezpośrednio po treningu nie ma potrzeby dodawac węgli do WPC.
Ale czy sytuacja nie będzie wyglądać inaczej gdy jesteśmy na LC w IFie?
Wtedy poziom glikogenu ogólnie jest niski, a trening dodatkowo go jeszcze obniża. Czy w takiej sytuacji, gdy po treningu wypijemy samo WPC, czy nie będzie tak że część białka zostanie zużyta na cele energetyczne, zamiast na syntezę/anabolizm?
a kiedy nie jest?
kurfa - nie pamietam tego wzoru co faf zawsze daje a nie chce mi sie teraz szukac ile wynosic powinno zapotzrebowabie na bialka zeby bylo maxymalnie wykozrystane
bodajze optymalna wartosc bialka to 15-20%
bmr=3000kcal
20%=600kcal=150g bialka
teraz policz ile 'tracą' ludzie na masie,bez saa,ładujący po 3,5-4g/kgmc!
ciezko jest zrobic tak aby calosc bialka szla na 'budowe/odnowe'
'It has been shown that in subjects without and with mild type 2 diabetes, ~50–70% of a 50-g protein meal is accounted for over an 8-hour period by deamination in the liver and intestine and synthesis to urea.'
Adramel
Co by było lepsze, gdy mamy dobową pule 100g węgli do "wydania":
1. ~50g razem z WPC po treningu a potem drugie 50g po ~1h w posiłku potreningowym(bądź te 50g rozbite na wszystkie posiłki).
2. Po treningu samo WPC, a po 1h w posiłku potreningowym((bądź te 100g rozbite na wszystkie posiłki).
opcja nr 1
teoretycznie ta opcja
u mnie zalezy od dnia
najczesciej ida jakies owoce,pozniej znowu owoce
z tej puli 100g glownie idą ww proste
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html