Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
134
Witam!
Razem z narzeczoną chcemy zrzucić zbędne kilogramy.Ze względów finansowych nasze diety muszą być podobne.Ułożyłem mniej więcej diety dla nas obojga.Oto tabela:
Ona: 20lat,85kg,180cm,średnia intensywność ruchu(dwa razy w tygodniu fitness po 60min).Uczy się oraz 2 razy w tygodniu pracuje w salonie kosmetycznym(uczy się dziennie właśnie na kosmetyczkę).
Ja: 22lata jeszcze,92kg,186cm,średnia intensywność ruchu(dwa razy w tygodniu treningi po 90minut),trening A6W brzucha wersja "dłuższa"(wcześniej ABS2 ale z racji że nie mam drążka przerwany),dwa razy w tygodniu po około 45 minut trening domatora(rozpiszę go pod spodem też do oceny i poprawek). Wykonuję pracę o różnej intensywności ale można przyjąć że z reguły siedzącą.
Według znajomej dietetyczki dieta dla Niej powinna dostarczać na redukcji 1300kcal, B:70g ,T:46g ,W:130g
Dla mnie 1700kcal ,B:191g(ok 2 g na kg masy ciała)T:118 ,W:153g (dane poza kalorycznością obliczone za pomocą programu kompozytor posiłków Vitalmax- kaloryczność dla mnie wg. Vitalmax-2439kcal). Zaznaczam,że nie chcę stracić tej niewielkiej ilości mięśni którą udało mi się wychodować.
Rozłożyłem to na 5 posiłków:
Produkt ONA: JA:
Dzień 1:
Śniadanie:
bułka grahamka 50g 50g (bułka na pół)
szynka z piersi kurczaka 30g 30g
jajko 60g(1szt.) 120g(2 szt.)
pomidor 100g 100g
ONA: B:21g ,T:10g ,W:27g 281kcal
JA: B:32g ,T:18g ,W:27g 402kcal
II śniadanie:
jabłko 250g 0g
banan 100g 0g
tuńczyk w wodzie 0g 100g
makaron ryżowy(kształt ryżu) 0g 20g
majonez lekki hellmans 0g 20g(łyżka)
fasola czerwona puszka 0g 200g
ONA: B:2 ,T:1g ,W:47g 210kcal
JA: B:35g ,T:8g ,W:48g 400kcal
Przekąska:
śliwki suszone 30g 30g
truskawki mrożone 0g 100g
banan 0g 100g
migdały 50g 0g
ONA: B:11 ,T:26g ,W:19g 354kcal
JA: B:3g ,T:1g ,W:42g 191kcal(tutaj planuję dołożyć odżywkę białkową-Ultimate Prostar Whey Protein-chyba że proponujecie coś lepszego lub podobnego w niższej cenie)
Obiad:
pierś z kurczaka 150g 150g
groszek z marchewką(pól na pół)200g 200g
cukier 10g 10g(do smaku)
B:40g ,T:3g ,W:25g 285kcal
Kolacja:
fasola szparagowa mrożona 300g 300g
bułka tarta 30g 30g
pierś z kurczaka 0g 100g
ONA:B:10g ,T:11g ,W:31 264kcal
JA: B:31g ,T:12g ,W:31g
To pierwszy dzień diety.Rozpisałem 3 dni,które zamierzam przeplatać.Jutro (w sobotę) wieczorem dopiszę pozostałe dwa dni i trening "domatora", który wykonuję.Proszę o ocenę i rady z Waszej strony.Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.Jeszcze słowo odnośnie suplementacji.Ze względu na sporty walki chciałbym wzmocnić stawy i kości.Myślę o UNIWERSAL ANIMAL FLEX i coś z izotoników: NUTREND REG-GE UNISPORT.Jak wcześniej napisałem chciałbym przyjmować także białko ze względu na za małą jego dawkę w diecie.Co o tym sądzicie?
Szacuny
3036
Napisanych postów
51767
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349884
niestety widać, że panna z problemami i kompleksami i na forum chciała poudawać kogoś mądrego i ważnego, poobrażać innych, no ale nie wyszło i tylko ją wyśmiali.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
1
Napisanych postów
14
Wiek
36 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
608
Powiem to samo co Kolega wyżej, jest bardzo źle. Jakie majonezy?, jakie mrożonki ? Źle skomponowane posiłki, żadnych przekąsek, po to jest 5 posiłków aby przekąski wyeliminować.
Marchewka gotowana jak sądzę z groszkiem jest bardziej kaloryczna niż surowa i IG ma wtedy większe, więc wyautowac od razu.
Szacuny
3036
Napisanych postów
51767
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349884
akurat mrożone warzywa są jak najbardziej ok, nawet maja większą wartość niż świeże o tej porze roku, tak samo marchewka, ig jak ig mało znaczący czynnik w tym wypadku, jak i w większości innych.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
1
Napisanych postów
14
Wiek
36 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
608
W Chinach może nie żyjemy, ale tam mrożonek się nie je są uważane za mało wartościowe. Warzywa w okresie zimowym najlepiej zjadać-nasze polskie, są przechowywane w normalnych spiżarniach i nic im nie doskwiera przez okres, do lutego góra, później stają się mało wartościowe. A jednak mrożonki, degradują pewne struktury w tkankach roślinnych co za tym idzie tracą na swych właściwościach odżywczych.
A w odchudzaniu, każdy czynnik jest ważny, w tym także IG.
Szacuny
40
Napisanych postów
7165
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
30760
Jaki IG? Jak te warzywa mają po kilka ww/100g z czego z reguły połowa to błonnik?
Już dawno IG w świecie nauki przestał istnieć jako wyznacznik. Tylko 'dietetycy' starej daty i ludzie bez pojęcia biorą go pod uwagę. Szczególnie w przypadku warzyw.
Szacuny
3036
Napisanych postów
51767
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349884
kochana mądralo, jak odniesiesz to ig gotowanej marchewki w stosunku do ładunku glikemicznego i insulinowego? Oraz cóż za istotne w odchudzaniu struktury są degradowane poprzez temperaturę?
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-11-19 10:41:03
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
1
Napisanych postów
14
Wiek
36 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
608
Jak odniosę? Otóż odniosę to tak, jak powszechnie wiadomo-że aby dieta była skuteczna produkty powinny mieć niski ig i niski ładunke glikemiczny, ew. wysoki ig w połączeniu z niskim łg. Produkty o niskim ig zawsze mają niski łg, a te o wysokim ig mogą mieć niski lub wysoki łg. Marchewka wiadomo, jako warzywo ma niski ig (ok.16), ale trzeba pamiętać, że każde przetwarzanie produktu wpłynie na jego ig, a długie gotowanie spowodować może, że ig wzrośnie.
Co do mrożenia, przed mrożeniem, warzywa są poddawane obróbce cieplnej a także głębokiemu mrożeniu, jest to najczęściej podwójne mrożenie powodujące zanik składników odżywczych i uśmiercenie wszystkich związków aktywnych, więc odpowiedź nasuwa się sama.
Szacuny
3036
Napisanych postów
51767
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349884
Nie wiem gdzie Ty się takich "mądrości" nauczyłaś, ale nie masz pojęcia czym jest ładunek glikemiczny. Także sio do pani domu, tam zapewne dalej wierzą w mit gotowanej marchewki i jej szkodliwości na redukcji.
Co do mrożenia by uciąć temat, pierwszy z brzegu art:
"- Straty składników mineralnych są niewielkie i związane nie z samym procesem zamrażania, ale z obróbką wstępną, np. blanszowaniem owoców i warzyw (czyli obgotowywaniem przez krótki czas w celu unieczynnienia enzymów mogących niszczyć składniki odżywczeoraz powodować niekorzystną zmianę barwy lub rozwój flory bakteryjnej). (...)Mrożone owoce tracą witaminę A tylko w 5-10%, a mrożone warzywa w 20-30%. Straty witamin B1 i PP są też znacznie mniejsze niż obserwuje się to przy innych metodach przechowywania żywności. -Ważną zaletą mrożonek jest to, że podczas ich gotowania straty witamin są mniejsze niż w przypadku gotowania świeżych owoców i warzyw."
pzdr/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-11-19 12:01:01
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
1
Napisanych postów
14
Wiek
36 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
608
Widocznie nie wiesz o co chodzi, skoro krytykujesz moją wypowiedź, od dawna wiadomo ze gotowana marchewka ma więcej kcal, sprawdź w tabeli, bo widzę że tam nie zaglądasz za bardzo.
A ja nie siedzę w necie i nie szukam swoich wypowiedzi sugerując się artykułami ze stron podobnych do Klaudii, czy pani domu jak robisz to Ty, wiec twoje zarzuty są śmieszne. Artykułów szuka się na podstawie badań najlepsze są te które przeprowadzają uniwersytety a nie ,,bo ktoś tak myśli,,. Jeżeli jesteś jak sam to napisałeś, chemikiem, przed edycją posta, powinieneś coś na te tematy wiedzieć jako absolwent rzekomy.
Więc ja ucinam temat
Zmieniony przez - candywoman w dniu 2011-11-19 12:49:12