SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

DIETA DLA DWOJGA -POMOC OCENA

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3199

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 134
Witam!
Razem z narzeczoną chcemy zrzucić zbędne kilogramy.Ze względów finansowych nasze diety muszą być podobne.Ułożyłem mniej więcej diety dla nas obojga.Oto tabela:
Ona: 20lat,85kg,180cm,średnia intensywność ruchu(dwa razy w tygodniu fitness po 60min).Uczy się oraz 2 razy w tygodniu pracuje w salonie kosmetycznym(uczy się dziennie właśnie na kosmetyczkę).
Ja: 22lata jeszcze,92kg,186cm,średnia intensywność ruchu(dwa razy w tygodniu treningi po 90minut),trening A6W brzucha wersja "dłuższa"(wcześniej ABS2 ale z racji że nie mam drążka przerwany),dwa razy w tygodniu po około 45 minut trening domatora(rozpiszę go pod spodem też do oceny i poprawek). Wykonuję pracę o różnej intensywności ale można przyjąć że z reguły siedzącą.
Według znajomej dietetyczki dieta dla Niej powinna dostarczać na redukcji 1300kcal, B:70g ,T:46g ,W:130g
Dla mnie 1700kcal ,B:191g(ok 2 g na kg masy ciała)T:118 ,W:153g (dane poza kalorycznością obliczone za pomocą programu kompozytor posiłków Vitalmax- kaloryczność dla mnie wg. Vitalmax-2439kcal). Zaznaczam,że nie chcę stracić tej niewielkiej ilości mięśni którą udało mi się wychodować.
Rozłożyłem to na 5 posiłków:
Produkt ONA: JA:
Dzień 1:
Śniadanie:
bułka grahamka 50g 50g (bułka na pół)
szynka z piersi kurczaka 30g 30g
jajko 60g(1szt.) 120g(2 szt.)
pomidor 100g 100g
ONA: B:21g ,T:10g ,W:27g 281kcal
JA: B:32g ,T:18g ,W:27g 402kcal
II śniadanie:
jabłko 250g 0g
banan 100g 0g
tuńczyk w wodzie 0g 100g
makaron ryżowy(kształt ryżu) 0g 20g
majonez lekki hellmans 0g 20g(łyżka)
fasola czerwona puszka 0g 200g
ONA: B:2 ,T:1g ,W:47g 210kcal
JA: B:35g ,T:8g ,W:48g 400kcal
Przekąska:
śliwki suszone 30g 30g
truskawki mrożone 0g 100g
banan 0g 100g
migdały 50g 0g
ONA: B:11 ,T:26g ,W:19g 354kcal
JA: B:3g ,T:1g ,W:42g 191kcal(tutaj planuję dołożyć odżywkę białkową-Ultimate Prostar Whey Protein-chyba że proponujecie coś lepszego lub podobnego w niższej cenie)
Obiad:
pierś z kurczaka 150g 150g
groszek z marchewką(pól na pół)200g 200g
cukier 10g 10g(do smaku)
B:40g ,T:3g ,W:25g 285kcal
Kolacja:
fasola szparagowa mrożona 300g 300g
bułka tarta 30g 30g
pierś z kurczaka 0g 100g
ONA:B:10g ,T:11g ,W:31 264kcal
JA: B:31g ,T:12g ,W:31g
To pierwszy dzień diety.Rozpisałem 3 dni,które zamierzam przeplatać.Jutro (w sobotę) wieczorem dopiszę pozostałe dwa dni i trening "domatora", który wykonuję.Proszę o ocenę i rady z Waszej strony.Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.Jeszcze słowo odnośnie suplementacji.Ze względu na sporty walki chciałbym wzmocnić stawy i kości.Myślę o UNIWERSAL ANIMAL FLEX i coś z izotoników: NUTREND REG-GE UNISPORT.Jak wcześniej napisałem chciałbym przyjmować także białko ze względu na za małą jego dawkę w diecie.Co o tym sądzicie?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2628 Napisanych postów 50374 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 339740
nie czytałem całości, przejrzałem tylko dietę, jest tragiczna, rzućcie okiem na posty podwieszone, tam znajdziecie wszystko.

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Wiek 31 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 608
Powiem to samo co Kolega wyżej, jest bardzo źle. Jakie majonezy?, jakie mrożonki ? Źle skomponowane posiłki, żadnych przekąsek, po to jest 5 posiłków aby przekąski wyeliminować.
Marchewka gotowana jak sądzę z groszkiem jest bardziej kaloryczna niż surowa i IG ma wtedy większe, więc wyautowac od razu.

Pozdrawiam ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2628 Napisanych postów 50374 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 339740
akurat mrożone warzywa są jak najbardziej ok, nawet maja większą wartość niż świeże o tej porze roku, tak samo marchewka, ig jak ig mało znaczący czynnik w tym wypadku, jak i w większości innych.

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Wiek 31 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 608
W Chinach może nie żyjemy, ale tam mrożonek się nie je są uważane za mało wartościowe. Warzywa w okresie zimowym najlepiej zjadać-nasze polskie, są przechowywane w normalnych spiżarniach i nic im nie doskwiera przez okres, do lutego góra, później stają się mało wartościowe. A jednak mrożonki, degradują pewne struktury w tkankach roślinnych co za tym idzie tracą na swych właściwościach odżywczych.

A w odchudzaniu, każdy czynnik jest ważny, w tym także IG.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 30760
Jaki IG? Jak te warzywa mają po kilka ww/100g z czego z reguły połowa to błonnik?

Już dawno IG w świecie nauki przestał istnieć jako wyznacznik. Tylko 'dietetycy' starej daty i ludzie bez pojęcia biorą go pod uwagę. Szczególnie w przypadku warzyw.

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Wiek 31 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 608
Mówiłam o IG gotowanej marchewki ;], Czytaj uważnie :)

I nie sugeruj że nie mam pojęcia, bo z pewnością mam większe od ciebie :]:]:]

Zmieniony przez - candywoman w dniu 2011-11-19 09:25:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2628 Napisanych postów 50374 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 339740
kochana mądralo, jak odniesiesz to ig gotowanej marchewki w stosunku do ładunku glikemicznego i insulinowego? Oraz cóż za istotne w odchudzaniu struktury są degradowane poprzez temperaturę?

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-11-19 10:41:03

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Wiek 31 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 608
Jak odniosę? Otóż odniosę to tak, jak powszechnie wiadomo-że aby dieta była skuteczna produkty powinny mieć niski ig i niski ładunke glikemiczny, ew. wysoki ig w połączeniu z niskim łg. Produkty o niskim ig zawsze mają niski łg, a te o wysokim ig mogą mieć niski lub wysoki łg. Marchewka wiadomo, jako warzywo ma niski ig (ok.16), ale trzeba pamiętać, że każde przetwarzanie produktu wpłynie na jego ig, a długie gotowanie spowodować może, że ig wzrośnie.
Co do mrożenia, przed mrożeniem, warzywa są poddawane obróbce cieplnej a także głębokiemu mrożeniu, jest to najczęściej podwójne mrożenie powodujące zanik składników odżywczych i uśmiercenie wszystkich związków aktywnych, więc odpowiedź nasuwa się sama.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2628 Napisanych postów 50374 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 339740
Nie wiem gdzie Ty się takich "mądrości" nauczyłaś, ale nie masz pojęcia czym jest ładunek glikemiczny. Także sio do pani domu, tam zapewne dalej wierzą w mit gotowanej marchewki i jej szkodliwości na redukcji.
Co do mrożenia by uciąć temat, pierwszy z brzegu art:

"- Straty składników mineralnych są niewielkie i związane nie z samym procesem zamrażania, ale z obróbką wstępną, np. blanszowaniem owoców i warzyw (czyli obgotowywaniem przez krótki czas w celu unieczynnienia enzymów mogących niszczyć składniki odżywcze oraz powodować niekorzystną zmianę barwy lub rozwój flory bakteryjnej). (...)Mrożone owoce tracą witaminę A tylko w 5-10%, a mrożone warzywa w 20-30%. Straty witamin B1 i PP są też znacznie mniejsze niż obserwuje się to przy innych metodach przechowywania żywności.
- Ważną zaletą mrożonek jest to, że podczas ich gotowania straty witamin są mniejsze niż w przypadku gotowania świeżych owoców i warzyw."


pzdr/


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-11-19 12:01:01

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Wiek 31 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 608
Widocznie nie wiesz o co chodzi, skoro krytykujesz moją wypowiedź, od dawna wiadomo ze gotowana marchewka ma więcej kcal, sprawdź w tabeli, bo widzę że tam nie zaglądasz za bardzo.

A ja nie siedzę w necie i nie szukam swoich wypowiedzi sugerując się artykułami ze stron podobnych do Klaudii, czy pani domu jak robisz to Ty, wiec twoje zarzuty są śmieszne. Artykułów szuka się na podstawie badań najlepsze są te które przeprowadzają uniwersytety a nie ,,bo ktoś tak myśli,,. Jeżeli jesteś jak sam to napisałeś, chemikiem, przed edycją posta, powinieneś coś na te tematy wiedzieć jako absolwent rzekomy.

Więc ja ucinam temat

Zmieniony przez - candywoman w dniu 2011-11-19 12:49:12
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc z dietą

Następny temat

Dieta znanego i nie(lubianego)

Zestaw 1