SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WĘGLOWODANY ODCHUDZAJĄ!!!!!!!!! co wy na to ???????

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6356

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Od pulsacji ważniejsza jest całkowita podaż. A kwasotwórczość, tak jak faftaq mówi nie ma nic wspólnego z objawami, o których wspomniałeś. 'Efekty' zakwaszenia ustroju nie pojawiają się z dnia na dzień, to raczej długotrwały proces, ale może w konsekwencji mieć wiele różnorakich powikłań.

Są tacy, którzy stosują większe ilości białka i mówią, że czują się świetnie - np na takim zmodyfikowanym tkd. Jednakże po czasie nerki tak czy siak będą miały problem z tak dużymi ilościami białka, a dodając do tego zakwaszone środowisko, cała homeostaza legnie w gruzach.

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
a żeby było jasne, nie mówimy tutaj o typowej kwasicy metabolicznej, w ostatnim poscie na tej stronie wyjaśniam tę kwestię:

https://www.sfd.pl/Modelowa_dieta_sportowa,_a_równowaga_kwasowo_zasadowa_organizmu-t678651-s7.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Faftaq masz racje ale z tym zakwaszeniem to jest tak jak z Yeti to że istnieje wszyscy wiedzą ale ile osób widziało? Jesteś tu długo modem ile miałeś przypadków zakwaszenia organizmu?

Co do tego przypadku> ludzie chudną na dietach zbilansowanych, na diecie Atkinsa, Kwasniwskiego, Ducana, więc to żadna nowść że można zapewne i na wysokich weglach. Dlatego to co dla mnie jest patologią może być zbawienne dla innych, ile osób tutaj już chwali dietę jem/nie jem a do niedawna za taki styl jedzenia sypały się bluzgi? Ile osób teraz je węgle na noc? Mnóstwo a co było tutaj pisane do niedawna? Wyłącznie twaróg i to jeszcze oczywiście z oliwą inaczej ban. Ile osób nie łączy makroskładników stosując dietę rozdzielną? Dlaczego mądrzy vege nie jedząc mięsa są zdrowsci niż reszta społeczeństwa? Pytania retoryczne oczywiście.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
djfafa - termin równowaga kwasowo-zasadowa nie koniecznie odnosi się do jakiejś zauważalnej gołym okiem patologii, która nagle nastaje na "pstryk" - i ot - jesteś zakwaszony. Organizm zdrowego człowieka jest w stanie równowagę kwasowo-zasadową utrzymać w pewnym fizjologicznym przedziale. Dysponuje bowiem specjalnym systemem buforowym. Jednak samo utrzymywanie w/w równowagi jest obciążające i powoduje "zużywanie", czy też "utratę" pewnych związków z organizmu (np magnezu, wapnia), i już ten fakt w dłuższej perspektywie może stanowić pewne zdrowotne zagrożenie. Nalezy pamiętać również, że owy przedział bezpieczny fizjologiczny o którym wyżej wspomniałem jest wartością trochę umowną, dlatego że w ramach tegoż przedziału są wartości mniej lub bardziej sprzyjające. Balansowanie na krawędzi bezpiecznej granicy może mieć swoje skutki fizjologiczne, a jakie i na czym one polegają piszą między innymi autorzy:

http://nephrology.medicine.ucsf.edu/people/anthony_sebastian.html

http://pipl.com/directory/name/Manz/Friedrich 

Nie biorę natomiast odpowiedzialność za obiegową definicję, a raczej wyobrażenie "zakwaszenia organizmu", i fraz typu "zakwasiłem organizm co robić". Wynikają one z braku zrozumienia istoty problemu./

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-24 15:43:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Faftaq ale oboje wiemy choćby spożywanie suplementów zawierających magnez, potas, wapń dość dobrze chroni przed zakwaszeniem to raz, dwa chyba ktoś skrajnie musiałby patologicznie się odżywiać aby do zakwaszenia doszło, więc to raczej bardziej teoretyczna definicja niż widoczne w praktyce.
Jako ciekawostkę podam że Jay Cutler nie spożywa ani owoców ani warzyw (mówił to podczas jednego z wywiadów zamieszczonych w MD) co przy kilku kilogramach mięsa dziennie musiałoby się odbić na jego zdrowiu i formie, a jak jest każdy widzi, więc prawda jest taka że te zakwaszenie to właśnie abstrakcja albo że jednak suplementy sa jednak skuteczne.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jako ciekawostkę podam że Jay Cutler nie spożywa ani owoców ani warzyw (mówił to podczas jednego z wywiadów zamieszczonych w MD) co przy kilku kilogramach mięsa dziennie musiałoby się odbić na jego zdrowiu i formie - dość naiwny wniosek. Wielu sportowców pali nałogowo, a często nadużywa alkoholu i bierze narkotyki a mimo tego utrzymują znakomitą formę. Czy na tej podstawie można stwierdzić, że negatywny wpływ w/w na zdrowie czy formę sportową jest "jak yetti"?

Mam wrażenie, że nadal używasz terminu "zakwaszenie" w jego obiegowym ujęciu, tak jakby treść mojego poprzedniego posta nie istniała. No i zakładam, że raczej nie zapoznałeś się z literaturą autorstwa w/w panów... Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to polecam sięgnąć do źródeł, bo na razie opierasz się na dość swobodnym jego ujęciu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Bo uważam że to "swobodne" ujęcie, bo nie ma odniesienia w naszym życiu. Porównanie do alkoholu i narkotyków raczej również trochę abstrakcyjne to nie spotkałem się nigdzie z info aby tak ktoś miał taką "dietę" przed zawodami, czy nawet podczas budowania masy mięśniowej. Co do Cutlera niesądze aby sztab ludzi który dla niego pracuje i zna wszelkie nowiniki z każdej dziedziny która jest potrzeba aby zostać mr O. pozwolił na coś co może zniweczyć jego przygotowania, więc jest tak jak napisałem albo pojęcie zakwaszenia nie ma żadnego znaczenia w praktyce a tutaj musiałoby do tego dość (przypomnę kilka kilogramów mięsa dziennie + odżywki i zero owoców i warzyw) albo jest tak jak wiele razy tutaj pisałem w czasach kiedy żywność bardziej przypomina bombę z opóźnionym zapłonem suplementy świetnie spełniają swoje rolę.
Linki oczywiście przeczytałem (mało tam info dotyczące wyłącznie zakwaszenia) wniosek jest taki że suplementy są jak najbardziej pomocne a brakuje mi info jak osiągnąć owe zakwaszenie, bo czytając SFD śmiem zaryzykować że przeciętny forumowicz nie jest na to narażony spożywajac nawet 3 gramy białka na kg masy ciała biorąc pod uwagę że każdy pilnuje aby w diecie były warzywa a preparat witaminowo-mineralny bierze spożywa większość tego forum.

Podsumowując nie uważam że nie masz racji bo pojęcie kwasicy oczywiście istnieje ale jest to temat teoretyczny tak jak to że np. procentowi forowiczów SFD kreatyna uszkodzi nerki (był ostatnio taki przypadek w dziale Olimpa-chłopak zdrowy przez kuracją był hospitalizowany po niej).

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Wygląda na to, że chyba nie do końca rozumiesz czym jest zagadnienie do którego się odnosisz. Przypominam, że my nie rozmawiamy o możliwości indukowania klasycznej kwasicy metabolicznej (jak np kwasica ketonowa, czy mleczanowa) dietą. W wypadku zdrowej osoby nigdy do takiego stanu nie dojedzie. Rozmawiamy o zagrożeniu, którego wyraźne skutki zdrowotne są możliwe do zaobserwowania w perspektywie lat, ( tzw. chronic low-grade metabolic acidosis).

Tak więc nawet gdyby Cutler jadł 3kg mięsa dziennie i nie spożywał warzyw w ogóle, a przy tym miał XX cm w bicepsie - niczego to nie rozstrzyga, a jedynie obrazuje pewną naiwność w formułowaniu sądów przez Ciebie. Po pierwsze zrównoważenie kwasowego potencjału 3kg mięsa poprzez spożywanie warzyw jest nierealne. Po drugie sztab ludzi który nad formą i zdrowiem Cutlera czuwa, zwraca raczej uwagę na poziom H+ we krwi, czy na parametry takie jak prężność parcjalna i poziom zasad buforowych i w razie jakichkolwiek zaburzeń podejmuje odpowiednie kroki. Po trzecie, to co czytasz w wywiadach z kulturystami w kolorowej prasie to raczej nie jest szczere złoto. Jako ciekawostkę podam wypowiedź samego Cuttlera z jego bloga dotyczącą diety:

I only have about 250 grams of protein a day, with a maximum of 300 grams of protein a day. On a normal day, I only have about 300-400 grams of carbs, but sometimes I go as low as 200 grams of carbs, and sometimes, I eat between 700 - 800 grams of carbs a day. I eat tons of vegetables, a lot of broccoli and asparagus, all the greens. I take a supplement to help maintain my fat.

Tutaj tez mowa o sporym udziale warzyw zielonych w diecie Cutlera:

http://www.suite101.com/content/jay-cutler-bodybuilder-diet-a255035

A wracając do fizjologii, sam wpływ pH na przebieg różnych procesów metabolicznych jest niepodważalny również w kontekście wyników sportowych, żeby daleko nie sięgać: np cała idea suplementowania beta-alaniny odnosi się do buforującego potencjału karnozyny. Oczywiście że poprzez odpowiednią suplementację czy farmakologię można na równowagę kwasowo-zasadową wpływać. Jednak źródłem niezbędnych składników pokarmowych (również tych dla zachowania odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej) przede wszystkim powinna być żywności konwencjonalna, stąd też zwracanie uwagi na wpływ żywności na równowagę kwasowo-zasadową jest kwestią istotną i uzasadnioną.

Linki oczywiście przeczytałem (mało tam info dotyczące wyłącznie zakwaszenia) wniosek jest taki że suplementy są jak najbardziej pomocne a brakuje mi info jak osiągnąć owe zakwaszenie - jeśli z całą literaturą której tytuły są tam podane zapoznałeś się w niewiele ponad pół godziny to zazdroszczę nie tylko niespotykanej biegłości w interpretacji danych ale również szybkości przyswajania wiedzy. Mi zajęło kilka tygodni przeanalizowanie zaledwie kilkunastu publikacji tam zawartych.

Mam nadzieję że nie potraktujesz za nietakt sugestii, że możliwe jest iż niektóre tytuły Ci po prostu umknęły np:

http://www.direct-ms.org/pdf/NutritionNonAuto/SebastianAJCNAcidBone.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11842945

http://www.greensfirst.com/2909/gf_content2.asp?node=83

http://www.naturalnews.com/Report_acid_alkaline_pH_1.html





Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-25 00:33:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
faftaq każdy nawet amator co jakiś czas zmienia diety, wywiad był z marca tego roku i odnosił się do ostatnich przygotowań Cutlera to raz, dwa w linkach była mowa również o kwasicy stąd mój błąd w nazewnictwie. W linkach było od akupunktury po osteoporozę więc sorry ale nie jest to w kręgu moich zainteresowań.

Powórzę to co napisałem w książkach problem zakwaszenia oczywiście istieje, w życiu realnym jest to margines i dotyczy zapewne osób o patologicznej diecie.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
faftaq każdy nawet amator co jakiś czas zmienia diety, wywiad był z marca tego roku i odnosił się do ostatnich przygotowań Cutlera - obojętnie z jakiego okresu by nie pochodził, aktualne jest to co napisałem w poprzednim poście. Konieczność spożywania warzyw Cutler widzi (nawet jeśli z nich rezygnuje na jakiś czas przed zawodami) - to raz. Dwa - fakt że ich w danym okresie nie je, nie oznacza w żaden sposób, że problem równowagi kwasowo-zasadowej diety jest wydumany. Trzy - wyprowadzanie wniosków dotyczących fizjologicznej zależności na podstawie danych zawartych w wywiadzie z jakąś gwiazdą, już samo w sobie jest nieporozumieniem.

W linkach było od akupunktury po osteoporozę więc sorry ale nie jest to w kręgu moich zainteresowań. - wybacz, ale nie miałem możliwości dokonania za Ciebie selekcji. Dałem namiar do strony z bibliografią zawierającą prace autorstwa dwóch zacnych Panów. Jest tam przynajmniej kilkanaście pozycji, które odnoszą się do problemu równowagi kwasowo-zasadowej i powiązań z dietą. Wystarczy skopiować tytuł i wrzucić w google / google-books.

Powórzę to co napisałem w książkach problem zakwaszenia oczywiście istieje, w życiu realnym jest to margines i dotyczy zapewne osób o patologicznej diecie. - oczywiście powtarzać możesz ile zechcesz, ja Ci tylko zwracam uwagę na brak umiejętności uzasadnienia przez Ciebie Twojego stanowiska z jednej strony i ale również brak znajomości mechanizmów regulowania równowagi kwasowo-zasadowej ustroju ze strony drugiej. Pomijam już fakt, że jego wyjaśnienie znajduje się w literaturze do której namiary Ci podesłałem, wystarczy tylko poświęcić im trochę więcej niż pół godziny. Tak więc podejmujesz się oceny zjawiska którego nie rozumiesz i na dodatek używasz argumentów, które nie są merytoryczne u ich podstawy bowiem leży nie wiedza - a wyobrażenie na jej temat.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-25 09:12:31

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-25 09:14:38
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do sprawdzenia

Następny temat

Ile g Omega-3 w:

WHEY premium