Prawda, podstawą carbo i gainerów jest maltodekstryna - polisacharyd zaliczany do wielocukrów tzn.
weglowodanów złożonych. Jednak jestt ona łatwo i szybko przyswajalna, poza tym producenci dodają także cukry proste (dekstrozę, fruktozę, maltozę) i dlatego kulturystom polecane są szczególnie na krótko po treningu. Rózne odżywki mają różny stosunek maltodekstryn do dekstrozy - im więcej dekstrozy tym lepiej bedzie współpracować z kreatyną i tym bardziej nadaje się na posiłek natychmiast po treningu.
Speedboy: po treningu 50g carbo z kreatyną po godzinie ryż z omletem z białek bez żółtek i bez jogurtu (po treningu unikamy tłuszczy).
Tyle co na razie udało mi się dowiedzieć, może ktoś ma jeszcze coś ciekawego na temat maltodekstryny, niech napisze będę wdzięczny.
Hydrolizaty
Hydrolizaty skrobiowe to produkty częściowej (maltodekstryny, syropy) lub całkowitej konwersji skrobi (glukoza) powstałe w wyniku kwasowej lub enzymatycznej hydrolizy skrobi. Występują w postaci syropów (syropy kwasowe i enzymatyczne) lub w formie proszku (maltodekstryna, glukoza krystaliczna). Produkty częściowej hydrolizy skrobi różnią się jakościowym i ilościowym składem węglowodanowym, który to rzutuje na ich właściwości zarówno organoleptyczne jak i fizyczne takie jak: smak, lepkość, rozpuszczalność, zdolności wiążące, przeciwkrystaliczne itp. Słodycz hydrolizatów uzależniona jest od procentowej zawartości najsłodszego węglowodanu powstającego w czasie konwersji skrobi jakim jest glukoza, higroskopijność od ilości maltozy - najmniej higroskopijnego maltooligosacharydu - maltozy. Hydrolizaty kwasowe w zależności od stopnia konwersji skrobi określanego wielkością równoważnika glukozowego (30-70) zawierają typowy, niezmienny skład jakościowy i ilościowy węglowodanów w przeciwieństwie do syropów enzymatycznych, których rodzaj i ilość węglowodanów jest dowolnie regulowana przez wybór odpowiedniej technologii enzymatycznej.
Moderator Odżywianie