SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Glikogen - co z czym i kiedy -> czyli najlepsze sposoby uzupełniania glikogenu

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 73061

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 5699 Wiek 54 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 37378
Następna dobra robota
Długo się czyta, mam nadzieję że zapamiętam choć z połowę z tego bo wielce pożyteczna wiedza.

Żadnych najmniejszych nawet litości choć mięśnie mdleją i trzeszczą kości....
ZOBACZ MOJE FOTY ,KRYTYKA DOPINGUJE :http://www.sfd.pl/Przyszła_pora_na_foty_Demola-t526073-s1.html
ODWIEDŹ DZIENNIK :
http://www.sfd.pl/Świat_jest_mały,_ale_należy_do_wielkich!_15*10*5_by_WODYN-t592390.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Podoba mi się wzmianka o fruktozie - w końcu ludzie może skumają, że banan po zwykłym treningu w zasadzie... nie tyle co nic nie daje, co bardziej pożądane są węgle w innej postaci + ofc białko. - a wiesz ile fruktozy jest w bananie? max 5%, taka ilość raczej jest zaletą niż wadą. Spory za to może być udział glukozy i amylopektyny.

Banan moim zdaniem jest dobrą opcją po treningu

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-13 19:32:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Produkt/Total sugars (/100g)/Glucose/Fructose/Sucrose/Tot. met. fructose(/100g):
Apples/13.3/2.3/7.6/3.3/9.3
Mango/14.8/0.7/2.9/9.9/7.9
Grapes/18.1/6.5/7.6/7.6
Pear/10.5/1.9/6.4/1.8/7.3
Banana/15.6/4.2 /2.7/6.5/6.0
Orange/9.2/2.2/2.5/4.2/4.6
Pineapple/11.9/2.9/2.1/3.1/3.7

suszone:
Produkt/Total sugars (/100g)/Glucose/Fructose/Tot. met. fructose(/100g)
Raisins/65.0/31.2/33.8/33.8
Dried figs/62.3/26.9/24.4/27.5


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-13 19:47:19

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 12037 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 51295
Ciekawy art

Soga zostawiam.

Powrót do korzeni :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 96 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68766
trzeba zwiekszyc spozycie rodzynek do 80g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 122 Napisanych postów 11601 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 70678
stołowy rzadzi!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 115 Napisanych postów 11455 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 83143
i 4 razy tanszy niż carbo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
hehe

tylko zwykle badania sa robione naczczo
po ok ~12h (srednio) okresie nie jedzenia - czasami nawet i wiecej!
trening tez zwykle naczczo - w tym przypadku skierowany na jak najwieksze wyplukanie glikogenu pozostalego - zwykle taka sytuacja nie ma miejsca zbyt czesto u nas (jesli to okres masowania)

a przy pelnym/prawie pelnym glikogenie watrobowym przy prawie pelnym glikogenie miesniowym fruktoza w duzych ilosciach (duzych!) prowadzic bedzie tylko i wylacznie do odkladania sie tkanki tluszczowej!

oczywiscie 1 banan,dwa nie zaszkodzi
ba
nawet kilkakrotnie szybciej odbuduje glikogen watrobowy
ale zjadanie 100g fruktozy/dzien mija sie z celem (jesli w tym samym czasie spozywane inne weglowodany)

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-15 18:10:07

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51581 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A to mnie solaros uspokoiłeś bo ja więcej niż 2 banany po treningu z białkiem nie jem.

Fruktozy 100g to przesad jak ktoś przekroczy to prawie 1kg jabłek ;D ale jak je tylko je to już tak nie zaszkodzi ale w sumie to i tak lekka przesada, ale witamin nigdy za wiele ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
tu nawet nie o owoce chodzi - owoce sa zdrowe i musza byc w diecie (witaminy,mineraly)
ale glownie o HFCS - dodatek do sokow,napojow
banan 1/3 z cukru to fruktoza - tylko ~6g/100g

Co do syropu: syrop glukozowo-fruktozowy który powstałby ze zmieszania naturalnych tych cukrów byłby taki sam jak zwykły cukier spozywczy po przejściu przez nasze usta . Cukier spożywczy to sacharoza czyli dwucukier. Składa się z dwóch połączonych cukrów fruktozy i glukozy. Jeden z enzymów w naszym przewodzie pokarmowym zamienia ten dwucukier w miesznkę tych dwóch cukrów prostych. Geometrycznie rzecz ujmując rozcina sacharozę na pół.
Teoretycznie wiec nie powinno być różnicy pomiędzy tymi zwykłym syropem cukrowym a tym glukozowo - fruktozowym.
A praktycznie różnica jest spora. W naturze i fruktoza i glukoza wystepują we wszystkich owocach. Sacharoza w np burakach cukrowych i trzcinie. Najbardziej znana miesznka f-g to miód (po ok 38% jednego i drugiego)
Niestety to co jest używane jako HFCS niema nic wspólnego z ani miodem ani z miąszem owoców.
W przyrodzie oprócz curków prostych sa tzw cukry złożone . Substancje te jak celuloza , skrobia czy chityna są dla nas całkowicie nie przyswajalne mimo iz teoretycznie to tylko poklejone ze soba w łańcuchy cząstki fruktoz lub glukoz.
I tu zaczyna sie problem :w stanach skrobia z kukurydzy jest ekstremalnie tania .Dodaje sie do niej specjalne enzymy rozcinajace łńcuchy na pojedyńcze ogniwa i mamy paskudną miesznakę enzymów i glukozy . Dodajemy kolejne enzymy do mieszanki i część glukozy zamienia sie w fruktozę (izomeryzacja- glukoza i fruktoza maja identyczny skład atomowy tylko się różnią ukształtowaniem przestrzennym). Otrzymany produkt jest niestety mocno zanieczyszczony innymi "przy okazji" wytworzonymi substancjami.
Różnica miedzy np miodem czy miąszem owocowym a tym HFCS-em jest taka jak miedzy np wódka wyborową a powiedzmy rozcieńczonym syntetycznym spirytusem używanym do produkcji denaturatu.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

BCAA (branched chained amino acids) - jako antykatabolik

Następny temat

Kreatyna - faza ładowania vs bez fazy ładowania -> Strategie suplementacyjne

forma lato