...
Napisał(a)
Jaka jest dzienna zalecana dawka omega 3? gdzie czytałęm że waha się między 1-3g, sam dziennie piję olej lniany w dawce 25mg, z czego mam, o ile etykieta nie kłamie, 14gram omega 3.
...
Napisał(a)
Kwasy Omega 3 są najbardziej popularną grupą, możemy o nich usłyszeć tak naprawdę wszędzie i o tym, jak ważny jest ich udział w naszej diecie oraz suplementacja. Jednak dlaczego są tak ważne?
Do kwasów Omega 3 zaliczamy te z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla.
Za co odpowiadają kwasy Omega 3? Po pierwsze kwasy Omega 3 mają działanie antyzapalne, dzięki czemu znajdują zastosowanie w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób, m.in. przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach. Co więcej, najważniejsze kwasy z grupy Omega, czyli DHA i EPA mają działanie budulcowe w naszych komórkach. Odpowiednia podaż kwasów Omega 3 z różnych źródeł, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych, oraz ich stosunek do kwasów Omega 6 jest bardzo ważny w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Niedobór kwasów Omega 3 może prowadzić m.in. do:
-obniżonej odporności, suchości skóry, włosów, paznokci, spowolnienia procesu gojenia ran, podatności na choroby
-nadwagi, otyłości, chorób serca, nadciśnienia, zawału serca
-zmęczenia, pogorszenia samopoczucia, problemów ze skupieniem oraz pamięcią, ADHD, dysleksji, depresji, skłonności do agresji oraz przeróżnych używek m.in. alkoholizmu
-raka, marskości wątroby, alergii, zapalenia stawów, chorób zapalnych, chorób piersi.
W czym występują kwasy Omega 3? Kwasy Omega 3 dzielą się głównie na EPA, DHA oraz ALA. Pierwsze dwa występują głównie w tłustych rybach, jajkach, maśle czy mięsie - jednak najlepszym ich źródłem są produkty wysokiej jakości. Duże znaczenie ma to, co jadło oraz w jakich warunkach żyło zwierzę, od którego pochodzi nasz pokarm - kwasów Omega 3 jest dużo więcej w stosunku do Omega 6 w wiejskich jajach, mięsie oraz maśle od krów pasących się na trawie oraz rybach z czystych wód.
Suplementacja OMEGA-3 powinna oscylować w przedziale 2-3 gramów, jednak dawki są mocno indywidualne. Jest pewne że dawki rzęgu 5-6 gramów są całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu.
Do kwasów Omega 3 zaliczamy te z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla.
Za co odpowiadają kwasy Omega 3? Po pierwsze kwasy Omega 3 mają działanie antyzapalne, dzięki czemu znajdują zastosowanie w leczeniu oraz profilaktyce wielu chorób, m.in. przeciwdziałają procesom zapalnym w tętnicach. Co więcej, najważniejsze kwasy z grupy Omega, czyli DHA i EPA mają działanie budulcowe w naszych komórkach. Odpowiednia podaż kwasów Omega 3 z różnych źródeł, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych, oraz ich stosunek do kwasów Omega 6 jest bardzo ważny w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Niedobór kwasów Omega 3 może prowadzić m.in. do:
-obniżonej odporności, suchości skóry, włosów, paznokci, spowolnienia procesu gojenia ran, podatności na choroby
-nadwagi, otyłości, chorób serca, nadciśnienia, zawału serca
-zmęczenia, pogorszenia samopoczucia, problemów ze skupieniem oraz pamięcią, ADHD, dysleksji, depresji, skłonności do agresji oraz przeróżnych używek m.in. alkoholizmu
-raka, marskości wątroby, alergii, zapalenia stawów, chorób zapalnych, chorób piersi.
W czym występują kwasy Omega 3? Kwasy Omega 3 dzielą się głównie na EPA, DHA oraz ALA. Pierwsze dwa występują głównie w tłustych rybach, jajkach, maśle czy mięsie - jednak najlepszym ich źródłem są produkty wysokiej jakości. Duże znaczenie ma to, co jadło oraz w jakich warunkach żyło zwierzę, od którego pochodzi nasz pokarm - kwasów Omega 3 jest dużo więcej w stosunku do Omega 6 w wiejskich jajach, mięsie oraz maśle od krów pasących się na trawie oraz rybach z czystych wód.
Suplementacja OMEGA-3 powinna oscylować w przedziale 2-3 gramów, jednak dawki są mocno indywidualne. Jest pewne że dawki rzęgu 5-6 gramów są całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
max 3 g dziennie kolego. Za duze ilości omega-3 działają przeciwzakrzepowo, oraz mogą prowadzić do krwawień wewnętrznych. Ponadto wyczytałem gdzieś że bardzo duże dawki omega 3 zażywane przez długi okres czasu mogą działać nowotworowo i prowadzić do niedokrwistości. za duże dawki nie są wykorzystywane przez organizm i są odkładane po czym ulegają utlenieniu ( zepsuciu) w organizmie
1
...
Napisał(a)
mówimy tu o epa plus dha
Trzbea zwrócić uwagę na całośc tłuszczy i ich proporcje
Trzbea zwrócić uwagę na całośc tłuszczy i ich proporcje
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
nie jestem specjalistą w tym zakresie, przekazuję tylko to co sam wyczytałem, jeżeli się mylę to mnie poprawcie
...
Napisał(a)
zgadza się tylko jak pisałem trzeba znać wszytskie proporcje.
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Jako że obecnie jestem na diecie Low-Carb to wcinam, a raczej wypijam 50ml oliwi z oliwek, oczywiście z I tłoczenia, 25ml oleju rzepakowego i 25ml oleju lnianego, mam nadzieję że są to dobre proporcje
...
Napisał(a)
Dzienna proporcja o-3 jest prosta do wyliczenia. Powiedzmy, ze zapotrzebowanie na tluszcz wynosi 100g. 33% z tego to NNKT, czyli 33g. W tych 33g stosunek o6 do o3 powinien wynosić nie więcej niż 4:1, czyli mamy 27,5g o6 i 5,5g o3. Oczywiście teoretycznie pożądanym stosunkiem o6:o3 jest 1:1, ale jest niebywale trudny do zachowania w praktyce.
Jeśli chodzi o o3 to głłównie chodzi o dha i epa jak juz smpa napisał. Spożycie tych 2 kwasów to wg obecnych badań 3-5g.
/pozdr
//ogólnie wszystko zależy też od kaloryczności diety. Wiadomo, że osobnik o wadze 120kg i bf 10% nie będzie jadł 3-5 tylko zapewne 6-10g.
Wg norm, o3 powinno pokrywać 8% zapotrzebowania zdrowego człowieka, czyli dla 2000kcal jest to ok 160kcal = niecale 18g.
Nie znam norm dla sportowcow.
/pozdr
Zmieniony przez - kieszko89 w dniu 2011-03-13 18:55:11
Jeśli chodzi o o3 to głłównie chodzi o dha i epa jak juz smpa napisał. Spożycie tych 2 kwasów to wg obecnych badań 3-5g.
/pozdr
//ogólnie wszystko zależy też od kaloryczności diety. Wiadomo, że osobnik o wadze 120kg i bf 10% nie będzie jadł 3-5 tylko zapewne 6-10g.
Wg norm, o3 powinno pokrywać 8% zapotrzebowania zdrowego człowieka, czyli dla 2000kcal jest to ok 160kcal = niecale 18g.
Nie znam norm dla sportowcow.
/pozdr
Zmieniony przez - kieszko89 w dniu 2011-03-13 18:55:11
1
Odchudzanie w wieku dojrzewania
http://www.sfd.pl/temat548381 - Skalar
http://www.sfd.pl/temat549020 - Psonic
http://www.sfd.pl/temat549022 - Tancerka25
http://www.sfd.pl/Jajka__wiadomości_ogólne,_badania,_cholesterol.-t619144.html
Polecane artykuły