To moze ja sprobuje odpowiedziec na pytanka

jak znajdziecie jakis blad to napiszcie
1 pytanie: Podobno slyszalem ze po zjedzeniu wegli prostych nastepuje zahamowanie wydzielania hormonu hgh (wysoki poziom cukru we krwi) ale z kolei tez slyszalem ze insulina go pobudza, a przeciez duzo insuliny wytwarza sie po zjedzeniu cukrow.
NA PIERWSZY RZUT OKA WYDAJE SIE ZE COS JEST NIE TAK ALE JAK TROSZECZKE ZGLEBIMY SIE TO JAK POWSTAJE HGH I INSULINA DOJDZIEMY DO WNIOSKU ZE WSZYSTKO JEST OK
INSULINA JEST HORMONEM, KTORY OBNIZA POZIOM CUKRU WE KRWI, NATOMIAST HGH GO PODWYZSZA...
TAK JAK W TEMACIE: JEMY
WEGLE PROSTE W WYNIKU CZEGO PO PEWNYM CZASIE MAMY WYSOKI POZIOM CUKRU WE KRWI...ORGANIZM CHCAC POWROCIC DO ROWNOWAGI WYTWARZA INSULINE, KTORA MA GO OBNIZYC...GDY JUZ GO OBNIZY TO WTEDY ORGANIZM CHCE GO PODWYZSZYC WIEC WYDZIELA HORMONY KTORE PODWYZSZAJA TEN POZIOM M.IN. HGH..... TAK TO MNIEJ WIECEJ WYGLADA - BARDZO TO UPROSCILEM ALE TERAZ CHYBA JEST TO ZROZUMIALE?
2 pytanie: czy owoce i mleko zaliczaja sie do wegli prostych ??
OWOCE ZAWIERAJA FRUKTOZE, KTORA JEST WEGLEM PROSTYM!!! (QUAZAR - BLAD!

) MIMO IZ MA NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (20) JAK ODKLADANA JEST FRUKTOZA JAKO TK TLUSZCZOWA NAPISAL MNIEJ WIECEJ QUAZAR ZTYM ZE TA WARTOSC 50G JEST TO SPRAWA INDYWIDUALNA DLA JEDNYCH BEDZIE TO 40G DLA INNYCH 60
MLEKO ZAWIERA WEGLOWODANY (TO DO LAURY P.

HEHE) TE WEGLE TO LAKTOZA - KTORA MA W PRAWDZIE NISKI IG CHYBA 46 ALE ZEBY ORGANIZM JA STRAWIL MUSI WYTWORZYC ODPOWIEDNIA ILOSC ENZYMU O NAZWIE LAKTAZA - NIESTETY CZESTO ORGANIZM MA Z TYM PROBLEMY...
AHA, LAKTOZA NIE JEST WEGLEM PROSTYM
3 pytanie: na kolacje lepiej wegle czy bialko ?? mi sie wydaje ze chyba rano i w ciagu dnia duzo bialka a na kolacje jakies dobre wegle zeby pobudzily mozg do wytwarzania hormonu wzrostu.
OSTATNI POSILEK POWINIEN BYC CZYSTOBIALKOWY, PRZEDOSTATNI RACZEJ Z MALA ILOSCIA WEGLI...