Ale jeśli nie jedliśmy przez 15-20 godzin i dostaniemy wymaganą na nasz dzień ilość jedzenia, to organizm przyswoi sobie wszystko. Nie naraz, oczywiście. To będzie trwało. Ale przyswoi.
To zależy od sprawności układu trawiennego, stanu odżywienia organizmu oraz przede wszystkim od spożytego pokarmu.
Organizm posiada regulację homeostazy, przykładowo zapotrzebowania na wapń wynosi 800-1200 mg/dziennie. Z czego organizm wchłania średnio 30% ilości spożytej. W przypadku niedoboru wapnia organizm jest w stanie pobudzić przyswajalność wapnia nawet do 60%. Czyli z 1000mg wapnia będzie wtedy zdolny przyswoić 600mg. Podobnie jest z innymi minerałami, których homeostaza polega na regulacji przyswajalności ich z diety.
Wiadomym faktem jest, iż substancje pełniące funkcje regulujące w
organizmie takie jak witaminy, minerały mają niewielkie zapotrzebowanie a substancje te zaliczane są do składników niezbędnych dla organizmu ze względu na to iż nie mogą być syntetyzowane
de novo(wit. K, z grupy B są syntetyzowane przez mikroflorę jelit, nie które sub. powstają w organizmie z innych np. niacyna z tryptofanu). Dlatego organizm po okresie głodu, zapewne zwiększy m.in. udział białek transportujących dane substancje.
Duża przerwa między posiłkami, duże posiłki spożyte naraz powodują przeciążenie układu pokarmowego i trawiennego. Jest to jeden z czynników jakie powinno się brać przy układaniu diety.
Nie czytałem jeszcze tematu, testy przeprowadzonego przez Mawashiego. Jednak, to że ktoś się dobrze czuje na danej diecie, nie znaczy że jest ona zdrowa dla organizmu.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-05-08 13:35:25