Szacuny
1
Napisanych postów
59
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
514
podczas snu również zachodzą procesy kataboliczne, BCAA nie jest to najważniejszy suplement (nie którzy nawet twierdzą, że zbędny). W dni nie treningowe możesz ograniczyć dawki. A takie opakowanie jak 1 kg x-ploda faktycznie starcza na bardzo długo, po przeliczeniu zawartości czystego BCAA i porównaniu do innych tego typu produktów dobrze wychodzi cenowo i fajnie ze jest ten nie wielki dodatek glutaminy. Potrenuj troche bez BCAA i zaobserwuj organizm czy jest różnica a wtedy będziesz miał najlepszą odpowiedź.
Szacuny
7
Napisanych postów
801
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15966
osobiscie bral bym w takim ukladzie bcaa, po treningu pchasz gainera, wiec wegli dostarczysz. nawet jesli masz bardzo inensywne treningi to w godzine czy poltora katabolizm Cie nie zezre
Zmieniony przez - zupek w dniu 2010-11-13 18:27:52
Szacuny
810
Napisanych postów
3900
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
129683
generalnie ciezko powiedziec.
na tyle,ze masa idzie do przodu(obecnie nie cwicze SW). liczylem kiedys wedlug wzoru,ale,ze nie daje optymalnego wyniku,to po prostu zwiekszalem,az waga ruszy.
zakladajac,ze bedzie troche na plus lepszym wyjsciem byloby carbo pewnie? zawsze mogloby posluzyc jako dodatkowe kcal,w przeciwienstwie do bcaa.
Szacuny
810
Napisanych postów
3900
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
129683
a jakies uzasadnienie poparcia pierwszej opcji?:)
o liczby naprawde mi ciezko,nie wiem jakie mam zapotrzebowanie,bo ze wzoru go nie wylicze...jest plus na tyle,ze jakbym obcial troche wegli,to by masa stala w miejscu,o.
mysle,ze carbo jako staly doplyw wegli,no i jakas tam porcja kalorii to niezla opcja,chroniaca przed katabolizmem idealnie,ale wlasnie po to zalozylem temat,zeby poznac opinie na ten temat.
wiec bylbym wdzieczny za jakas krotka argumentacje;p
Zmieniony przez - gautan w dniu 2010-11-14 11:39:36
Szacuny
1
Napisanych postów
59
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
514
bcaa i carbo będzie najlepszym rozwiązaniem, BCAA jest 5 x droższe ale jest to jeden z najlepszych antykatabolików, Carbo ma głównie za zadanie dostarczenie energii w trakcie treningu i nie da Ci tego co BCAA, BCAA wspomaga szczególnie regenerację i działa na ośrodkowy układ nerwowy ( psychicznie wzmacnia cie w treningu ). Carbo również wspomaga regenerację poprzez podniesienie poziomu glikogenu w organizmie ale to nie to samo co dzialanie BCAA. Jak jeszcze ktoś ma skłonności do gromadzenia tkanki tłuszczowej i treningi wieczorne to z Carbo po treningu nie możesz przesadzać i tu idealne jest BCAA.
Moim zdaniem BCAA jest to suplement godny uwagi - przed treningiem, po treningu i na noc _- czuć, że działa
P.S. Bardziej uzasadnione byłoby zastąpienie BCAA przez Carbo u zawodników dyscyplin wytrzymałościowych a nie w kulturystyce gdzie chodzi o szybką regenerację,trening na maxa. Pozdr
Zmieniony przez - peiem w dniu 2010-11-14 20:19:02
Szacuny
810
Napisanych postów
3900
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
129683
no ok,wiem,ze BCAA sprawdza sie znakomicie jako antykatabolik,ale przy diecie na + naprawde nie wystarczy samo carbo? :) jesli,poprzez carbo,bede dostarczal energii organizmowi przez caly trening,to nie bedzie sie "dobieral" do miesni,tak? wiec carbo spelni najwazniejsze zadanie-ochroni miesnie przed katabolizmem. a do regeneracji najlepiej posluzy sen mysle.
nie ukrywam,ze troche mi szkoda siana na bcaa,to jednak prawie stowka,ale skoro wszyscy tak je polecacie,to chyba nie mam innego wyboru,jak je kupic :)