Złap SUPER OKAZJE! SPRAWDŹ TERAZ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 120

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 8 dni Przeczytanych tematów 20
Witam,

Szybki szkic mojej sytuacji:
Uwzględniając regenerację i czas który mam do dyspozycji, jestem w stanie wcisnąć maksymalnie 2 treningi tygodniowo - od poniedziałku do czwartku.
Codziennie rano biegam 3km (narzucone odgórnie, nie jestem w stanie tego zmienić). Ponadto przez weekend min. raz robię 4 serie na drążku i biegam.
Drążki na treningach nie są możliwe do wyrzucenia ze względu na to, że raz na półrocze muszę zaliczyć normy sprawnościowe, w których obok biegania jest to jedna z ważniejszych konkurencji, a obecnie idą mi tak sobie.
Nie mam możliwości utrzymywania diety, prowadzę suplementację gainerem.
Na ten moment jestem po kontuzji kolana, dlatego do momentu konsultacji z fizjo/rehabem nie ruszam ćwiczeń nóg
Dodatkowo jak mogą Państwo zauważyć, trening utrzymuję dość lekki - musi mi się zamknąć w +/- 1h i muszę być po nim względnie do życia.

O mnie:
- wzrost: 179cm
- waga: 67kg
- sprzęt: siłownia (typu mordownia)
- cel: poprawa sprawności, drugorzędnie - masa

Trening A:
- prostowanie nóg na maszynie 4x6-12 ***
- podciąganie na drążku nachwytem 4x6-12 (zmienne obciążenie w oparciu o gumy)
- wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4x6-12
- wyciskanie hantli siedząc 3x8-12
- uginanie ramion na modlitewniku 3x8-12
- prostowanie ramion na wyciągu 3x8-12
- wznosy nóg w podporze na poręczach 3x15

Trening B:
- uginanie nóg na maszynie 4x6-12 ***
- podciąganie na drążku nachwytem 4x6-12 (zmienne obciążenie w oparciu o gumy)
- wyciskanie sztangi na ławce skośnej, dodatniej 4x6-12
- wznosy hantli w bok 3x8-12
- uginanie przedramienia z hantlem w podporze o kolano 3x8-12
- prostowanie przedramienia w pionie ze sztangielką oburącz 3x8-12
- unoszenie tułowia na ławce rzymskiej 3x15

***obecnie nie wykonuję, jw.

Z góry dziękuję za pomoc! ^^
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12528 Napisanych postów 162154 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1241938
Cześć!
Twój obecny plan jest przeładowany ćwiczeniami izolowanymi (biceps, triceps, przedramiona), które w kontekście poprawy sprawności ogólnej i ograniczonego czasu (1h) są stratą cennych minut. Kluczowa zmiana - Traktujemy podciąganie jako priorytet siłowy, a nie dodatek.
Polecamy również: Błędy w treningu FBW. Skuteczny plan treningowy FBW

Twoim celem obecnie nie jest wygląd i sylwetka, tylko funkcjonalność i zaliczenie egzaminów. Zamiast dzielić ciało na partie, wykonuj na każdym treningu najważniejsze wzorce ruchowe.

A
1. Podciąganie na drążku (Priorytet): 5 x 3-5 powtórzeń. Jeśli możesz, zrób to bez gumy. Jeśli nie – użyj najcieńszej możliwej. Musisz zbudować siłę bezwzględną, ktora później przełoży się też na ilość powtórzeń.
2. Wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4x6-8
3. Wiosłowanie hantlem w opadzie tułowia 3x10
4. Wyciskanie żołnierskie (OHP) stojąc/siedząc 3x8-10
5. Plank (Deska) – 3 serie do upadku technicznego (stabilizacja centralna jest kluczowa przy bieganiu i drążku). Ma to również swój wpływ na kontuzje kolana.

B
1. Podciąganie na drążku (Objętość) 3-4 x MAX powtórzeń (z gumą, jeśli trzeba, celuj w zakres 8-12).
2. Pompki na poręczach (Dipy) 3x8-12. To najlepsze ćwiczenie na klatkę i triceps, które przekłada się na sprawność egzaminacyjną.
3. Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki 3x12-15 uzupełnienie dla pleców
4. Face pull 3x15 - uzupełnienie czysto prozdrowotne
5. Ławka rzymska wyprosty 3x15

Oczywiście widziałbym tu jeszcze coś na hip hinge jakiś rdl. Problemy z kolanami dość często mają podłoże w słabych pośladach. Skoro masz kontuzję kolana, unikaj maszyn typu "prostowanie nóg". Są one bardzo obciążające dla więzadła rzepki i ACL w izolacji. Czekaj na fizjo, a do tego czasu skup się na rozciąganiu zginaczy bioder (często spiętych od biegania).

Weekend (Drążek)
Skup się na metodzie smarowania gwintów. Zamiast jednego morderczego treningu, zrób 4-5 serii podciągania w dużych odstępach czasu (nawet co godzinę), ale każda seria na 50-60% Twoich możliwości. To uczy układ nerwowy efektywnego ruchu.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 8 dni Przeczytanych tematów 20
Wielkie dzięki!
Będę całkowicie szczery, zupełnie nie spodziewałem się tak szczegółowej i profesjonalnej odpowiedzi. Zrobiłem wczoraj trening A i jestem bardzo zadowolony ^^ Aż głupio mi że dostałem takie wsparcie za darmo :P
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17812 Napisanych postów 133272 Wiek 41 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1466463
od tego jest forum, i użytkownicy aby sobie pomagać. Jeśli ktoś chce pomocy to ją otrzyma bo są przypadki że po mimo pomocy do niektórych nic nie trafia i jedynie chcą usłyszec że to co napisali jest ok

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kształtowanie sylwetki - porady

Następny temat

Brak efektów treningu - porady

swieta
Polecane artykuły