To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kształtowanie sylwetki - porady

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 519

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 78
Witam!

Ogólnie staram sie wykonywać cwiczenia aerobowe wraz z siłowym. O ile łatwiej mi sie wykonuje aerobowe tak jest gorzej jeśli chodzi o pracę mięśnie, kilka powtórzeń jednej serii i "siadam". Jednego dnia wykonuje to samo i mam jeszcze siłe na zwiekszenie powtórzeń tak np. dzisiaj , kilka powtorzen i opór, poprostu mięśnie nie miały siły.
Zażywam białko w postaci izolatu serwatki plus zacząłem w tym tygodniu uzupełnianie kreatyną. Kiedy po tej kreatynie te mieśnie beda miały ze tak powiem kopa?
Jak przyzwyczaić organizm do tego typu ćwiczeń, chce popracować nad swoją siła, szczególnie rąk bo z tym zawsze leżałem.
W necie są informacje ze kreatyna działa juz po kilku zastosowaniach, czy to prawda?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Początkujący
Po krótkim "przestoju" wracam do Was moi drodzy ; ) Sytuacja na dzien dzisiejszy wygląda tak ze konkretne, skoncentrowane ćwiczenia na siłce nie mają racji bytu bo nie ma tam na niej nic nowego niż to co robie na powietrzu. A więc staram sie troche podciągnąć siłę, poprzez wyciskanie siedząc lecz chciałbym zwiększyć "repertuar" a nie mam na niego pomysłu, poza ewentualnym dodaniem do treningu "prostowania nóg" Wzmocni pewnie siłę nóg, martwi mnie natomiast podciąganie na drążku. Mam dobrych kilka kg za dużo i poprostu na takim drążku nie jestem w stanie podnieść sie nawet o 2 centymetry. Mam lekką załamke bo trzeba sie chyba konkretnie skupić na redukcji? Jakie macie zdanie na ten temat? Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam!
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 35208 Napisanych postów 26662 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 285910
Najpierw trzeba zweryfikować podstawy jak dieta , trening i styl życia . Napisz coś o sobie https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html 
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6967 Napisanych postów 63106 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 786577
Kreatyna to nie magiczny napój nie daje nie wiadomo jakich efektów, oczywiście one powinny być zauważalne po kilku dniach stosowania, ale jak dieta leży lub regeneracja jest słaba to efektów nie zobaczysz.
...
Napisał(a)
Początkujący
A więc tak Panowie, dieta nie leży w gruzach ogólnie mówiąc, często jadam np. bułki grahamki, warzywa w postaci ogórka, pomidora, papryki. 2x w tygodniu ryba wraż z kaszą lub brązowym ryżem, czasami jednak zdarza mi się jakiegoś batonika. To chciałbym wyeliminować lecz są czasami właśnie takie "zachcianki".
Właśnie te "zabiegi" po konsultacji z dietetykim. Co można by było jeszcze wdrozyć wg Was?

Stram sie ćwiczyć 3x w tygodniu po ok. 30 minut, 1x w tgodniu rower 40-60 minut.
Największym moim niewypałem jest mój brzuch, dużo czasu przed ćwiczeniami nie dbałem o formę i takie właśnie mam efekty.
Co jest skuteczne jeśli chodzi o brzuch? Jakie są Wasze spostrzeżenia? Coś jeszcze pominąłem?
Tak ogolnie wygląda stan faktyczny obecnie u mnie.

Zmieniony przez - pitersonic w dniu 2025-12-02 21:17:19
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6967 Napisanych postów 63106 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 786577
Ale to nie jest dieta nastawiona na formę sportową. Pełnoziarniste pieczywo, warzywa, rybę powinien jeść każdy żeby dbać o zdrowie.

Żeby kształtować sylwetkę to trzeba policzyć zapotrzebowanie, rozdzielić odpowiednio makroskładniki, ułożyć jadłospis, codziennie go kontrolować bez tego nie da się sensownie budować sylwetki.
...
Napisał(a)
Początkujący
Konkretna informacja. Dzięki! Wiesz dobrze by sie przydał trener personalny lecz niestety ze względów finansowych narazie nie moge o tym myśleć. Wg tego co piszesz troche "gimnastyki" trzeba włożyć. Ja sobie tak myślę ze ten miesiąc poprostu zadbam o kondycje, utrwale obecny stan i wtedy bardziej sie zaangażuję jeśli chodzi o dokładne dobieranie składników. Heh, zresztą inaczej, w przyszłym tygodniu mam wizyte u dietetyka. To on nalegał na redukcje na ten moment i może narazie faktycznie zrzucić z brzucha bo faktycznie mam taki bebzol ze mogłbym na nim postawić pokal piwa ; )))
...
Napisał(a)
Początkujący
pitersonic
Konkretna informacja. Dzięki! Wiesz dobrze by sie przydał trener personalny lecz niestety ze względów finansowych narazie nie moge o tym myśleć. Wg tego co piszesz troche "gimnastyki" trzeba włożyć. Ja sobie tak myślę ze ten miesiąc poprostu zadbam o kondycje, utrwale obecny stan i wtedy bardziej sie zaangażuję jeśli chodzi o dokładne dobieranie składników. Heh, zresztą inaczej, w przyszłym tygodniu mam wizyte u dietetyka. To on nalegał na redukcje na ten moment i może narazie faktycznie zrzucić z brzucha bo faktycznie mam taki bebzol ze mogłbym na nim postawić pokal piwa ; )))

Niemniej biore sobie do siebie to co napisałeś i moze poprostu poproszę o nakreślenie mi jak powinienem układać makroskładniki, na co klaść nacisk i zastosować się do tego.Ogólnie cenie każde konrketne rady, natomiast trzeba się namocować tj. pisałeś, pilnować tego, moze poprostu małymi kroczkami... Co o tym sądzisz?

A na koniec mam jeszcze pytanie, jak to jest ze mięśnie raz w miare pracują a innym razem są słabe wydolnościowo, że mam taki opór, poza pewną granicę nie da rady wyjść. Powiedz co sądzisz na ten temat?

Zmieniony przez - pitersonic w dniu 2025-12-03 23:07:48
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6415 Napisanych postów 78949 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772789
Niestety, ale z tego, co napisałeś niewiele wynika. Sugeruję w takiej sytuacji podejść do tematu bardziej profesjonalnie.

Pierwszym krokiem powinno być dokładne wypełnienie formularza ankiety działu. Link do regulaminu działu, wraz z ankietą otrzymałeś w jedynej z wypowiedzi powyżej. Zapraszam do zapoznania się z nim i wklejeniem tutaj dokładnie wypełnionej ankiety.

Podstawą kształtowania sylwetki jest dobrze dobrana dieta i plan treningowy. Zdecydowanie warto jest wrzucić kilka przykładowych dni diety do analizy, wraz z planem treningowym. Nie to co wkleiłeś powyżej.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Wszedłem na ten link i powiem szczerze nie ogarniam tego, zaznajomiłem się z poszczególnymi wątkami i powiem szczerze że po dzisiejszym treningu widzę, że to co aktualnie jest dla mnie potrzebne to utrwalenie regularnego treningu i konsekwencji w celu poprawy efektów. Jakie by one nie były widzę że bedzie lepiej, orbitrek dziś zwiększenie o 5 minut, do docelowego 15 minut tego konrketnego ćwiczenia, łatwiej wychodził mi tzw wyciąg, do poprawy jednak wyciskanie. Ćwiczę na siłowni zewnętrznej i musze troche udoskonalić te tematy o których pisałem powyżej. Może na początek poprawa kondycji i siły mięśniowej, oczywiście wraz z dietą. Planuje po Nowym Roku gdy te aspekty będą juz aktualne skupić sie na bardzo precyzyjnym działaniu w tym temacie. Drogą dedukcji doszedłem właśnie do takiej oceny sytuacji. Niemniej dzięki za zainteresowanie tym tematem. Pozdrawiam Cie serdecznie!
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Początkowo ilość informacji do przyswojenia jest ogromna i może zniechęcić dlatego swój trening wykonuj, a w tzw. międzyczasie zgłębiaj wiedzę z zakresu diety. Dziś jest taki dostęp do informacji, że ogarniesz samemu ale daj sobie czas.
...
Napisał(a)
Początkujący
Serdeczne dzięki kolego za wiadomość. Dokładnie, na początku doznałem szoku ; )) Trzymam sie regularności treningów posiłkując kreatyną i izolatem serwatki. Musze wiesz, sam dla siebie poczuć sie pewniej kondycyjnie zeby siłowo to względnie u mnie wyglądało. Wyciąg jako tako mi idzie, wyciskanie leży, mam jakąś taką blokade bo mięsnie niedomagają w tej formie cwiczen.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW - ocena

Następny temat

Trening FBW - ocena

collarose
Polecane artykuły