Cześć mam do was pytanie odnośnie planu treningowego. Mój staż na siłowni to 6 miesięcy a obecne wyniki to ławka-110kg przysiad-130kg martwy ciag-130kg przy masie ciała 115kg i wzroście 193 (15 latek). Ostatnio zacząłem się interesować trójbojem ale nie jestem pewnien czy warto z moim stażem skupiać sie BARDZIEJ na trójboju czy nadal robic treningi ogólnorozwojowe żeby przyzwyczaić ciało do siłowni (warto dodać ze nic nie trenowałem poza wf w szkole i jakieś okazjonalne wyjście na kosza ). Aktualnie nie posiadam planu treningowego i ćwiczę z kolega, a jak takowy sobie sam ułożyłem to byl bardzo podstawowy i raczej nie był jakis doskonały wiec z niego zrezygnowalem. Jaki typ planu polecacie dla mnie ? Na co zwrocic uwage w planie ? Dodam że nie zalezy mi na sylwetce greckiego boga a bardziej na zbudowaniu siły. Z góry dzieki za odp :)
...
Napisał(a)

Trójbój bardzo fajna dyscyplina, ale siła trzeba się zainteresować nieco później. Można powiedzieć, że jak na Twoje zaawansowanie i wiek wyniki siłowe masz bardzo fajnie.
Z drugiej jednak strony nie jesteś też 70kg chłopakiem tylko wagę masz na prawdę solidną. Rozumiem, że Twoim priorytetem nie jest jakaś wypasiona sylwetka z niskim poziomem tkanki tłuszczowej, ale w wieku 15 lat ważysz 115kg więc przypuszczam, że nie jest to masa mięśniowa więc tutaj początkowo bym pomyślał nad redukcją, żebyś po prostu nie miał solidnej nadwagi.
Natomiast jeśli chodzi o trening to ja bym nie szedł jeszcze w typowy trójbój chyba, że masz dostęp do sekcji trójbojowej i możesz trenować pod okiem wyspecjalizowanego trenera. Jeśli nie to staraj się po prostu progresowa stopniowo z obciążeniami treningowymi dbaj o technikę wykonania podstawowych ćwiczeń bo to jest teraz najważniejsze i będzie owocowało w przyszłości.
Jesteś bardzo młody więc bym nie szalał z ciężarami jesteś w fazie dojrzewania więc zdrowie dla Ciebie jest w tym momencie najważniejsze.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-11-03 12:41:31
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
https://www.sfd.pl/[ART]_Pierwszy_rok_treningów_-t906985.html
Chyba że pod trójbój czy dwubój to już co innego, ale ktoś by musiał ocenić jakie masz predyspozycje, jesteś bardzo wysoki i to może stanowić problem w osiągnięciu jakichś wyników jakbyś chciał brać udział w zawodach
Chyba że pod trójbój czy dwubój to już co innego, ale ktoś by musiał ocenić jakie masz predyspozycje, jesteś bardzo wysoki i to może stanowić problem w osiągnięciu jakichś wyników jakbyś chciał brać udział w zawodach
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!