SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Terapia zastepcza testosteronem

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 984

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 27
Witam zarejestrowalem sie na tej stronie, bo chce zadac pytanie. Mam 34 lata.
Od roku czuje sie fatalnie: ogolne zmeczenie organizmu psychiczne i fizyczne. Poradzono
mi zeby zbadac poziom testosteronu wolnego. Moj wynik to 223,00 ng/dl w skali
249,00 - 836,00 ng/dl. Bylem u endokrynologa. Zalecil mi powtozyc badanie testosteronu, a
do tego jeszcze tarczyce, kortyzol, prolaktyne, proby watrobowe, morfologie, cukier i jeszcze
jakies. Wszystkie sa dobre, oprocz testosteronu. Dal mi skierowanie do urologa i powiedzial ze
jesli urolog mnie zbada i nie bedzie przeciwwskazan to zaleca terapie zastepcza
testosteronem do konca zycia. Moje pytanie brzmi: czy warto rozpoczynac taka
terapie? Czy ten testosteron mi pomoze (z tego co czytalem sa to male dawki)?
Czy przy odpowiedniej diecie i treningu pomoze mi to zbudowac jakas mase miesniowa?
Pozdrawiam, Adrian.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 47200 Napisanych postów 300601 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1463104
na pewno odżyjesz
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4325 Napisanych postów 9621 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 407794
Na pewno pomoze. Co do masy bedzie szlo lepiej niz teraz, ale wiadomo ze nie beda to dawki typowego kokasa.
1

OnGear

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 176 Wiek 36 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 18770
W końcu jakiś ogarnięty lekarz
2

co jest k***a raz dwa trzy ...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 64 Wiek 37 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 107464
Samopoczucie na pewno się poprawi, chęci i motywacja do działania też wzrosną.

Terapia zastępcza to małe dawki teścia, zazwyczaj 1 ampułka (100 mg testosteronu) co 2 tygodnie albo żel stosowany codziennie, więc szału raczej nie będzie.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10888 Napisanych postów 49842 Wiek 27 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Masz 2 opcje:
1- jechac zgodnie z zaleceniem lekarza czyli prawdopodobnie 100mg co 2 tyg. A to raczej beda duze wahania poziomu.
2- dac 100-125 mg cypio, lub enana 2x w tygodniu, ale to juz lekka bomba, ale samopoczucie itp mocno w gore.
To nie sa rady, a tylko moje zdanie.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 27
Dziekuje za zainteresowanie moim problemem. Bylem u urologa, wszystko jest OK. Wrocilem do endokrynologa, ten jednak wycofal sie z wczesniejszych zapowiedzi na temat terapii zastepczej i stwierdzil ze z moim poziomem wszytko jest dobrze. Oto wymiki badan:
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 27
BIOCHEMIA
Bilirubina całkowita - surowica
Bilirubina całkowita (jedn. tradyc.) 13,84 umol/l < 17,1

Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT)
ALT (GPT) 34 U/l < 41

HORMONY
Hormon folikulotropowy - FSH
FSH 4,84 U/l 1,5 - 12,4

Hormon luteinotropowy - LH
LH 5,41 mIU/ml 1,7 - 8,6

Estradiol - E2
Estradiol (s) 29,3 pg/ml 11,3 - 43,2

Testosteron - T
Testosteron 3,25 ng/ml 2,8 - 8,0

Prolaktyna - PRL
PRL (Prolaktyna) 295,6 mlU/l 86 – 324

Hormon tyreotropowy - TSH
TSH 1,64 mlU/l 0,27 - 4,20

Tyroksyna wolna - fT4
fT4 18,99 pmol/l 12 – 22
Kortyzol - surowica
rano: 166 - 507
Kortyzol (s) 506 nmol/l
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 27
Jakie badania powinienem dolozyc i na co zwrocic uwage jesli mam zamiar sam sie troche 'poleczyc'?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4325 Napisanych postów 9621 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 407794
Peszek koorwa Tesc troche podskoczyl i juz nic z tego. Wyniki masz dobre. Mozesz zrobic morfologie i lipidogram. Z 50 dych zainwestujesz, ale bedziesz mial punkt odniesienia na cyklu. Tzn terapi.

OnGear

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gorączka i stany zapalne po propie i krótkich estrach

Fitmeal