...
Napisał(a)
Jeżeli wyciągam mięso z zamrażalki i wrzucam na patelnie i po usmażeniu waży 140g to liczyć to jako 140g mięsa, czy jako 200g? Gdzieś kiedyś czytałem, że ze 100 gram odciągnąć 30g. Psikam olejem w sprayu, więc tego oleju jest znikoma ilość.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Zawsze ważysz przed obróbką.
Zmieniony przez - KerbenII w dniu 2021-06-14 18:32:06
Zmieniony przez - KerbenII w dniu 2021-06-14 18:32:06
...
Napisał(a)
200g. Redukcja masy wynika głównie z odparowania wody, a ta nie ma kcal.
Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-06-14 19:00:35
Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-06-14 19:00:35
...
Napisał(a)
Lepiej ważyć przed niż kombinować
...
Napisał(a)
Zawsze przed obróbką , mięsa podczas obróbki zmniejszają objętość i tracą wage natomiast ryze kasze makarony zyskują wage i zwiększają objętosć ( im dłużej gotujesz tym wiecej wody absorbują ) Po obróbce jak ktoś ma wprawę to jest w stanie oszacowac wszystko jednak zawsze jest pewna granica błędu
1
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
wszystko ważysz przed obróbką, mięso traci wodę/tłuszcz, a ryż i kasza nabeira wody, dlatego w większości produktów podane wartości kcal są na suchy/przed obróbką
1
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak określony sposób obróbki termicznej wpłynie na ilość wody w danym rodzaju mięsa. Z tego też względu produkty należy ważyć przed ich obróbką, tylko części jadalne, czyli powinno być to mięso po rozmrożeniu, a nie zamrożone z wodą, czy po smażeniu/pieczeniu/gotowaniu, które będzie miało wpływ na redukcję wody z mięsa.
Wyjmij więc mięso z zamrażarki np. na noc i wrzuć do miseczki z wodą, aby rozmroziło się przez ten czas. Sam również robię w ten sposób.
Wyjmij więc mięso z zamrażarki np. na noc i wrzuć do miseczki z wodą, aby rozmroziło się przez ten czas. Sam również robię w ten sposób.
1
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły