Szacuny
3
Napisanych postów
230
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1001
Witam,
kiedys gdzies przeczytalem na forum, ze ser zolty zawiera jakas substancje ktora jest dobra dla naszego organizmu. I nie chodzilo tu o kazeine czy tym bardziej laktoze :>
Jakas taka rzadka nazwa.
Ja ser zolty jem przed snem (na godzine przed zasnieciem). 2 plasterki dobrego (bio) sera zoltego. Po prostu zwijam je w rulon i jem jak pan bog przykazal :)
Nie jest to oczywiscie "posilek" przed snem ale jego skladowa.
Do kazdego posilku jem zdrowe tluszcze (orzechy, oliwa, nasiona) i bialko. A ser jest po prostu taka przekaska.
Dobrze robie czy nie ? :)
Szacuny
0
Napisanych postów
61
Wiek
29 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2999
Witam, przepraszam, że odświeżam, ale wole napisać w starym temacie niż zakładać nowy.
O serze żółtym piszą tylko w staarych tematach, a teraz pewnie dużo więcej testów, więc mam pytanko.
Spożywam 100g sera żółtego goudy dziennie, no i nie wiem, czy to jest ok w diecie. Tłuszcze nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone razem z zoltym ogolnie mam w proporcjach 1:1:1, wiec wszystko jest jak powinno, ale czy ten ser jest zły i powinienem dac zamiast niego cos innego?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
Szacuny
6
Napisanych postów
291
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
7731
Kwestionowałbym tego czy ser żółty jest taki bogaty w wapń i fosfor. Jeżeli jest to ile z tego jest wchłaniane przez nasz organizm? Mleko rzekomo też zawiera dużo wapnia tyle że niewchłanialnego.
Ser żółty jak się nie mylę zawiera tłuszcze trans (izomery). Ze zdrowiem to nic wspólnego nie ma. Zrezygnowałbym z tego sera albo zmniejszyłbym jego ilość do max jednego plasterka (tak na oko 25g) jako dodatek do jakiejś potrawy.
Szacuny
2
Napisanych postów
157
Wiek
31 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
4109
GenesisX
Kwestionowałbym tego czy ser żółty jest taki bogaty w wapń i fosfor. Jeżeli jest to ile z tego jest wchłaniane przez nasz organizm? Mleko rzekomo też zawiera dużo wapnia tyle że niewchłanialnego.
Ser żółty jak się nie mylę zawiera tłuszcze trans (izomery). Ze zdrowiem to nic wspólnego nie ma. Zrezygnowałbym z tego sera albo zmniejszyłbym jego ilość do max jednego plasterka (tak na oko 25g) jako dodatek do jakiejś potrawy.
odkopie bo straszne głupoty są napisane i wprowadzają innych w błąd. Jak nie z mleka to skąd czerpać wapń, z tabletek? Musi zostać zachowana proporcja wapniowo fosforowa które owe mleko ma wtedy jest odpowiednio wykorzystane.
Więc zachęcam każdego by dziennie zjadał te 50g sera nawet jako dodatek do ryżu z kurczakiem lub spaghetti.
Zmieniony przez - fireseba w dniu 2017-02-19 00:20:54
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6273
Napisanych postów
76045
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754916
Wapnia wcale nie musi być wiele. Już w samym mleko może być go mało. Poza tym, sery żółte mają ogromne ilości fosforu, co zaburza proporcje względem wapnia. Źródłami wapnia są mozzarella, parmezan, wody wysokozmineralizowane, skorupki jaj.
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-02-19 07:02:12