SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Zagotować wode z solą (lub bez).Na wrzątek wrzucićprzepłukany ryż,gotować 20min.Ugotowany ryż osączyć.W czasie gotowania ryżuoczyścić brokuły,podzielić na małe różyczki i blanszować przez 2 minuty w osolonym wrzątku.Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.Obrać marchewkę,umyć i pokroić w cieniutkie paseczki.Podobnie pokroić wędzoną wędline z indyka.Obrać cebule i również pokroić w cieniutkie paseczki.
czosnek obrać,drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
W woku lub na dużej,teflonowej patelni rozgrzać olej,dodać curry i chwilę smażyć.Dodać czosnek,cebulę imieszając zeszklić.Dodać paseczki wędliny,lekko podsmażyć,dodać osączony ryż,paseczki marchewki i kiełki.Całość mieszając smażyć na bardzo wolnym ogniu przez około5minut.Na konic dołożyć brokułowe różyczki.Przygotowaną potrawę przyprawić do smaku solą i pieprzem.Sos sojowy dodać do potrawki,dokładnie wymieszać i danie gotowe.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
(w 3 porcjach)
Ilość(g)Energia(kcal)Białko(g)Węglowodany(g)Tłuszcze(g
Ryż400 1380 313,6 26 2
Wędzona pierś indyka 200 210 --- 48,2 2
Brokuły 500 120 10 17,5 1
Marchew 300 81 15,6 3,3 0,6
Cebula 50 17 3,1 0,7 0,2
Olej 15 145 --- --- 15
Kiełki soji 100 26 --- 3,8 0,5
------------------------------------------------------------------------
Razem - 1969 342,3 99,5 21,3
SKŁADNIKI
(3 porcje)
1-400g ryżu białego
2-1 brokuł
3-300g marchewki
4-wędzona pierś indyka(plastry)200g
5-1 cebula
6-1 ząbek czosnku
7-1 łyżka oleju
8-1 łyżka curry
9-100g kiełków soji
10-50 ml sosu sojowego
11-sól,pieprz do smaku
marek