Witam
Jak w temacie mam problem z sylwetką a dokładnie mam kilka wad postawy:
Parę dni temu byłem u lekarza po skierowanie do ortopedy. Po sprawdzeniu mojego kręgosłupa Pani doktor powiedziała że skierowania nie dostane ponieważ mój kręgosłup jest prosty i że mam wady postawy z którymi muszę sam walczyć poprzez ćwiczenia basen itp. Niestety Pani doktor nie sprecyzowała jakie mam robić ćwiczenia i jak mam je robić.
Z tego co zauważyłem mam następujące wady(niestety nie znam polskich nazw):
-Forward Head Posture (szyja jest dość mocno wysunięta do przodu)
-Protracted Shoulder Girdle (barki są wysunięte do przodu)
I tutaj kieruje do Was moje pytania, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak z tym walczyć:
1.Jakie ćwiczenia mam robić?
2.Jak często mam ćwiczyć jak długo mają trwać te ćwiczenia, po ile serii i powtórzeń robić dane ćwiczenie, jak długo trzymać mięśnie napięte/rozciągnięte?
3.Ile razy w tygodniu ćwiczyć i w jakich porach?
Zadaje te pytania ponieważ jak już wspomniałem nie mam zielonego pojęcia o skretchingu i chciałbym się trochę o tym dowiedzieć.
Przepraszam jeśli zamieściłem to nie w tym dziale.
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Jak w temacie mam problem z sylwetką a dokładnie mam kilka wad postawy:
Parę dni temu byłem u lekarza po skierowanie do ortopedy. Po sprawdzeniu mojego kręgosłupa Pani doktor powiedziała że skierowania nie dostane ponieważ mój kręgosłup jest prosty i że mam wady postawy z którymi muszę sam walczyć poprzez ćwiczenia basen itp. Niestety Pani doktor nie sprecyzowała jakie mam robić ćwiczenia i jak mam je robić.
Z tego co zauważyłem mam następujące wady(niestety nie znam polskich nazw):
-Forward Head Posture (szyja jest dość mocno wysunięta do przodu)
-Protracted Shoulder Girdle (barki są wysunięte do przodu)
I tutaj kieruje do Was moje pytania, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak z tym walczyć:
1.Jakie ćwiczenia mam robić?
2.Jak często mam ćwiczyć jak długo mają trwać te ćwiczenia, po ile serii i powtórzeń robić dane ćwiczenie, jak długo trzymać mięśnie napięte/rozciągnięte?
3.Ile razy w tygodniu ćwiczyć i w jakich porach?
Zadaje te pytania ponieważ jak już wspomniałem nie mam zielonego pojęcia o skretchingu i chciałbym się trochę o tym dowiedzieć.
Przepraszam jeśli zamieściłem to nie w tym dziale.
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam