Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Posiłki białkowo-tłuszczowe - porady

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1200

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 37 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 10222
Cześć Koledzy,

Przeszło roku temu zacząłem swoją przygodę z redukcją startowałem z wagą 115 kg zszedłem w rok czasu do 88 kg i zrobiłem sobie przerwę, aktualnie waga 92 kg i zamierzam zaatakować ponownie cel to okolice 80 kg . Przez ten czas próbowałem standardowej diety jak i diety nisko węglowodanowej. Ogólnie im więcej jem tłuszczy tym bardziej jestem syty i nie ciągnie tak do słodyczy z czym mam problem zwłaszcza wieczorami ( chrom i inne cuda z apteki nie pomagają). Myślałem aby teraz rozpisać sobie coś na ok 2500 kcal na 3 posiłki. Pracuje 9-17, dopóki nie wracam do domu moja dieta jest przestrzegana praktycznie w 100 %.

Śniadanie ok 8.00 BTW 600-650 kcal
W pracy ok 14 BTW też ok 650 kcal
3 posiłek ok 18-19 BT 1200-1300 kcal tak aby już nic nie kusiło na podjadanie wieczorem
20-21 trening na orbitreku ok 45 min lub fbw w warunkach domowych ( ławka + hantle ) - i tu pytanie czy po takim wysiłku powinienem coś zjeść czy mogę czekać do śniadania ?

Co sądzicie o takim schemacie odżywiana na kolejne 3-4 miesiące tak aby osiągnąć te upragnione 80 kg ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9161 Napisanych postów 83467 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705718
Po treningu należy zjeść posiłek . Obranie celu w postaci cyferek na wadze to kiepski pomysł . To już było bardzo często poruszane na forum .

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Rozpisałeś się dość mocno, ale tutaj wystarczyło zadać proste o krótkie pytanie. Czy po treningu warto jest zjeść posiłek? Oczywiście, jak najbardziej warto jest to zrobić i można śmiało stwierdzić, że będzie to najważniejszy posiłek tego dnia. Nie ma potrzeby żeby się z nim śpieszyć, ale zjeść warto.

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Jak_ważny_jest_posiłek_potreningowy-a84.html

https://sklep.sfd.pl/blog-1/Posilek_potreningowy_-_Co_mozna_zjesc_po_treningu-blog3579.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 135 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4891
organizm musi uzupełnić zapasy glikogenu więc powinieneś wcisnąć węglowodany złożone + proteiny - oczywiście muszą być uwzględnione w Twoje zapotrzebowanie energetyczne

Zmieniony przez - maksikal w dniu 2025-03-03 13:06:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Glikogen sam w sobie nie jest akurat aż tak istotny w sytuacji treningu siłowego. Szczególnie osoby trenującej mocno amatorsko. Trening siłowy, ewentualnie cardio do niego nie będą zużywały nie wiadomo ile zapasów glikogenu. Nawet gdyby nie dostarczyć węglowodanów po treningu, to te nieznacznie uszczuplone straty glikogenu i tak zostaną wyrównane w mięśniach i wątrobie. Dobrze przestawia to przykład osób stosujących diety niskowęglowodanowe, u których nie występują żadne problemy z tym związane. Co innego w sportach typowo wytrzymałościowych i wysokiej aktywności fizycznej.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 680 Wiek 50 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 16347
Ale... naprawdę? Mam wrażenie, iż diety niskowęglowodanowe już dawno przeszły do lamusa w kontekście hipertrofii. OK - niekoniecznie chodzi o to, aby "zalewać" się ww tuż po treningu (choć carbo/dextro NA coraz bardziej jest popularne). Natomiast mam wrażenie, iż w obecnych czasach - jak nigdy - widać znaczenie ww. Zawodnicy na masie często dochodzą do 1000g dziennie, a redukują przy 400-500g.
Ja stosuję 90g carbo intra, 150g ryżu na ok. godzinę przed treningiem i zdecydowanie czuję różnicę, gdy zabraknie mi jednego lub drugiego w tzw. performansie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 37 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 10222
ok czyli trening będę robił przed kolacją. A czy kolacja BT to dobry pomysł , biorąc pod uwagę że tak mi bardziej pasuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Bez wątpienia okres po treningu będzie najlepszym ku temu, żeby wrzucić do posiłku węglowodany, a nawet ich większą ilość. Z resztą nie tylko po treningu, ale również i w sytuacji, gdy będzie to Twój ostatni posiłek w ciągu dnia. W czym dokładnie problem ze zjeść węglowodany w posiłku? Nie masz wtedy apetytu?

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Jedzenie_przed_snem:_co_można_jeść_przed_snem_-a5372.html

https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/-jedz-wegle-na-noc--i-chudnij-2664

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12449 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Ale... naprawdę? Mam wrażenie, iż diety niskowęglowodanowe już dawno przeszły do lamusa w kontekście hipertrofii. OK - niekoniecznie chodzi o to, aby "zalewać" się ww tuż po treningu (choć carbo/dextro NA coraz bardziej jest popularne). Natomiast mam wrażenie, iż w obecnych czasach - jak nigdy - widać znaczenie ww. Zawodnicy na masie często dochodzą do 1000g dziennie, a redukują przy 400-500g.

a jak tam nigdy nie widzialem by jakis kulturysta budowal spore rozmiary na diecie niskoweglowodanowej. JKedyne przypadki to osoby ktore juz osiagnely spore rozmiary i nie walczyly o dalszy rozwoj sylwetki.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Białko roślinne - wliczać?

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - porady

Spalanie
Polecane artykuły