Wiesz, większość tutaj to zawodnicy (Giszman, mariuszc) więc wiedza teoretyczna idzie w parze z praktyką
Co do redukcji. Podstawą jest ruch. Myślę, że na początku możesz skupić się na aerobach, 3 razy w tygodniu po 30-50min. Zaczynasz od 30min sesjii wydłużasz sukcesywnie czas ich trwania aż dojdziesz do 50 czy nawet 60min. Ich forma jest dowolna, rowerek stacjonarny, bieganie, orbitrek...
Od siebie dodam, że na maszynach (np. rowerek) najłatwiej jest utrzymać stałe tetno czyli stałą intensywność, a to jest najważniejsza jak chcemy zrzucić tłuszczyk. Tempo srednio, nie za intensywne. I przede wszystkim STAŁE przez cały czas trwania treningu.
Trening siłowy, tutaj jest dowolność.
Co do diety, nie bardzo widzę sens bawić się w rozpisywanie każdego grama na kartce, ale tak ogólnie:
- odpowiednia podaż białka (mięsa, jajka, ryby, ew. sery)
- węglowodany dałbym rano i okołotreningowo tylko (owsianka, ryż ciemny, makaron, owoce rano i po treningu)
- zdrowe tłuszcze (omega-3, olej lniany, oliwa z oliwek. Oliwą polej sobie posiłki, sałatki)
- warzywa! Przede wszystkim zielone jak brokuły, szpinak, ogórek, sałata. Uwierz mi, że ich wybór będzie najlepszy. Nie musisz się ograniczać, jak chcesz możesz zjeść nawet pół talerza brokułów na raz
3-4 posiłki dziennie wystarczą, możesz sobie na 5 rozbić. To akurat zależy od tego jak z czasem u Ciebie. Z napojów polecam zieloną herbatę, wodę zamiast soków czy innych napojów.
I to tyle. Tu chodzi tylko o filozofię, pewien schemat, którego w jakimś procencie powinnaś się trzymać
Jeśli masz jakieś pytanie to śmiało je zadaj, najważniejsze abyś nie miała wątpliwości co do treningu, odżywiania, suplementów.
HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.