Składniki na 1 małą porcje:
2 jajka
1 łyżka mleka
2-3 plastry szynki długo dojrzewającej(u mnie szwarcwaldzka)
2-3 łyżki kremowego serka( u mnie mascarpone)
kilka listków świeżego rozmarynu
mały pęczek szczypiorku
sól
czarny świeżo mielony pieprz
2 łyżeczki masła( u mnie klarowane)
Przygotowanie:
Jajka rozbełtać trzepaczką z łyżką mleka, dodać posiekany drobno rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem. Do mascarpone dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozgrzewamy dość mocno małą patelnie, tak aby masło po dodaniu od razu zaczęło skwierczeć, wlewamy przygotowaną masę omletu, lekko zmniejszamy ogień, smażymy omlet delikatnie go podważając żeby nam się równomiernie usmażył. Kiedy już omlet będzie "prawie" ścięty,może być jeszcze delikatnie płynny od góry, układamy plastry szynki i smarujemy ją delikatnie przygotowanym serkiem. Ściągamy patelnie z gazu, zwijamy omlet delikatnie w rulonik., uważając aby się nie rozpadł. Nie jest to łatwe ale ładnie się prezentuję. Kroimy na ukos aby zaprezentować wnętrze. Gotowe!:)
Wartości odżywcze:
Białko: 21 g
Węglowodany: 2,6 g
Tłuszcze: 54 g
Kcal: 606
Aby uzupełnić danie w węglowodany, podaję omlet z domowym razowym pieczywem i warzywami. Takie śniadanie idealnie pasuje na weekendowy poranek, ale również w tygodniu możemy sobie przygotować taki posiłek, bo jest stosunkowo szybki w przygotowaniu.