Składniki:
- 250 g makaronu świderki (najlepiej z pszenicy Durum,
- 50 g masła,
- 150/200 g pieczarek,
- średniej wielkości cebula (100g),
- 250 ml mleka (2%),
- 50 g mąki
- ok.150 g szynki ale może być więcej ( ja użyłem prawie 400g i było w porządku),
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Pieczarki obrać, a następnie pokroić w paski.
3. Cebulę i szynkę pokroić w drobną kostkę.
4. Ser zetrzeć na tarce.
5. Na patelni roztopić 25 g masła.
6. Wrzucić pieczarki i smażyć ok.5 minut.
7. Do naczynia żaroodpornego wrzucić odcedzony makaron oraz pieczarki.
8. Na tej samej patelni zrumienić ok. 3 minut cebulę.
9. Następnie wlać mleko i zagęścić otrzymany sos mąką (należy rozbić grudki)
10. Gotować wszystko ok. 5 minut co chwilę mieszając.
11. Wrzucić szynkę i 1/3 startego sera i wszystko wymieszać.
11. Gotowy sos wlać do naczynia żaroodpornego, wymieszać całość oraz zapiekać ok. 20 - 25 minut.
12. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania.
Wartości odżywcze:
(Podane na porcję - 1/3 całości)
941kcal, 45g białko, 43g tłuszcze, 90g węglowodany
Zmieniony przez - Qstosh w dniu 2012-12-09 21:26:02
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj teraz tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś." H. Jackson Brown