Waga : 57
Wzrost : 167
Obwód w biuście(1) : 90
Obwód pod biustem : 74 na wydechu
Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 67
Obwód na wysokości pępka : 73
Obwód bioder (3): 95
Obwód uda w najszerszym miejscu: 55
Obwód łydki : 33 - no niestety liche te łydki
W którym miejscu najszybciej tyjesz : raczej brzuch, ale generalnie równomiernie
W którym miejscu najszybciej chudniesz : piersi, brzuch, twarz
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: (jak często) , jazda konna 2 razy w tyg po 60 - 50 min. (głównie kłus i stęp, bo na razie uczę się galopu), jazda na rowerze 2 razy w tyg. po około 40 min do godziny, bieganie 3 razy w tyg po pół godz albo 40 min w zależności od formy + plan treningowy dla początkujących w celu poprawienia sylwetki, pompki na razie 20 - 30 dziennie. Zaczęłam ćwiczyć 5 razy w tyg. 2 tygodnie temu, czyli biegam dopiero drugi tydz.
Co lubisz jeść na śniadanie: kanapkę z serkiem albo jajkiem i kawa słabiutka z pół łyżeczki z mlekiem, do tego pomidor, sałata albo jakieś inne warzywo
Co lubisz jeść na obiad : rybę albo jajko z ryżem lub ziemniakami (wiem, że tutaj nie polecacie ale lubię i nie jadam codziennie) i duże ilości surówek
Co jako przekąskę : jabłko, banan, sezonowe owoce, grejpfruty, pomarańcze
Co jako deser : bardzo rzadko jadam desery, jeśli już to kakao bez cukru z rodzynkami i migdałami albo same migdały (lubię i mam do nich słabość) albo banany
Ograniczenia żywieniowe : nie jadam mięsa
Stan zdrowia, czy regularnie miesiączkujesz, czy bierzesz tabletki hormonalne : miesiączkuję w miarę regularnie, nie biorę tabletek anty, choroba tarczycy hashimoto objawiająca się niedoczynnością, codzienna dawka Novothyralu 75mg, co drugi dzień 75 + połówka 75, obecnie tarczyca jest w dobrej formie, poziom ft3 i ft4 wyregulowany (regularnie się badam). Ponadto krótkowzroczność - 2,5 na jednym oku i minus 7 na drugim i astrygmatyzm, miałam wadę postawy w dzieciństwie i jako nastolatka i mam do tej pory trochę problemów z kręgosłupem, głównie od przebywania w jednej pozycji ze względu na pracę siedzącą
Preferowane formy aktywności fizycznej: pływanie, choć niestety teraz nie mam dostępu do pływalni, ale całe życie pływałam regularnie (od 1 razu do 3 razy w tyg), spacery, jazda na rowerze i jazda konna, bieganie i ogólna gimnastyka i podnoszenie ciężarków (na razie zaczynam z tym). Przez parę lat regularnie codziennie robiłam brzuszki i gimnastykę na kręgosłup zalecona przez lekarza.
Przed okresem bardzo bolą mnie piersi, to jest przypadłość od paru miesięcy, wcześniej tego nie było.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : był krótki czas, że stosowałam tabl. antykoncepcyjne (2 - 3 mies.). Łykam zestaw witamin, tran, Aspargin, melatonina przed snem
Stosowane wcześniej diety :
Jako nastolatka stosowałam różne diety i widzę teraz, że tylko sobie zaszkodziłam i rozregulowałam metabolizm, nie jadałam śniadań, jadłam 2 - 3 posiłki dziennie, czasem nie jadłam cały dzień albo cały dzień na owocach, albo pół dnia nic i dopiero po południu albo wieczorem jakiś posiłek i nie dostarczałam wystarczającej ilości białka, był czas, że objadałam się słodyczami (kilka razy dziennie).
Paliłam papierosy, wypijałam 2 albo i więcej słodkiej coli dziennie. Najwięcej ważyłam 64 kilo, najmniej 53.
Od roku jem 5 - 6 posiłków dziennie i pilnuję pory karmienia, co 2 - 3 godz. Rzuciłam palenie, cukier (no czasem w czasie okresu zdarzy mi się, że zjem czekoladę, bo mam przeważnie ochotę akurat wtedy).
Po bieganiu i konikach zazwyczaj zjadam banana albo wypijam kakao z rodzynkami, migdałami i łyżeczką miodu (czasem) i potem normalny posiłek w zależności od pory dnia albo obiad albo podwieczorek czy kolacja.
Za względu na to, że nie jem mięsa tylko jajka, serki i ryby, to mam pytanie czy uda mi się zbudować mięśnie jedząc to, co jem?
2 tyg. temu wykupiłam tutaj plan dieta + trening. O ile trening jest w dla mnie w porządku, to dieta (w zamyśle redukcyjna ma tylko 1400 - 1200 kcal). To dla mnie zdecydowanie za mało. Więc trzymam się tego, co wcześniej jadłam i szacuję, że zjadam w tej chwili ok. 1800 - 2000 kcal.
Zaczęłam biegać, żeby poprawić wygląd (ujędrnić i zmniejszyć biust i pozbyć się cellulitu) i samopoczucie, i w razie czego jak nie mam dostępu do basenu, to biegać mogę wszędzie. Od czasu rozpoczęcia treningów (2 tyg.) troszkę zmalały mi odwody, w brzuchu i biodrach 1cm. Waga też spadła 2 kilo i już mi się wydaje, że taka jak jest jest ok.
Teraz chciałabym poprawić ogólnie wygląd, żeby widać było mięśnie, jak zaczną się pojawiać.
Chętnie wysłucham sugestii.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: 2 kromki chleba (50 - 70 gram), jajko lub ser biały półtłusty albo 50 gram serka almette, sałata, pomidor, kawa z mlekiem
Drugie śniadanie: 50 - 70 gram chleba + jajko lub 50 - 70 gram sera białego
Obiad: ryż, kasza lub ziemniaki ok. 100 gram po ugotowaniu, 2 - 3 jajka lub ryba około 100 - 150 gram, surówka
Podwieczorek: tak jak śniadanie tylko zamiennie jajko, ser lub ryba
Kolacja: pieczywo 50 - 70 gram + ryba makrela lub łosoś około 50 - 70 gram, kakao ciemne bez cukru na mleku z dodatkiem rodzynków i migdałów (garść tego i tego).
+/- banan lub dwa albo dodatkowe kakao z rodzynkami i migdałami
Ciężarki, z którymi ćwiczę 4 dni w tyg. po około 15 - 20 min. mają 1,5 kg.
Nie mam w domu żadnych sprzętów, ale może w przyszłości będzie drążek.
Proszę o opinie i z góry dziękuję.