Zmieniony przez - skint73 w dniu 2012-02-05 20:43:51
Zmieniony przez - skint73 w dniu 2012-02-05 20:43:51
Jajko po wiedeńsku jest idealną alternatywą zwykłego jajecznego śniadania. Można przyrządzić je na dwa sposoby.
Potrzebne rzeczy- Jajko ,łyżeczka masła( ja uzyłem oliwy z oliwek )
sól i pieprz
A także: szklanka ,garnek z wodą
Sposób pierwszy:
Umyć jajko.
Wbić do szklanki.
Przyprawić, ale nie mieszać.
Wstawić szklankę do garnka z wodą
Garnek postawić na gazie i obserwować ścięcie białka.
Gdy białko się zetnie, dodać łyżeczkę masła (lub oliwy z oliwek)i zdjąć z gazu
Żółtko w jajku po wiedeńsku musi być płynne, więc potrawa jest półsurowa - dlatego najlepiej wykorzystywać jajka z pewnych źródeł.
Sposób drugi:
Ugotować jajko na miękko.
Nagrzać szklankę
Ugotowane jajko szybko wyjąć ze skorupki i przełożyć do szklanki.
Przyprawić i dodać masło.
"Nigdy się nie poddawaj,porażka nigdy nie oznacza końca lecz początek drogi do zwycięstwa"
Co do JAJEK po wiedeńsku jest wiele sposobów ( miałem możliwość kosztowania takowych podczas wizyty w OWEJ KRAINIE) jednak mój żołądek orginalnego przepisu nie przyjmuje , więc spożywam w takie o to postaci .
Bardzo smacznie proszę
potrzeba
1. 2-4 jajek lub i więcej
2. masło
3. sól do posypania jajek
4. patelnia
5. pieczywo
TROCHĘ CHĘCI
Zamieszczam jeszcze poprawny przepis "JAJKA po WIEDEŃSKU " na moje nieszczęście profesorze tak przyrządzonych jajek mój organizm nie toleruje .
"Ciekawą alternatywą dla tradycyjnie podawanych dotąd na śniadania jajek są jajka po wiedeńsku. Jednak w ich przygotowaniu warto zwrócić uwagę na źródło, z którego pochodzą, ponieważ zgodnie przepisem żółtko winno być półpłynne i niemal surowe, jedynie lekko podgrzane. Najlepiej więc, aby jajka pochodziły z pewnego i bezpiecznego źródła. Zdecydowanie powinny być świeże"
Będzie potrzebne:
2 jajka
trochę masła
sól
niewielki rondelek
szklanka (najlepiej wykonana z grubego lub żaroodpornego szkła)
W pierwszej kolejności w garnku należy zagotować wodę – w czasie, kiedy będzie dochodzić do wrzenia, do szklanki wbić umyte jajka, jednak nie należy ich mieszać. Kiedy woda zacznie już lekko wrzeć, szklankę z surowymi jajkami wstawiamy do wody, tak, aby jajka znalazły się poniżej poziomu wody, i zanurzamy je na około 3-4 minuty, uważnie obserwując zmieniającą się konsystencję jajka. Szklankę należy wyjąć z wody w momencie, kiedy białka lekko się zetną.
Jajka po wiedeńsku należy podawać z pieczywem, a na wierzchu ułożyć niezbyt gruby plasterek świeżego masła i lekko poprószyć solą.
Zmieniony przez - Tomasz1405 w dniu 2012-02-06 13:21:59
Zmieniony przez - Tomasz1405 w dniu 2012-02-06 13:23:29
aktualna punktacja:
masti
"Mylony przez niektórych z prof Attilą"
http://www.sfd.pl/Masti_kulturystyczne_życie:plany,opinie,komentarze_-t1122200.html
najwazniejsze,ze zadanie zrobione a nie kazdemu sie to udalo..
masti
"Mylony przez niektórych z prof Attilą"
http://www.sfd.pl/Masti_kulturystyczne_życie:plany,opinie,komentarze_-t1122200.html
Ciągły terror w dążeniu do chwały, życie jest za krótkie, żeby być małym!
"Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."
~Arystoteles
Mój dziennik treningowy ---> http://www.sfd.pl/[BLOG]_AO11._Winorocznik92_w_2015r.-t1075814.html
Co jadam? ---> http://potreningu.pl/profile/ao11
Ciągły terror w dążeniu do chwały, życie jest za krótkie, żeby być małym!
nie da sie nic wykombinowac?
zróbcie ile mozecie,w zadaniu jest kilka pytan..
masti
"Mylony przez niektórych z prof Attilą"
http://www.sfd.pl/Masti_kulturystyczne_życie:plany,opinie,komentarze_-t1122200.html