SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Makroskładniki - zalecana ilość

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 779

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 47
Witam,
co uważacie na temat diety 40% białka, 30% tłuszcze, 30% węgle albo 40% białka, 40% węgle, 20% tłuszcze?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Osobiście nie jestem fanem równego procentowego rozkładu makroskladnikow jeśli mówimy o węglowodanach i tłuszczach. Skłaniał bym sie do faworyzowania jednego z nich albo pójść mocniej w węglowodany, albo pójść mocniej w tłuszcze. Przy wysokich weglach nawet pokusił bym sie o rozkład 30 - białko 50 - ww 20 - T ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33125 Napisanych postów 23198 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278126
Testuj na sobie , każdy jest inny i każdy inaczej funkcjonuje na danym podziale , ja mam takie samo zdanie jak wyzej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem rozkładania procentowego poszczególnych składników odżywczych. Raczej zawsze skłaniam się ku temu żeby sugerować się ilościami na kilogram masy ciała. Sugerowałbym założenia diety zbilansowanej czyli przyjąć 2 g białka na kilogram masy ciała, tłuszcze na poziomie jeden – 1,5 g na kilogram masy ciała, natomiast pozostałe kalorie zapotrzebowania uzupełnić węglowodanami. W takim schemacie wtedy balansujesz ilością węglowodanów jeżeli masz ujmować lub dodawać kcal, tłuszcze i białko jeżeli wsyzstko jest w porządku trzymasz na stałym poziomie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Przede wszystkim ilość kalorii, czy też składników odżywczych należy dostosować pod daną osobę, cel, dyscyplinę sportową, rodzaj diety, itp. Dlatego też podstawą będzie dokładne wypełnienie formularza ankiety działu. Zapraszam do zapoznania się z nim w artykule przedstawionym poniżej i wklejanie go tutaj:

https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html

Z reguły, w kształtowaniu sylwetki zaleca się 2 gramy białka na kilogram masy ciała, 1 gram tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów m

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12077 Napisanych postów 160533 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234792
Witaj.
Ogolnie wszystko zalezy od ceelu, okresu budowy naszej sylwetki, czy tez redukcji, tego jak reagujemy oraz zrodel pokarmowych z jakich korzystamy. Makrosklandiki dosc czesto tez trzeba modyfikowac w trakcie prowadzenia juz diety, bo nie jest to element staly, ktory raz sobie wyznaczymy i wszystko bedzie zgrywac. Wiec wyjsciowo taka wartosc moze byc, kwestia innych czynnikow, ktore beda mialy mocny wplyw na to, jak organizm bedzie reagowal na takie zmiany dietetyczne. Testuj i wyciagaj wznioski.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Nawiązując do składników odżywczych w diecie, pod kątem kształtowania sylwetki, to polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej. Poza tym, warto również zapoznać się z zalecanymi źródłami składników odżywczych:

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Makroskładniki_–_klucz_do_sukcesu_-a1778.html

https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html

https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html

https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kłopoty ze snem

Następny temat

Głód a utrata masy mięśniowej

WHEY premium