Poniżej informacja od Działu Badawczo-Rozwojowego OLIMP-LABS:
Do Pana mumin222 - Produkt Mega Strong Protein nie zawiera 15g glutenu jak Pan błędnie pisze w swoim poście:
„
wiec w 100 gr jest prawie 15 gr bezuzytecznego glutenu?
wpisywanie w taki sposob:
kwas glutaminowy/ l-glutamina to wprowadzanie ludzi w blad bo to nie ma ze soba procz podobnie brzmiacej nazwy nic wspolego
brawo 15 gr odpadu w 100 gr odzywki! rzeczywiscie dominator”
https://www.sfd.pl/MEGA_STRONG_PROTEIN_!!!-t616299-s3.html
Mega Strong zawiera 15g wartościowego - kwasu L-glutaminowego/L-glutaminy.
dla Pana wiadomości:
gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny, który występuje w ziarnach niektórych zbóż,
L-glutamina (Gln)/ kwas L-glutaminowy (Glu) to aminokwasy endogenne - różnica między Gln i Glu jest niewielka (L-glutamina to amid kwasu glutaminowego, zatem mają ze sobą dużo wspólnego) i organizm bez problemu przekształca jeden związek w drugi, dlatego istotna
dla konsumenta jest całkowita „pula” L-glutaminy i kwasu L-glutaminowego.
Tekst „
Zawiera gluten pochodzenia pszenicznego” jest obligatoryjny jako informacja dla alergików z uwagi na obecność w składzie peptydu glutaminowego, który naturalnie jest pochodzenia pszenicznego i może zawierać..., ale śladowe ilości glutenu w ilościach rzędu ppm.
Uprzejmie prosimy Pana następnym razem wpierw rozeznać temat przed pisaniem swoich „naukowych wywodów” i samemu nie wprowadzać innych użytkowników w błąd.