SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kreatyna - zapalenie żołądka, refluks

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 545

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Wiek 94 dni Na forum 94 dni Przeczytanych tematów 334
Witam,

Jestem po zapaleniu zoladka plus mam refluks. Musialem odstawic suplementy tj. Kreatyna i cytrulina (dodatkowo gainer mutant mass, moze az za duzo), minely juz 4 tygodnie. Spytalem dietetyczki to cytruline mi odradzila a krete tylko w proszku bezsmakowa i do posilku. Nagle odstawilem wszystko 4 tygodnie temu i nawet nie wiem co mi zaszkodzilo i nie wiem czy ryzykowac zeby nie pogorszyc sytuacji, ale szczerze powiem, jakos tak fajniej czlowiekowi sie z kreatyna trenowało. Wszystko zaczeło się pod koniec pazdziernika i do dzis co jakis czas mi nie dobrze i duzo pustego bekania mam. Kiedy nie trenowalem i nie suplementowalem, jadlem byle co to paradoksalnie czulem sie dobrze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11342 Napisanych postów 72873 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 960924
Cześć!
Problemy żołądkowe, takie jak refluks czy zapalenie żołądka, potrafią być uciążliwe, a dobór odpowiednich suplementów w takiej sytuacji jest kluczowy. To, co opisujesz – ból, mdłości i odbijanie – może wynikać z kilku czynników, w tym nadmiaru niektórych suplementów, ich formy lub interakcji z dietą.

Co mogło zaszkodzić?
Gainer (Mutant Mass):
Gainery zawierają dużą ilość cukrów prostych, węglowodanów i dodatków, które mogą obciążać żołądek, szczególnie w nadmiarze. Mogły one przyczynić się do zaostrzenia refluksu, dodatkowo Mutant Mass zawiera całą 'litanię' innych substancji (90% z nich jest zbędna), które akurat w Twoim indywidualnym przypadku, też mogły przyczynić się do problemów.

Cytrulina:
Cytrulina jest zazwyczaj dobrze tolerowana, ale u osób z wrażliwym żołądkiem może wywoływać dyskomfort, zwłaszcza na pusty żołądek. Może podrażniać błonę śluzową.

Kreatyna:
Sama kreatyna jest zwykle bezpieczna, ale forma i sposób jej przyjmowania mają znaczenie. Jeśli spożywałeś ją na pusty żołądek lub w dużych dawkach, mogła dodatkowo obciążyć układ trawienny.

Najlepiej - kupuj formy czyste, bez dodatków smakowych, bez aromatów / słodzików / barwników , po prostu wersje naturalne. Ograniczysz tym samym do minimum ilość zbędnych, dodatków chemicznych, które mogły wpływać na Twoje negatywne odczucia i problemy zdrowotne.
Kreatynę przyjmuj ją z posiłkiem, kreatyna przyjmowana z jedzeniem zmniejsza ryzyko podrażnienia żołądka. Możesz dodać ją np. do owsianki lub jogurtu.
Zacznij od małej dawki (2–3 g dziennie) i obserwuj reakcję organizmu.

Cytrulina: Skoro dietetyczka odradziła jej stosowanie, lepiej na razie zrezygnuj. Możesz spróbować wrócić do niej w przyszłości, ale tylko w minimalnych dawkach i z posiłkiem, jeśli nadal będzie Ci zależeć na poprawie wydolności treningowej.

Gainer: W Twoim przypadku lepiej zrezygnować z gainerów i zastąpić je naturalnym posiłkiem. Możesz przygotowywać własne „domowe gainery”, np. blendując płatki owsiane, masło orzechowe, mleko i banana – to łagodniejsze dla żołądka.

Polecamy również: Refluks - jakie witaminy mogą pomóc w chorobie refluksowej?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9323 Napisanych postów 83199 Wiek 48 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 703711
Dobrze poradziła . Kupuj taką bez żadnych dodatków .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12451 Napisanych postów 161430 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1238299
Siemka
kreatyna zazwyczaj dobrze jest tolerowana, ale w większych dawkach lub przyjmowana na pusty żołądek może powodować dyskomfort trawienny. Faktycznie stosowanie jej do posilku bedzie pomocne, jezeli obawiasz sie, ze moze prowkowac refluks. Zacznij od małej dawki (2-3 g dziennie) przyjmowanej do posiłku, aby zminimalizować ewentualne obciazenie ukladu trawiennego. Ważne jest unikanie produktów drażniących (pikantnych, kwaśnych, tłustych) - tutaj cytrulina ze wzgledu na to, ze jest kwaskowata moze podrazniac uklad pokarmowy. Teoretycznie odżywki typu WPC , gainer nie powinny byc wyzwaniem, tutaj musisz w praktyce przetestowac to, jak zachowuje sie uklad pokarmowy po ich stosownaiu. Oczywiscie nie przesadzaj z ilosciami.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 15 Wiek 94 dni Na forum 94 dni Przeczytanych tematów 334
Dzieki za odp, ogolnie to wlasnie walilem wszystko w siebie bez zastanowienia, 1k kalorii z gainers przed snem, cytrulina, i zawyzone dawki przedtreningowek, ale zaczynalem czuc juz dyskomfort brzuszny na gainerze i kreatynie, skoonczylo sie zapaleniem zoladka, nudnosci i bekanie trzyma mnie do teraz ale bardzo chcialbym nie rezygnowac choc z tej kreatyny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Obecnie jestem na diecie lekkostrawnej i wiekszej swiadomosci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6526 Napisanych postów 77418 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 763295
Nie spotkałem się z jakimkolwiek wpływem kreatyny na pracę żołądka, w przypadku refluksu. Szczególnie w sytuacji produktu bez barwników i słodzików. Mimo to nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić co będzie, gdy... Musisz po prostu włączać pojedyncze składniki do swojej diety i obserwować jak zareaguje układ trawienny. Dużo większe znaczenie w tej kwestii będzie miała dieta, więc tutaj w największym stopniu sugeruję zwrócić uwagę i nie próbować włączać do niej wielu składników jednocześnie. Pojedynczo i obserwacja.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12451 Napisanych postów 161430 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1238299
Co do gainera mozesz zmontoweac cos samemu, aby nie bylo zbyt wymagajace dla ukladu pokarmowego np

-200 ml mleka roślinnego (np. owsianego),
-1 dojrzały banan,
-40 g płatków owsianych,
-20-30 g odżywki białkowej,
-łyżka masła migdałowego (opcjonalnie).

Taki koktajl dostarczy kalorii bez obciążania żołądka, nie powinien powodowac problemow z trawieniam itd. Smialo taki koktaj mozesz tez uzupelnic rkeatyna, aby nie spozywac jej na pusty zoladek, co bedzie chronic przed ewentualnym podraznieniem.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Już jakoś tydzień na kreatynie i na razie jest okej. Zdążyłem zauważyć, że po jogurtach naturalnych (bez laktozy też) i mleku mam mdłości, dziwne, bo całe życie piłem kawe z mlekiem (z i bez laktozy) a teraz nie mogę jej dotknąć, z ciekawości napiłem się bez mleka i było ok. Nabyłem jakąś alergie pokarmową z czasem? Może zwalałem na kreatyne a problem tkwił w mleku, ale twarogi, serki wiejskie jem i jest okej, Dzięki za przepis!
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6526 Napisanych postów 77418 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 763295
Alergie pokarmowe wynikające ze spożywania nabiału raczej nie dają objawów od strony układu trawiennego, a głównie w postaci problemów skórnych. Nie zmienia to faktu tego, że możesz reagować na spożywanie nabiału w wyniku jakiegoś problemu zdrowotnego i warto jest wprowadzić tutaj jakieś protokoły ograniczające spożycie pewnych produktów.

https://sklep.sfd.pl/blog-1/Dieta_w_zespole_jelita_drazliwego_(IBS)_-_Co_jesc-blog3514.html?srsltid=AfmBOopgKkOssoW38jtMLcguFDQ8ato_LPVeLyA_75B9r1h9YMaX4qp2

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Suplementy - jak stosować?

Następny temat

Maca + Berberyna + Ashwagandha - stosowanie

WHEY premium